Hlavní obsah

Čísla o očkování: Jedna skupina drží v ruce úspěch Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Při stávajícím tempu očkování by první dávku mohli mít všichni zhruba do měsíce. Problém je, že zbývá 3,5 milionu lidí, kteří rozhodnutí nejsou. O vakcínu stojí lidé s vyšším vzděláním, odpůrci mají častěji vzdělání nižší.

Reklama

Článek

Seznam Zprávy vyčíslily, kolik lidí je v tuto chvíli očkovaných, kolik se jich chystá a kolik jich vakcínu odmítá.

Jak číst graf?

Výpočty kříží dvoje data:

1. Základní přehledy ÚZIS o vakcinovaných podle věkových kategorií.

2. Průzkum PAQ o chování lidí během pandemie a o plánech nechat se očkovat nebo nikoli.

3. Najetím myši na vybraný sloupec v grafu se zvýrazní detaily.

4. Graf obsahuje všechny věkové kategorie nad 18 let s tím, že u dětí a mladistvých se průzkum neprováděl.

Ze tří milionů lidí, kteří už zahájili očkování, má v tuto chvíli ukončenou vakcinaci zhruba jeden milion 100 tisíc. Další dva miliony už dostaly první dávku vakcíny a k tomu je milion lidí pevně rozhodnut nechat se očkovat.

Milion lidí je rozhodnuto očkování nepodstoupit vůbec.

Nerozhodnutých je nyní zhruba 3,5 milionu lidí a ti jsou složeni ze tří skupin: největší z nich (1,6 milionu lidí) se kloní k možnosti, že se očkovat spíše nechají. Variantu spíše ne uvádí zhruba 950 tisíc a jeden milion 100 tisíc lidí zatím neví.

Právě na velkou skupinu nerozhodnutých cílí i současná vládní kampaň. Počet naočkovaných může podle expertů nakonec rozhodnout o úspěchu Česka v boji s pandemií.

Podle Jana Pačese, odborníka z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR, je hlavním argumentem pro očkování zejména schopnost viru mutovat v prostředí, které mu sami vymezujeme.

„Obavy virologů a molekulárních genetiků jsou takové, že když zůstane nějaká skupina, kde se virus bude moci dále šířit, tak se tam také šířit bude a stane se to, co se stalo v Brazílii, Velké Británii a dalších zemích, kde se epidemie vymknula kontrole,“ řekl před časem Pačes pro Seznam Zprávy v souvislosti s očkováním dětí.

Odhady vycházejí z průzkumu sociologické výzkumné organizace PAQ Research, která dlouhodobě sleduje chování lidí v době pandemie. V porovnání s únorovými daty ubylo odpůrců očkování a naopak zájemců je nyní kolem 60 procent ve skupině dospělých lidí. Největší zájem je o vakcínu od výrobce Pfizer/BioNTech.

Čím nižší vzdělání, tím silnější odpůrci očkování

Větší ochotu k očkování projevují lidé alespoň se středoškolským vzděláním s maturitou nebo lidé ve vyšším věku, kteří patří ke skupinám, u nichž je vyšší pravděpodobnost, že nemoc covid-19 u nich bude mít vážnější průběh. Naopak méně ochotní nechat se očkovat jsou lidé s nižším dosaženým vzděláním.

Seznam Zprávy podrobně sledují vývoj očkování na úrovni krajů i obcí s rozšířenou působností.

Do měsíce může mít většina zájemců první dávku vakcíny

Při současném tempu by zhruba do jednoho měsíce mohli dostat první dávku vakcíny úplně všichni, kdo o očkování stojí.

Detailní monitoring vakcinace podpořil Nadační fond nezávislé žurnalistiky.

Reklama

Doporučované