Hlavní obsah

Registrace pro 16 plus začala už před půlnocí. Jak se vyhnout čekání

Foto: SZ Michal Šula

Očkování proti nemoci covid-19 v Národním očkovacím centru v O2 universum.

Reklama

aktualizováno •

Od čtvrtečních 23:00 se mohou registrovat k očkování lidé nad 16 let. Seznam Zprávy připravily návod, jak nejlépe vybrat očkovací místo. Není nutné zvolit nejbližší centrum a pak čekat na termín – stačí zapátrat v datech.

Článek

Aktualizovali jsme o přesné datum spuštění registrace zájemců starších 16 let.

Premiér Andrej Babiš oznámil, že k očkování proti nemoci covid-19 se v Česku od 4. června budou moci registrovat všichni nad 16 let věku. Jde podle něj o dalších 1,485 milionu lidí. S narůstajícím počtem zájemců se ale pojí důležitá otázka: Kde je nejlepší se registrovat? Kde nehrozí dlouhé fronty a tím pádem i dlouhé čekání na termín?

Odpověď lze nalézt na dvou místech. Kromě oficiální stránky a stručného Přehledu očkovacích míst od ÚZIS, který zájemci ale moc nenapoví, jak dlouho bude čekat, mohou lidé využít i neoficiální, „dobrovolnický“ web OpenDataLab.

Seznam Zprávy společně s autory připravily návod, jak portál používat, aby uživatelům pomohl s výběrem vhodného očkovacího místa. „I když třeba máme pocit, že je všechno jasné, může se najít někdo, kdo to pochopí jinak, než jsme my mysleli,“ připouští jeden z programátorů webu Jan Staněk.

Tvůrci také zdůrazňují, že na některé otázky portál dát nemůže: „Data jsou aktualizována jednou denně. Některé informace proto mohou být zastaralé.“ Častěji to ani nejde, ÚZIS výstupy vícekrát denně neaktualizuje.

Jak vybrat nejbližší očkovací místo

Na úvodní stránce portálu si může uživatel vybrat kraj, ve kterém bydlí, nebo by se mu hodilo, aby tam očkování proběhlo. Stránka nabízí také možnost vybrat si místo přímo podle mapy na tomto odkazu.

Foto: koláž: Pavel Kasík

Mapa zobrazuje očkovací místa v Česku.

Zeleně jsou na mapě označena místa, kde očkování probíhá relativně rychle, oranžově místa, kde se na rezervaci čeká déle, a červeně místa, kde očkování vázne či se úplně zastavilo.

Jak vybrat nejrychleji očkující místo

Hlavní výhoda portálu OpenDataLab je zobrazení velkého množství dat. To je ale zároveň jeho nevýhodou – není totiž snadné se ve všech číslech zorientovat. Pokud si někdo chce udělat úplný přehled, z horního menu je dostupný tabulkový seznam všech očkovacích míst.

Pro většinu lidí ovšem bude nejjednodušší vybírat z očkovacích míst v jejich kraji. Na úvodní stránce tedy vyberte svůj kraj a pak v následující tabulce uvidíte jen očkovací místa ve svém regionu.

Foto: koláž: Pavel Kasík

Tabulkový přehled očkovacích míst.

Jak se v této tabulce vyznat? Oranžové podbarvení řádku znamená, že místo je dočasně nebo trvale mimo provoz, nelze je tedy při registraci zvolit. Pokud tam však lidé jsou, běžně se doočkovávají.

Dále se rozhodujte podle dvou parametrů v tabulce. Předposlední sloupeček ukazuje, kolik týdnů se v daném místě čeká na rezervaci. Jinými slovy, jak dlouho čekali lidé, kteří si toto místo vybrali, na to, než jim přijde PIN2. Pokud pospícháte, vyberte si místo, kde na termín nebudete muset čekat déle než týden.

Jak funguje očkování proti covidu-19 v ČR

1. Registrujte se na stránkách Registrace.MZCR.cz. Zadáte zde telefonní číslo a přijde vám kód PIN1.

2. Vyplňte své údaje a vyberte očkovací místo. Výběr místa i další údaje můžete dodatečně upravit pomocí Správy registrace.

3. Jakmile na vás přijde řada, pošle vám systém kód PIN2. S tím se následně rezervujete na volný termín.

4. Rezervací prvního termínu se automaticky vytvoří a zarezervuje i druhý termín.

Poslední sloupec pak ukazuje trochu komplikovanější veličinu „zatížení místa“. Jde o orientační hodnotu, jež zhruba odhaduje, jak dlouho by při současném tempu trvalo naočkovat všechny, kteří jsou v daném centru rezervovaní. Pozor, u nových míst, kde ještě nejsou data pro odhad rychlosti očkování, tento propočet nedává smysl.

Kdo hledá co nejbližší termín, bude se ohlížet po místě, kde jsou obě tato čísla nízká. Samo o sobě to ale pro výběr stačit nemusí. Portál nabízí ještě několik podrobnějších pohledů na úrovni konkrétního centra. Tady už se ale připravte na to, že těch čísel bude opravdu hodně.

Detailní pohled na očkovací místo

Každé očkovací místo je možné rozkliknout a zobrazit tak podrobnosti o proběhlém očkování i o počtu registrovaných. Stačí v tabulce kliknout na jméno místa a otevře se stránka s detailem. Srdce datového analytika zajásá. Ale pokud je vaším cílem udělat si rychlý přehled, nejspíše ty desítky číselných údajů nedoceníte.

Foto: koláž: Pavel Kasík

Detailní stránka plná údajů o očkovacím místě.

Každá datová karta obsahuje tři čísla. Jedno velké, které ukazuje součet od začátku očkování. A pak menší – ale z našeho pohledu obvykle důležitější – hodnoty obsahující data za poslední den a poslední týden.

Foto: koláž: Pavel Kasík

Hodnota za celou dobu, za den a za týden.

Je tu opravdu hodně čísel. Která jsou pro vás důležitá? Pokud vám jde o co nejrychlejší očkování, dejte si pozor hlavně na to, zda do daného centra pravidelně chodí vakcíny (Přijaté dávky a Přibližně skladem). V kartě Stav vakcín pak najdete podrobnosti o již vyočkovaných vakcínách.

Důležitá je také informace o tom, kolik času tráví lidé ve frontě. Pokud počet čekajících ve frontě roste vysoko nad počet denně očkovaných, znamená to, že místo je velmi populární. To může být dobrá zpráva (podle počtu lidí ve frontě totiž centra také dostávají přiděleny vakcíny), ale pokud opravdu pospícháte, můžete zkusit najít místo, které tolik zájemců nemá a fronta je tak kratší.

Kdo bude ve frontě před vámi?

V záložce Stav registrací si můžete ověřit, kolik lidí je před vámi ve frontě. Jde na první pohled asi o nejméně přehlednou tabulku, ale když si ji seřadíte podle počtu lidí čekajících ve frontě, můžete z ní vyčíst, jaká věková skupina zde převažuje. Podle toho zjistíte, za kým ve frontě budete čekat, protože termíny se otevírají sestupně podle věku (pokud nepatříte do některé prioritní skupiny).

Foto: koláž: Pavel Kasík

Přehled registrací na daném očkovacím místě.

Kromě toho jsou k dispozici i grafy v sekci Vývoj registrací, Vývoj fronty a Vývoj očkování. Ukazují se zde třeba špičky vždy po otevření registrací další věkové skupině.

Foto: koláž: Pavel Kasík

Graf ukazuje vývoj počtu registrací.

Nevíme, jestli vám graf pomůže pro výběr očkovacího centra, ale data jsou to zajímavá, a pokud se třeba očkování zaškobrtlo, na grafu by takový zub byl vidět.

Kdy dostanete nejbližší termín?

Poslední sekcí, která je pro zájemce o nejrychlejší očkování velmi užitečná, je přehled volných termínů. Z této tabulky získáte představu, kdy nejdříve by na vás mohla přijít v daném očkovacím centru řada.

Foto: koláž: Pavel Kasík

Tabulka ukazuje přehled volných termínů. Pokud není na daný den žádný termín volný, řádek je žlutý.

Jak již bylo řečeno v úvodu, jde o data aktualizovaná jen jednou za den, nemusí tedy odpovídat aktuálnímu stavu. Zvláště v dnech následujících po registraci nové věkové skupiny se termíny plní velmi rychle.

Ti, co měli přijít

Celý projekt Očkování OpenDataLab vznikl díky práci dvou nadšených programátorů, jednoho z firmy Profinit, druhého ze Seznamu. „Původně to byl takový hack, který jsme měli hotový za tři dny. Ale najednou je to práce prakticky na půl úvazku. Děláme to po večerech a na stránce je 50 tisíc návštěvníků denně. To je masa, která už je celkem zavazující,“ popisuje Marek Sušický.

Impuls k vytvoření datového portálu vznikl již v polovině ledna 2021, kdy programátor Sušický přihlašoval k očkování své prarodiče. „Přirovnával jsem to k tomu, že jdu nakoupit do supermarketu a u vchodu se mě zeptají, na jakou pokladnu chci jít. Já přitom vůbec nevím, jaká je tam fronta,“ přibližuje absurdní situaci Sušický.

O čtyři a půl měsíce později pak Sušický sám využil systém, který s kolegou Janem Staňkem vytvářeli. Při hledání očkovacího místa si vybral takové, které splňovalo jeho požadavky.

Státní správa se na portálu nijak nepodílí. „S nikým z ministerstva jsme nespolupracovali,“ říká Jan Staněk. „Používáme ale jejich data, kterých se postupně zveřejňuje čím dál víc. A když narazíme na nějaký problém, tak jim ho nahlásíme a oni ho opraví.“

„Myslíte, že bychom byli ti, kteří měli přijít a nepřišli a udělali si to sami? Myslím si, že ne,“ směje se Sušický při odpovědi na otázku, jestli autoři očekávají alespoň nyní nějaký zájem od státu. „Je půlka května a už je to v podstatě vyřešené. Už se to doočkuje.“ Celý projekt je ale pod otevřenou licencí, takže na něj případně kdokoli může navázat.

Podobně jako novináři navíc autoři marně žádají o některá data o vývoji situace. „Stále nám chybí doba od registrace po získání termínu. Oni ty informace mají, jen nám je nechtějí dát,“ připomíná Sušický.

Problém nemusí být nedostatek vakcín

Podle autorů webu hrozí, že se nepodaří splnit cíl minimálně 70% proočkovanosti – a tím i dosažení kolektivní imunity – národa. Problém nevidí v nedostatku vakcín, ale upadajícím zájmu. „Když se podíváte na statistiky, zájem zásadně klesá. A podle mě se dneska nebavíme o 70 % populace, které budeme schopni naočkovat, ale možná 60 %. A i to kdo ví jestli,“ obává se Sušický.

A data mu dávají za pravdu. I když se tempo očkování zvyšuje…

…procento proočkovanosti s věkem klesá.

Sušický navíc upozorňuje, že rychlé otevření kategorie pod 30 let jako celku může přinést problémy. „Pozorujeme, že mladší lidé jsou více nedočkaví, a pokud nedostanou PIN2 do 1–2 dnů, už přemýšlejí o přeregistraci na jiné místo,“ popisuje. „Je tedy možné, že by začalo docházet k masivnějšímu přeregistrování na jiná místa ve snaze získat nějaký termín, což by mohlo celý systém destabilizovat.“

Z dat také vyplývá, že čím mladší ročníky se mohou registrovat, tím větší je snaha se zaregistrovat co nejdříve. Zvlášť před létem a prázdninami, kdy nejen v České republice čekají očkované zásadní úlevy.

Reklama

Související témata:

Doporučované