Hlavní obsah

Ocenění Zlatá stuha 2021 za nakladatelský počin má letos dva laureáty

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Ocenění Zlatá stuha 2021 za nakladatelský počin má letos dva laureáty.

Článek

Jako první porota ocenila edici Má to háček, kterou od roku 2017 vydává nakladatelství Albatros ve spolupráci s nakladatelstvím Pasparta, a druhým oceněným projektem je kniha Hrdinky nakladatelství Universum. Cenu za výtvarný počin roku získala kniha Osamu Okamury Město pro každého, kterou ilustrovali David Böhm a Jiří Franta. Cenu za významný přínos literatuře pro děti a mládež si odnesla překladatelka Dagmar Hartlová. Výsledky 29. ročníku výroční ceny Zlatá stuha, která představuje nejlepší knihy pro děti a mládež vydané v předchozím roce, dnes ČTK za pořadatele oznámil Petr Eliáš.

V edici Má to háček vyšlo zatím osm knih, v nichž se protagonisté potýkají se skutečnými více čí méně závažnými problémy, jde například o autismus, rozvod, střídavou péči, vážnou nemoc či ADHD, tedy hyperaktivitu s poruchou pozornosti. „Vyfabulované příběhy hrdinů pomáhají čtenářům – dětem, ale i jejich rodičům a učitelům, řešit a zvládat reálné složité životní situace. Knížky tak současně baví i pomáhají,“ uvedla porota. Kniha Hrdinky přináší 60 portrétů výjimečných a statečných českých žen. Pozoruhodné podle poroty je, že nakladatel dal důvěru studentům ilustrace z plzeňské Sutnarky a svěřil jim výtvarný doprovod. Čtenářům tak nabízí širokou škálu výtvarných projevů a studentům vstup do profesionálního života.

V kategorii beletrie pro děti vyhrála letos kniha Jana Jirků Táta a princezna Rozárka. Jako nejlepší byly oceněny i ilustrace v této knížce, vytvořila je Marie Urbánková. V beletrii pro mládež zvítězila kniha Jany Jašové Psí dny. Cenu za ilustrace pro mládež si odnesl Jakub Cenkl, a to ke knize Já, Finis. Nejlepší knihou v kategorii literatura faktu a uměleckonaučná literatura pro děti a mládež je S Komenským do komiksu Kláry Smolíkové. Ve výtvarné části v kategorii literatura faktu pak zvítězila autorská kniha Davida Dolenského Rufus zálesák.

Nejlépe přeloženou knihou pro mladší děti byly knihy Ezop – O zvířátkách a Rudyard Kipling – O zvířátkách, které z angličtiny přeložil Robin Král. Mezi knihami pro mládež zvítězily Moldánkovské věže 1: Kletba vlkodlačího chlapce Chrise Priestleyho, které z angličtiny přeložil Vít Penkala. V kategorii literatury faktu si cenu odnesla Barbora Müllerová, která z portugalštiny přeložila knihu Venku – Průvodce po tajemstvích přírody.

V poslední kategorii komiks se porota v dlouhém a nejednomyslném hlasování nakonec přiklonila ke komiksu RUR Kateřiny Čupové.

První Zlaté stuhy byly uděleny v roce 1993, vyhlašovatelem je Česká sekce IBBY – Společnost přátel knihy pro mládež a spolupořadateli Klub ilustrátorů dětské knihy, Obec překladatelů, Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského a Památník národního písemnictví.

Reklama

Doporučované