Hlavní obsah

Ocenění studenti zkoumali rakovinu nebo vymýšleli chytrý kostel

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Výzkumu rakovinných buněk nebo automatizaci kostelních varhan se věnovali studenti, kteří letos získali ocenění České hlavičky. Laureáty vybírá od roku 2007 odborná porota složená z předních českých vědců.

Článek

Výsledky dnes ČTK za organizátory oznámila Iveta Pázlerová.

Cenu v oboru přírodních věd a životního prostředí získala Hana Bernhardová z gymnázia ve Valašském Meziříčí. Zabývala se enzymy, které urychlují reakce při tvorbě halogenových uhlovodíků, velmi toxických a zatěžujících životní prostředí. Práce je na takové úrovni, že ji schválily k otištění dva prestižní vědecké časopisy.

Cenu za oblast lidského zdraví převezme Jana Nguyenová z brněnského Gymnázia Matyáše Lercha za výzkum mechanismů, které umožňují nádorovým buňkám přežít extrémní metabolický stres, a odolávat tak léčbě. „Změny v metabolismu rakovinné buňky znamenají nejen cestu k jejímu přežití, ale mohou posloužit i jako mocný nástroj v rukou lékařů a vědců k její destrukci,“ popsala Nguyenová.

V matematice bodoval Marco Souza de Joode z pražského gymnázia Nad Štolou díky práci, která se věnuje výpočtu rotace a tvaru asteroidů. Porota ocenila také Lucii Peterkovou z Wichterlova gymnázia v Ostravě. Zkoumala, jak lze likvidovat nebezpečné bakterie Escherichia coli nanočásticemi stříbra či oxidem titaničitým.

Cenu v oblasti informatiky a počítačů získal Vojtěch Vosáhlo z pražské Střední průmyslové školy sdělovací techniky v Panské, a to za vývoj elektronického ovladače varhan. Jeho projekt je však mnohem širší a komplexně modernizuje činnosti v kostele, přičemž zavádí pojem Smart Church (chytrý kostel) jako obdobu technologií chytré domácnosti.

Zařízení je schopné automaticky spustit předehrané nebo stažené skladby. „Navíc také ovládá další chytrá zařízení v kostele. Je schopno na ukazateli například zobrazit číslo aktuální hrané písně a sloky, a tak zjednodušit zpívajícím lidem v kostele jejich orientaci v textu,“ popsal student svou práci.

Cenu Merkur za pozoruhodnou práci v humanitních oborech porota udělila Haně Kamrlové z gymnázia v Uherském Hradišti. Studentka rozebrala Bajku o včelách, kterou napsal v 18. století Bernard Mandeville.

Reklama

Související témata:

Doporučované