Hlavní obsah

Řecko zavádí očkovací cestovní pasy, chce je pro celou EU

Foto: Profimedia.cz

Testování na letišti Charles-de-Gaulle v Paříži.

Reklama

Debata ohledně vytvoření očkovacího covidového cestovního dokladu rozděluje Evropany. Doklad by mohl v létě pomoci turistickému sektoru, proces však provází mnoho sporných politických či etických otázek.

Článek

Budeme toto léto k cestování potřebovat očkovací průkaz? Řecko tuto debatu obnovilo 8. února, když podepsalo dohodu s Izraelem. Obyvatelé těchto zemí budou moci mezi sebou cestovat bez omezení po předložení potvrzení o podstoupení očkování proti viru. V neděli podobnou dohodu uzavřel s Izraelem i Kypr.

Švédsko a Dánsko oznámily, že zřídí elektronický systém pro cestující do zahraničí. Podobný systém zvažuje také Španělsko a Itálie.

Sektor cestovního ruchu tuto možnost označuje za šanci ukončení krize, která trvá již rok. Některé země, zejména pak Francie a Německo, jsou skeptické. „Tato otázka je příliš uspěchaná,“ míní podle listu Libération Jean-Baptiste Lemoyne, francouzský státní tajemník pro turismus. „Jsme velmi zdrženliví,“ tvrdí jeho kolega Clément Beaune, státní tajemník pro evropské záležitosti.

Podle serveru Le Journal du Dimanche je nutné, aby v otázce očkovacího cestovního dokumentu nastala mezinárodní kooperace. Server míní, že je to v současnosti nemožné. Přístup k pandemii se v každé zemi liší, letecké společnosti se také přizpůsobují.

V rámci Evropské unie je těžké udělat rozhodnutí bez konsenzu. Z toho důvodu Řecko vyvíjí tlak na zbylé země EU. Chce, aby se dohodly před létem.

Pro unii ale covidový pasport představuje i politickou otázku. Nový cestovní dokument by opět výrazně narušil volný pohyb schengenského prostoru. Ve Francii panuje názor, že by takový dokument „nutil obyvatele k vakcinaci“ i přes to, že prezident Macron slíbil, že očkování nebude povinné.

Nedostatek vědeckého poznání

Odpůrci covidového pasu předkládají i řadu vědeckých argumentů. Jde zejména o nedostatek poznatků o účinnosti vakcíny, o délce ochrany před nákazou či neznámou efektivitu vůči novým mutacím viru.

„Vakcínu ještě nedostali zdaleka všichni,“ podtrhl francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran v lednu. V současné době se první dávkou vakcíny naočkovala zhruba 3 procenta Francouzů, z toho méně než procento obdrželo obě dávky. Stupeň proočkování je v každé zemi jiný. Mají však společné jedno: většina z nich se potýká s nedostatkem vakcín i špatnou organizací očkování. Nemůže tedy poskytnout vakcínu pro všechny.

Ve Francii, podobně jako v jiných zemích, obdrželi vakcínu zejména starší lidé. Mnozí občané také nemohou být z různých důvodů očkováni. Podle Karine Lefeuvre, členky Národního výboru pro etiku, jde o zásah do rovnosti mezi občany.

V současnosti by tedy mohla cestovat jen většina lidí, kteří jsou starší pětašedesáti let. To není věková skupina lidí, která cestuje často. V této věkové skupině také není mnoho lidí, kteří musejí jezdit na pracovní cesty. Z tohoto důvodu vylučuje Véran možnost covidového pasu do několika měsíců.

Reklama

Doporučované