Hlavní obsah

Jaro spustilo živelné rozvolnění. Schillerová žádá o dodržování zákazů

Foto: PCT

Ilustrační snímek.

Reklama

Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) vyzvala lidi, aby při pobytu venku dodržovali opatření proti šíření koronaviru. Naráží tak na včerejší dění v Praze, kde do prosluněných ulic vyrazily tisíce lidí.

Článek

Schillerová dnes řekla, že chápe, že lidé v současném hezkém počasí chtějí ven, zopakovala ale, že vláda do Velikonoc současná protikoronavirová opatření měnit nebude. Na sociálních sítích se v úterý objevila řada fotografií z pražských parků a náplavek, kde se shlukovaly skupinky lidí.

„Já nevím, jak moc ty fotografie byly reálné. Já sama jsem nebyla nikde na náplavce ani nikde jinde v přírodě, takže to neumím osobně posoudit – nevím, jakou roli sehrál úhel pohledu a použití fotoaparátu a techniky. Ale nechci to zlehčovat,“ řekla Schillerová.

Uvedla, že chápe, že krásné počasí vede lidi k tomu, aby šli ven. „Je to přirozené. Co mají taky jiného dělat,“ podotkla Schillerová. Doporučuje ale, aby lidé při pobytu nevyhledávali místa s větší koncentrací lidí, dodržovali rozestupy a povinnost nosit respirátory nebo nanoroušky.

Mluvčí pražské policie Eva Kropáčová dnes řekla, že v úterý odpoledne a večer policisté zasahovali na řadě míst, například na podskalské náplavce, v Riegrových sadech nebo u pivních zahrádek Na Ohradě v Praze 3. Podle mluvčí provedli v centru asi 1 600 kontrol. Dnes podle ní budou policisté s kontrolami pokračovat.

Podle mluvčí je v pořádku, že lidé s ohledem na hezké počasí tráví více času venku, ale je nutné dodržovat všechna opatření včetně zakrytí úst a nosu nebo zákazu konzumace alkoholu na veřejnosti. Při úterních kontrolách podle Kropáčové policisté s lidmi řešili porušení domluvou, správním orgánům předali k řešení pouze některé provozovatele stánků s občerstvením.

Reklama

Doporučované