Hlavní obsah

Ocenění Jeseníky originální produkt mohou získat další zájemci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Mezi nositelé ochranné známky mohou patřit výrobci originálních výrobků, ale i provozovatelé ubytovacích služeb či tvůrci originálních jesenických zážitků. Žádosti o udělení mohou zájemci předkládat do 16. dubna.

Článek

Ochrannou známku Jeseníky originální produkt, která deklaruje mimo jiné to, že jeho výrobci hospodaří šetrně a propagují region, mohou získat další zájemci. Dosud se pyšní touto značkou 79 nositelů. Území značky pokrývá podle jejích koordinátorů Olomoucký a Moravskoslezský kraj, ale zasahuje i do Pardubického kraje, a to na Dolní Moravu. „I když to vypadá, že svět kolem nás se zastavil, není tomu tak. Už od zimy se hlásí noví zájemci o značku, zejména výrobci, což nás velmi těší,“ uvedla koordinátorka ochranné známky Jeseníky originální produkt Hana Olejníková.

Vlastníci ochranné známky spoléhají především na vlastní ruce, nápady a kreativitu. Do 16. dubna mohou požádat o udělení značky nejen ti, co se zaměřují na produkci potravin nebo zemědělských či řemeslných výrobků, ale také provozovatelé stravovacích a ubytovacích služeb i originálních jesenických zážitků.

„Každého žadatele posuzuje jedenáctičlenná certifikační komise. V ní je odborník na historii, na cestovní ruch, nechybí ani zástupce ochrany jesenické krajiny i lidé z praxe, tedy samotní držitelé ochranné známky,“ uvedla Barbora Haušková z Místní akční skupiny Horní Pomoraví, která projekt koordinuje. Doplnila, že členové komise posuzují, zda je produkt, služba nebo zážitek tradiční, původní a současně i šetrný vůči prostředí, kde vzniká či je poskytován.

Loni certifikační komise schválila sedm nových udělení značky. Mezi certifikované výrobky patří například Džemy a pomazánky ze zahradního ovoce Mileny Habrové z Janovic u Bruntálu, Pražená káva - Kávomilka z Šumperka, pivo pivovaru Zlosin z Velkých Losin, Pepovy dobroty z Andělské Hory, Bylinné kulinářství z Majoránku z Liptaně nebo Domácí hovězí maso z chovu Roberta Chovančáka z Vrbna pod Pradědem. Mezi certifikované zážitky byly zařazeny například Zlatorudné mlýny ve Zlatých Horách, Rychlebské stezky nebo Projížďka parním vlakem po Osoblažské úzkokolejce. Z ubytovacích služeb se značkou pyšní například Pension Isolde v Račím údolí, Levandulová kavárna v Zábřehu či Vila Žerotín ve Velkých Losinách.

Reklama

Doporučované