Hlavní obsah

Očkování dětí proti covidu je o krok blíž. Začít může za pár měsíců

Foto: Profimedia.cz

Očkování dětí proti covidu-19 může v Česku začít na podzim, myslí si ministr Petr Arenberger.

Reklama

Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat rozšíření očkování vakcínou od firem Pfizer a BioNTech pro děti od 12 let. Jasno, zda a za jakých podmínek se budou očkovat děti, by mohlo být už v červnu.

Článek

Vakcína Comirnaty od výrobce Pfizer a BioNTech je zatím v Evropské unii schválena pro všechny zájemce o očkování nad 16 let. Hranice se ale brzy může posunout. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) nyní ohlásila posuzování látky pro skupinu 12 až 15 let.

Během následujících týdnů tak budou odborníci z Výboru pro hodnocení rizik EMA hodnotit rozsáhlou klinickou studii prováděnou na takto starých dětech a své závěry chtějí během června předat Evropské komisi. Právě ta nakonec rozhodne, zda rozšíří podmíněnou registraci vakcíny.

Celý článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle šéfa České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka mohou být v následujících měsících podobně posuzovány i další látky. „Do konce roku se objeví jistě další dětské covid vakcíny. A jistě i pro mladší děti,“ uvedl na Twitteru.

Například společnost Moderna už v březnu ohlásila testování na dětech v USA ve věku od půl roku do 12 let. Testů se zúčastní skoro 7000 dětí ze Spojených států a Kanady.

Výsledky za pár měsíců

O očkování dětí proti covidu-19 na své zatím poslední tiskové konferenci před novináři mluvil i ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

„Vždy je potřeba mít pro tu danou skupinu nebo indikaci potvrzeno, že se jedná o bezpečnou a účinnou metodu. Klinické studie probíhají a myslím, že budou relativně brzy uzavřeny a že budou vakcíny uvolněny i pro dětskou populaci. Určitě o tom budeme uvažovat hned, jak to bude možné. Dovedu si představit, že to bude zřejmě někdy na začátku podzimu,“ odpověděl na otázku, kdy by se mohly české děti proti covidu začít očkovat.

Přestože děti a mladiství obvykle mívají mírný či bezpříznakový průběh covidu-19, ani jim se v některých případech vážné potíže nevyhýbají. Řadí se mezi ně i vzácný syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi spojené s covidem-19 (PIMS-TS), který vede k zánětu cév a může vyústit v multiorgánové selhání.

Hlavním argumentem pro očkování dětí je ale podle Jana Pačese, odborníka z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR, zejména schopnost viru mutovat v prostředí, které mu sami vymezujeme. Pokud děti zůstanou jedinou skupinou, ve které najde prostor pro šíření, bude mezi nimi i mutovat a znamenat potenciální riziko.

„Obavy virologů a molekulárních genetiků jsou takové, že když zůstane nějaká skupina, kde se virus bude moci dále šířit, tak se tam také šířit bude a stane se to, co se stalo v Brazílii, Velké Británii a dalších zemích, kde se epidemie vymknula kontrole. Vznikne mutace, která viru umožní se v daném kolektivu – tedy místě, které je pro něj možné – šířit lépe. Hrozí i nebezpečí, že se tam vyvine mutace, která bude pro děti škodlivá,“ popsal odborník už dříve pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované