Hlavní obsah

Tady očkují turisty zadarmo. Vakcíny z Východu ale Čechům nemusí uznat

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Ulice Bělehradu.

Reklama

Návštěva hlavního města Srbska je pro evropského turistu zvyklého na přísná opatření jako výlet do jiného světa. Ulice Bělehradu, metropole balkánské země se 7 miliony obyvatel, jsou plné lidí, děti si hrají na hřištích.

Článek

V centru města není problém během chvilky potkat někoho, kdo se může podělit o zkušenost s očkováním. Především ale ruskou nebo čínskou vakcínou.

„Druhou dávku ruské vakcíny jsem dostala už před dvěma týdny. Protilátky bych měla mít po třetím týdnu. Negativní účinky jsem neměla, možná po druhé dávce nějaká reakce na kůži, ale nic vážného,“ popisuje svoje zkušenosti jedna z kolemjdoucích.

Popisuje, že věří srbským lékařům, kteří tvrdí, že Rusové mají s vakcínou zkušenosti. „A nechtěla jsem čekat na něco jiného,“ dodává.

V Srbsku se očkuje i vakcínami od Pfizeru a AstraZenecy, používanější je ale ruský Sputnik a preparát čínského výrobce Sinopharm. Tedy přípravky, které většina zemí EU včetně Česka odmítá na své občany použít, dokud je neschválí evropské úřady.

Srbsko, které členem Evropské unie není, ale vsadilo právě na vakcíny z Východu. Alespoň první dávku už v zemi dostalo přes dva miliony lidí, a země ji dokonce nabídla i cizincům.

Český virolog Libor Grubhoffer ale podobnou očkovací turistiku považuje za nezodpovědnou. A ministr zahraničí Tomáš Petříček, který v úterý v Bělehradě jednal, varuje, že se očkování neschválenými vakcínami nemusí Čechům uznat.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Obyvatelka Bělehradu, která je po očkování ruskou vakcínou

Dvě dávky čínské vakcíny má za sebou 38letý Srb, který očkování bere jako jedinou možnost, jak zmírnit nemoc. „Nebál jsem se, celá rodina se nechala očkovat čínskou vakcínou. Hodně jsem četl, že EU nemá dostatek údajů o vakcínách, takže chápu, že to u vás není zatím povolené,“ říká otec od rodiny v centru města. A dodává, že i přes očkování musí nosit roušku a dodržovat odstupy.

Někteří lidé přiznávají, že zpočátku byli k očkování čínskou vakcínou ostražití. „Ze začátku jsem byl skeptický, ale teď už ne a jsem očkovaný čínskou vakcínou Sinopharm. Žádné negativní účinky jsem neměl,“ popsal své zkušenosti sedmašedesátiletý důchodce.

Koronavirus prodělal už minulý rok. I když mu lékařka říkala, že se může nechat očkovat až za několik měsíců, přesto se nakonec nechal rovnou naočkovat čínskou vakcínou.

V poslední době v Srbsku sílí hlasy odpůrců očkování, což podle lékařů a úřadů způsobuje menší zájem o vakcinaci „Nejsem očkovaná. Jsem proti všem vakcínám, nevěřím v to. Nechám se očkovat, pouze pokud budu muset,“ vysvětluje svůj odmítavý postoj k vakcínám žena, která v Bělehradu pracuje.

Koronavirus v Srbsku

- 4512 nových případů za posledních 24 hodin,

- v zemi zemřelo 5231 lidí,

- potvrzených případů onemocnění covidem 590 018,

- bylo podáno celkem 2 241 510 dávek vakcíny.

zdroj: Světová zdravotnická organizace

Přestože drtivá většina Srbů zatím očkována nebyla, země nabídla možnost vakcinace i cizincům. Do Bělehradu se minulý víkend kvůli bezplatnému očkování vydaly tisíce lidí z okolních zemí. Například z Bosny, Černé Hory nebo Severní Makedonie. Podle kritiků se tak srbská vláda snaží rozšířit svůj vliv v regionu.

Petříček: Žádný dvojí metr

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v úterý jednal v Bělehradu s prezidentem i premiérkou mimo jiné o očkování a Seznam Zprávám na místě řekl, jak se staví k tomu, že se v zemi očkuje i vakcínami, které nejsou v EU povolené.

„Já od počátku říkám, že očkování není o politice, že to je o tom, používat registrované vakcíny. Nedělat nějaké dvojí metry. Srbsko je trochu v jiné pozici, protože není členem Evropské unie, takže národní úřady mohly postupovat nezávisle a využily možnosti na trhu,“ vysvětluje Petříček.

Podle ministra není jasné, jak bude Česko řešit případy, kdy se někdo z občanů České republiky rozhodne očkovat v Srbsku čínskou nebo ruskou vakcínou. Jde především o uznání certifikátu k očkování. Petříček to chce řešit hned na příští vládě s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO).

„V tuto chvíli z toho návrhu Evropské komise ohledně CovidPassu vyplývá, že se budou automaticky uznávat veškeré vakcíny, které jsou registrované u Evropské lékové agentury, a navíc členské státy mohou přistupovat k dalším vakcínám dle národního uvážení. Určitě se o tom budeme muset bavit a chtěl bych slyšet i od ministra Blatného, jak budeme uznávat tyto srbské certifikáty,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Bělehrad, Srbsko

Virolog a ředitel Biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že očkovací turistiku, kterou provozuje Srbsko, považuje za nezodpovědný čin. Očkovací certifikáty ze Srbska by podle profesora neměly být platné v zemích EU, tedy ani v Česku ne.

„Pokud někdo z naší země vycestuje do Srbska, aby se nechal očkovat ruskou nebo čínskou vakcínou, tak je to jeho věc. Ovšem podstupuje rizika, protože tyto vakcíny neprošly schvalovacím řízením EMA, zůstávají tedy pro nás stále utajenou očkovací látkou. Je to riziko každého, kdo se takto nechá očkovat,“ vysvětluje profesor Grubhoffer.

Seznam Zprávy poslaly dotazy Ministerstvu zdravotnictví, jak bude Česko přistupovat k českým občanům, kteří by se v Srbsku nechali očkovat například ruskou nebo čínskou vakcínou, odpovědi ale zatím nedorazily.

Ministerstvo zdravotnictví už ale několikrát zopakovalo, že by se k českému občanovi měly dostat pouze vakcíny, které projdou přísným schvalovacím procesem EMA. Ruská ani čínská vakcína mezi nimi zatím nejsou.

Reklama

Doporučované