Hlavní obsah

Zájem o cestovní pojištění proti covidu roste. Neplatí ale všude

Foto: Pexels.com

Při cestování do některých destinací pojišťovny nabízejí pojištění na covid. Ilustrační fotografie.

Reklama

Pojištění proti covidu by mohlo přispět k oživení cestovního ruchu. České pojišťovny a cestovky ho nabízejí v rámci běžného cestovního pojištění. Většina pojišťoven však neproplácí náklady spojené s nákazou v rizikových zemích.

Článek

K cestovním pasům a opalovacím krémům se nyní přidávají i pojistné smlouvy na covid-19, nebo alespoň cestovní pojištění, které rizika spojená s koronavirem zahrnuje. Nyní jsou důležitou součástí výbavy na dovolenou a zároveň příležitostí pro pojišťovny.

Rezervace dovolených přinášejí naději na oživení cestovního ruchu, lidé ale mají zároveň obavy z vysokých účtů spojených s možným onemocněním covidem-19 v zahraničí. S náklady na léčbu však může turistům pomoct cestovní pojištění.

Podle agentury Reuters už vyžaduje více než desítka zemí včetně Aruby a Thajska speciální pojistku proti covidu, což by mohlo přispět k oživení cestovního ruchu. Konzultant cestovního pojištění Robyn Ingle odhaduje velikost trhu s pojištěním proti covidu-19 na 30 až 40 miliard dolarů ročně.

Tuzemské pojišťovny však zahrnují události spojené s covidem do běžného cestovního pojištění a zvláštní pojistce na covid se zatím vyhýbají. „Nenabízíme pojištění na covid navíc, protože by to klienty zbytečně stálo víc peněz. Přistupujeme k tomu tak, že pokud na cestě chytnou covid, bude jim to hrazeno z klasického cestovního pojištění,“ vysvětluje Halina Trsková, místopředsedkyně představenstva Pojišťovny VZP.

Sjednat si cestovní pojištění kvůli covidu doporučují i samotné cestovky. „Dnes už je to samozřejmostí i nutností. Pojištění obecně představuje částku zhruba sto korun z celkové ceny zájezdu, ale může ušetřit obrovské peníze v případě, že se v té destinaci něco stane, a to i bez ohledu na covid,“ vysvětluje mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk.

Podle něj je teď pojištění ještě nutnější než dříve. „Klientovi to může ušetřit výrazné problémy ve chvíli, kdyby v destinaci musel náhodou zůstat kvůli covidu. Z velké části mu pojištění může náklady pokrýt,“ říká.

Cestovní kancelář Čedok nabízí klientům speciální připojištění na covid do těch zemí světa, kam je zrovna povoleno vycestovat. „V případě potřeby kryje náklady spojené s onemocněním covid-19 přímo v destinaci. Můžeme potvrdit, že téměř všichni zákazníci si objednávají cestovní pojištění včetně připojištění na covid současně při rezervaci zájezdu,“ popsala mluvčí Čedoku Eva Němečková.

V případě letních zájezdů Fischer zahrnoval pojištění na covid zdarma do základního balíčku. Cestující se ale kvůli covidu pojišťují i nyní. „Naši klienti, kteří teď primárně vyrážejí třeba do Spojených arabských emirátů nebo do Egypta, pojištění jsou a mohou si sjednat i pojištění, které kryje i rizika spojená s covidem,“ popisuje Bezděk.

Většina pojišťoven v Česku však lidem léčebné náklady spojené s koronavirem neproplácí, pokud cestují na vlastní pěst do zemí, které Ministerstvo zahraničí označilo za rizikové nebo vysoce rizikové.

„Jestliže klienti cestují do země, která je na semaforu vyznačená červeně, tak mu náklady spojené s covidem pojišťovna z cestovního pojištění nezaplatí,“ sdělil mluvčí pojišťovny Allianz Václav Bálek. Cestovní pojištění pokrývá i covid pouze tehdy, pokud cestující odjíždí do země, která nepatří mezi rizikové. A platí to i v případě, že v průběhu pobytu dříve zelená země zčervená.

„Zatím jsme u klientů cestujících do zelených a oranžových zemí žádné pojistné události spojené s covidem nezaznamenali,“ poznamenal Bálek. Také dodal, že o cestovní pojištění teď zdaleka není takový zájem, jako když jsou hranice otevřené a lidé mohou bez problémů cestovat.

Semaforem se také řídí Generali Česká pojišťovna a Česká podnikatelská pojišťovna. Jejich cestovní pojištění se vztahuje pouze na země označené zeleně a oranžově. Náklady související s onemocněním covid-19 nekryjí v případě, že klient vycestoval do červeně označené země.

Výjimkou je například ERV Evropská pojišťovna a Uniqa. Ani ty ale neproplácejí náklady spojené s koronavirem v zemích, kam Ministerstvo zahraničí přímo zakáže cestovat, tedy do Botswany, Brazílie, Svazijska, Jihoafrické republiky, Keni, Lesotha, Malawi, Mosambiku, Zambie, Zimbabwe a Tanzanie včetně ostrovů Zanzibar a Pemba.

Zatím podle agentury Reuters není jasné, jak se bude poptávka po pojištění vyvíjet, mimo jiné proto, že bude zřejmě naočkováno více lidí, u kterých nebude pravděpodobnost nákazy velká. Speciální poradce Karibské asociace hotelnictví a cestovního ruchu Frank Comito Reuters řekl, že si někteří turisté stěžují na povinné pojištění. Některé země by tak mohly od svého požadavku ustoupit.

Naopak bývalý generální tajemník Světové organizace cestovního ruchu OSN Taleb Rifai si myslí, že země budou pojistné krytí covidu i nadále vyžadovat, protože než bude populace z celého světa naočkovaná, potrvá to roky.

Reklama

Doporučované