Hlavní obsah

Dovolená bude letos pod jednou podmínkou. A ceny určí klienti cestovek

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Dovolená u moře letos bude, uklidňují cestovky nervózní klienty. Odjezd bude ale spojený s testováním na covid, očkováním a prokazováním protilátek. Opatřením se nevyhnou ani v zahraničí. Roušky a distanc z loňska zůstane.

Článek

Češi letos do zahraničí vycestují. Budou muset ale splnit jednu ze tří podmínek - negativní test, očkování nebo prokázané protilátky. Se všemi těmito nástroji počítá také chystaný covid pas, který má dát šanci volně cestovat všem občanům Evropské unie bez ohledu na to, zda jsou nebo nejsou očkovaní.

„I když se zřejmě nestihnou do léta oočkovat všichni, kdo chtějí letět na dovolenou, na testy už jsou Češi zvyklí,“ říká Andrea Řezníčková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia. Složky cestovního ruchu ještě podle ní vyčkávají na podmínky vycestování do mimoevropských zemí. „Věřím, že si Češi užijí dovolenou bez problémů také v Egyptě, Turecku a Tunisku,“ dodává.

Fakt, že se bez očkování, případně negativních testů se letošní dovolenková sezona neobejde, potvrdil také Ondřej Rušikvas, provozní ředitel CK Blue Style. „Z našeho pohledu je to ale v pořádku, protože cestování se tak stane s ohledem na případnou nákazu Covidem-19 mnohem bezpečnější. To ostatně můžeme vidět už nyní, kdy v destinacích povinné PCR testy odhalily přítomnost koronaviru pouze u necelých 2 % klientů,“ sdělil Rušikvas.

Rozhodnou opatření v zahraničí

Důležitá ale budou podle zástupců cestovního ruchu také pravidla pro cestování, která budou v jednotlivých zemích pro letošní sezonu nastavena. Evropští politici hovoří o snaze co nejvíce sjednotit podmínky pro cestování, zjednodušit pravidla, dohodnout je tak, aby platila pro celou Evropu.

Před odjezdem letos asi žádný klient cestovní kanceláře na dovolenou neodjede bez takzvaného „covid pojištění“. To je podle tiskového mluvčího CK Fischer jeden z nástrojů, který dává klientům jistotu v nejisté době.

„Zajistí náležitou kompenzaci v momentě, kdy by klient onemocněl a nemohl odjet. Díky tomu klient ví, že nic neriskuje. Ze stejného důvodu jsme také výrazně upravili podmínky. Klienti tak platí jen jednu zálohu, zbytek částky doplácí až 30 dnů před odletem,“ popsal Bezděk.

Právě ještě 30 dnů před odjezdem se přitom mohou klienti rozhodnout, jestli odletí, nebo ne. Pokud by odletět nechtěli, nemusí udávat žádné důvody. Peníze jim přitom budou v hotovosti vráceny zpět, popisuje mluvčí Fischeru možnosti pojištění.

„Připojištění proti covidu kryje také léčebné výlohy, dopravu zpět do Česka, ubytování v karanténě i storno kvůli nemoci covid-19. Po Evropě vyjde na 320 Kč, za pár stovek korun je to tedy celkem velká pomoc,“ doplnila Andrea Řezníčková z Invia.

Roušky a distanc zůstanou

Stejně jako v Česku se roušek a sociálního distancování v nejbližší době nezbavíme, stejná pravidla přetrvají i v zahraničí. Oproti loňskému roku se ale pravděpodobně zpřísňovat nebude.

„Myslím, že opatření byla v loňském roce dostatečná a těžko si umím představit, že by šla uskutečnit dovolená, aby byla opatření ještě přísnější. Roušky ve společných prostorách, dopravních prostředcích, rozestupy jak na pláži, tak v jídelně, omezení vlastního servírování jídla, omezené kapacity letos zůstanou,“ předpovídá Řezníčková.

Zásadní položka, která při výběru dovolené hraje roli, je cena. Ta by se naproti tomu mohla oproti loňskému roku v některých destinacích měnit.

Letošní ceny dovolené v zahraničí podle cestovek ovlivní zájem klientů o vybrané destinace. Některé lokality budou kvůli přetlaku turistů zdražovat, většina z prázdninových míst ale bude spíše směřovat ceny dolů.

„Pandemie ovlivňuje celý sektor cestovního ruchu a může samozřejmě promlouvat i do cen. Nedá se to ale hodnotit paušálně. Jsou tu hotely, které mohou mírně zdražit, jiné naopak cenu sníží, aby přilákaly klienty,“ informoval tiskový mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

V rámci tvorby cen v cestovním ruchu podle něj vždy rozhoduje finální poptávka po destinacích a konkrétních hotelech. Celkově ale budou převažovat hotely, které se budou snažit klienty přitáhnout příznivou cenou.

Zásadní proměnu cen nečeká ani největší cestovní agentura Invia. „Změny nebudou nikterak zásadní, vidíme to podobně jako loni, předloni. Někde sice průměrná cena o pár stovek korun stoupla, je to ale tím, že si Češi chtějí více dopřát. Vybírají si lepší hotely, s kvalitnějšími službami, blízko u moře,“ říká její tisková mluvčí.

Stálice z loňska zůstanou

U letní dovolené zůstávají na předních místech zájmu prověřené destinace jako Řecko, Španělsko, Turecko, Egypt, SAE nebo Tunisko, hlásí cestovní kanceláře.

„Na léto 2021 se nejvíce aktuálně prodává Egypt, Turecko, Řecko a Tunisko,“ potvrdil Petr Kostka, tiskový mluvčí cestovní kanceláře Exim Tours.

„Stejně jako v loňském roce dominuje Řecko, kam se chystá 30 % všech našich klientů, na druhém místě Turecko, Egypt, následuje Bulharsko, Chorvatsko a Tunisko,“ doplnila k poptávce po dovolených Andrea Řezníčková z Invia.

Podle cestovní kanceláře Čedok se navíc znovu vrací do popředí zájmu zákazníků i poznávací zájezdy, a to jak prodloužené víkendy v evropských metropolích, tak delší okruhy s leteckou, autokarovou nebo i železniční dopravou.

Už rok v problémech

Už je to více než rok, co se Česko vzhledem k šíření koronaviru uzavřelo na několik týdnů ostatním zemím. Nejistota po otevření hranic ale pokračovala dál, a to až dodnes.

Tržby cestovních kanceláří za loňský rok jedině dokládají, jak vážná situace na cestovním trhu nastala. „Rok 2020 byl bezesporu ten nejsložitější, který jsme zažili. Tržby se v důsledku pandemických opatření propadly až o 85 %,“ přiznal Jan Bezděk za CK Fischer.

Podobný propad zažila i CK Čedok. „Náš obor pandemie extrémně zasáhla, ztráty dosáhly více než 70 % plánovaných tržeb,“ informovala Eva Němečková, tisková mluvčí společnosti.

Sezona v roce 2021 ale, jak cestovka doufá, bude už o něco pozitivnější.

„S postupnou proočkovaností populace nejen u nás, ale i v dalších zemích, bude postupně docházet k rozvolňování některých opatření a dojde i ke znovunastartování celého cestovního ruchu,“ dodala Němečková.

V návaznosti na významný pokles tržeb v cestovním ruchu Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) zavedlo program COVID na podporu cestovního ruchu. Aktuálně podle zveřejněných dat schválilo 1421 žádostí za 387 milionů, z nich na účty podnikatelů vyplatilo asi 356 milionů korun. Resortu zbývá vyhodnotit 446 přijatých žádostí. Vyplývá to z informací, které dnes ministerstvo zveřejnilo na Twitteru.

Cestovní kanceláře (CK), agentury a průvodci v programu podali 1867 žádostí o podporu v souvislosti s pandemií koronaviru v objemu 456 milionů korun. Příjem žádostí o dotace začal 11. listopadu, zájemci mohli o dotace žádat do 29. ledna. Vláda na program vyčlenila 500 milionů korun.

Reklama

Doporučované