Hlavní obsah

Kdo se naočkoval v cizině, má smůlu. České úřady to až na výjimky neuznávají

Foto: SZ Michal Šula

Očkování proti koronaviru. Snímek je ilustrační.

Reklama

Vakcinační certifikáty – třeba pro příjezd do Česka – jsou uznávány jen z Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Slovenska a Slovinska. Ale například ze Spojených států nikoli.

Článek

Minimálně stovky Čechů, kteří se nechali očkovat proti covidu v zahraničí, se mohou dostat do komplikací.

Podle aktuálního opatření Ministerstva zdravotnictví není totiž takové očkování uznáváno. Kvůli tomu mohou mít tito lidé problémy při návratu do Česka nebo nemusí získat takzvané covidové pasy, jež držitelům usnadňují život v době protiepidemických opatření.

„Osoby, které podstoupily vakcinaci v zahraničí, jsou podle ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví – které zároveň stanovuje podmínky návratu do České republiky – nyní brány v podstatě jako nenaočkované,“ uvedl Jakub Augusta z tiskového oddělení ministerstva zahraničí.

Doplnil, že vakcinační certifikáty – třeba pro příjezd do Česka – jsou uznávány jen z Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Slovenska a Slovinska.

Poslanec hnutí ANO Rostislav Vyzula uvedl, že více než stovka Čechů byla očkována v USA. Další stovky pak v jiných státech Evropské unie. Známé jsou i případy, kdy Češi využili možnosti nechat se naočkovat v Srbsku.

„Zatím je problém jim uznat očkování,“ prohlásil Vyzula. Problém řešil osobně s ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem (za hnutí ANO). Ale zatím neuspěl.

„Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že nemohou očkování z řady zemí uznat kvůli možným podvodům. Ale to je nesmysl. Když lidé dodají potvrzení o očkování a budou mít u nás prokázané vysoké protilátky, nemůže jít o podvod,“ doplnil Rostislav Vyzula.

Ředitel Národní agentury pro komunikační a informační technologie Vladimír Dzurilla uvedl, že způsob, jak uznávat očkování svých občanů, kteří dostali vakcínu v zahraničí, neřeší jen Česká republika, ale i další státy.

I Dzurilla souhlasí s tím, že je nutné ohlídat, aby potvrzení o očkování nebylo jakkoliv upravené. „Způsob, jak uznávat očkování v zahraničí, je však na Ministerstvu zdravotnictví,“ podotkl Dzurilla.

Ministerstvo, které řídí Petr Arenberger, se však k otázkám týkajícím se uznávání očkování ze zahraničí nevyjádřilo.

Dva ministrovi náměstci – Martin Havrda a Martina Vašáková – Seznam Zprávám řekli, ať se redakce obrátí na tiskové oddělení. To však na dotazy několik dní nereaguje.

Reklama

Doporučované