Hlavní obsah

Výhody pro očkované první dávkou: jak se prokázat a kam můžete

Foto: SZ Michal Šula

Po očkování alespoň první dávkou vakcíny se lidé dočkají výhod. (ilustrační foto)

Reklama

Od pondělí vláda považuje za bezinfekčního každého, kdo dostal alespoň první dávku očkování proti covidu-19. Jak to mají lidé prokázat, ale doposud jasné nebylo.

Článek

Stačí počkat tři týdny od první dávky vakcíny proti covidu-19 a lidé jsou považováni za bezinfekční. Nemusí se tedy pravidelně testovat před návštěvou kadeřnictví, hromadných akcí nebo restauračních zahrádek. Tak posunutí hranice bezinfekčnosti v pátek představil šéf resortu zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Opatření platí od tohoto pondělí, doposud ale nebylo zcela jasné, jak lidé mají započaté očkování dokládat. Mluvčí ministerstva Jana Schillerová pro Seznam Zprávy uvedla, že zatím stačí předložit kartičku, kterou očkovaný obdrží po aplikaci první dávky. Obvykle je na ní uvedeno jméno, název očkovací látky, datum první dávky i termín, kdy se má dostavit na druhou.

Od 1. června by potom měl být k dispozici i elektronický certifikát. „Půjde o elektronický systém v Očku, následně to bude k dispozici také na Czech Pointech. Tam si můžete tento certifikát stáhnout. Kolegové nám slíbili, že od 1. června to přinejmenším v systému Očko bude k dispozici ke stažení,” přiblížil ministr Arenberger po pondělním jednání vlády.

Za kulturou i na cesty

Doposud lidé museli na potvrzení bezinfekčnosti čekat až do uplynutí dvou týdnů po druhé dávce vakcíny, cesta k certifikátu tak mohla trvat i déle než tři měsíce. Novinka se týká vakcín s dvoudávkovým schématem, tedy všech kromě látky od Johnson & Johnson, která se podává v jediné dávce.

Ministerstvo zároveň pojistilo to, že by lidé odmítali dorazit pro druhou dávku očkování. Výhodu proto mohou čerpat jen po omezenou dobu. První dávka očkování jako možnost prokázání bezinfekčnosti skončí po třech měsících. Do té doby se člověk musí nechat kompletně naočkovat.

Kromě návštěvy hromadných a kulturních akcí, návštěvy nemocnic nebo restauračních zahrádek či využívání služeb by krok mohl pro řadu lidí zjednodušit cestování a využívání hotelů nebo jiných ubytovacích zařízení – také tam jinak lidé potřebují negativní test.

Na podobné lhůtě – tedy 22 dní po první dávce očkování – se Česko dohodlo s okolními zeměmi pro umožnění cestování bez nutnosti testu a karantén. Od minulé soboty je uznávají Rakousko, Německo, Polsko a Slovinsko, příští týden se má připojit Slovensko.

Kritika vakcinologů

Proti zmírnění pravidel se však část odborníků postavila. Nedoporučila ho například Česká vakcinologická společnost.

„Vakcinologická společnost i klinická skupina Ministerstva zdravotnictví nesouhlasila s potvrzováním bezinfekčnosti po první dávce, odborně je to nesmysl. Dávat přednost motivaci a dovoleným před odborným smyslem vakcinace je více než odvážnost,“ reagoval Roman Chlíbek, předseda České vakcinologické společnosti.

Ministr Arenberger však v pondělí kritiku odrážel tím, že nejde o maximální ochranu samotného očkovaného, ale o systém, který by se vyrovnal stávajícímu antigennímu testování.

„Situace není taková, jak ji kolegové posuzovali. Nám nešlo o to, aby nám řekli, kdy je ten vlastní pacient maximálně chráněn po očkování. Potřebujeme vědět, kdy je pacient srovnatelně bezpečný jako ten, kterému uděláme amatérský antigenní test. A víte, že ten má nějakou falešnou negativitu, a zároveň antigenní test jako takový má falešnou negativitu. Když to porovnáte, tak osoba po třech týdnech po očkování je v podstatě srovnatelně bezpečná jako ten, kdo si udělá sám výtěr z nosu,“ vysvětlil ministr.

Reklama

Doporučované