Hlavní obsah

Očkování u praktiků se zlepšilo. Kolik vakcín podali v jednotlivých krajích?

Foto: ČTK

Předseda mladých praktiků Vojtěch Mucha.

Reklama

Vakcíny se nabízí stále mladším lidem, protože očkovací centra nemají dost klientů, míní praktici. Ti ale zároveň upozorňují, že na svou dávku v ordinaci čekají stále desítky tisíc jejich pacientů v rizikovém věku.

Článek

V polovině tohoto týdne čekalo na očkování u praktických lékařů ještě stále víc než 144 tisíc lidí starších 65 let. Vyplývá to z dat, které má redakce Seznam Zpráv k dispozici.

Konkrétně v ohrožené skupině seniorů nad 80 let to bylo 25 tisíc lidí, ve skupině 70 až 79 let 57 tisíc a 28 tisíc ve skupině 65 až 69 let.

Nicméně dobrá zpráva je, že za týden se počet čekajících seniorů nad 70 let zmenšil přibližně o 63 tisíc. Skeptické hlasy ze strany praktických lékařů ale stále zaznívají. „Lepší se to, ale ne tak, jak bychom to chtěli,“ říká Seznam Zprávám Petr Šonka, šéf Asociace praktických lékařů.

Pomohly by další vakcíny

Podle Šonky se zlepšily hlavně dodávky jednotlivých vakcín, které dostávají praktičtí lékaři automaticky, tedy vakcíny Vaxzevria od AstraZenecy a Janssen od americké Johnson & Johnson.

„Pomohlo by nám, kdybychom dostávali více Moderny, nebo by se upravily dodávky Pfizeru,“ vysvětluje Šonka. Uznává však, že to není úplně jednoduché, protože tyhle vakcíny mají komplikovanou skladovací teplotu, příliš nízkou pro uskladnění v ordinacích.

Moderna však vydrží při teplotě v lednici až dva měsíce, proto by s ní neměl být žádný problém. Mít vakcínu Comirnaty od Pfizeru a BioNTechu je pro praktiky logisticky těžší, protože v lednici vydrží jenom pět dní. Potřebovali by proto dodávkový systém podobný jako v případě podniků – „just-in-time“.

„Je potřeba, aby dodávky byly v menším množství, aby to praktik dokázal zpracovat za týden. Trochu se to komplikuje tím, že v ampulce je šest dávek, ale když by se praktik rozhodl očkovat šest lidí denně, je schopný naočkovat 30 lidí za týden, případně 60 jako násobek,“ upřesňuje Šonka.

Přičemž, jak ukazuje graf, vakcína Comirnaty je nejčastěji dodávanou vakcínou do očkovacích center v celé České republice.

Janssen – Colombova žena

Situace s očkováním se trochu zlepšila i díky nové vakcíně Janssen, kterou tenhle týden začali praktici očkovat. „Vakcínu dostalo celkem 280 ordinací,“ říká Šonka.

Podle předsedy mladých praktiků Vojtěcha Muchy je to ale příliš málo na to, aby se dalo říct, že to jakkoliv pomohlo. Očkovat může 3624 ordinací, poměr těch, které novou vakcínu dostaly, vychází na méně než 8 procent. „Je to taková Colombova žena. Každý o ní mluví, ale téměř nikdo ji neviděl,“ glosuje Mucha.

Proto mezi praktickými lékaři převládá pocit, že situace stále není dostatečně dobrá. A ještě se prohloubil rozdíl v rychlosti očkování mezi regiony i uvnitř regionů. „Jsou regiony, kde se to zlepšilo, jsou ale i takové, kde ne. A i mezi jednotlivými ordinacemi je rozdíl, třeba naše v Praze je na tom líp,“ říká mladý praktik.

Většina rizikové populace se podle něho proočkovala v očkovacích centrech a jen o část z nich se postarali praktičtí lékaři. „Do minulého týdne tady byli kolegové, kteří nedostali ani jednu vakcínu, proto to v každé ordinace vypadá jinak.“

Otevření skupiny 55+ nedává smysl

Ve středu byla otevřena další skupina lidí na očkování 55–59 let. Podle Muchy to dokazuje jenom to, že v očkovacích místech je příliš mnoho nevyužitých vakcín. „Přičemž v ordinacích čekají některé rizikové skupiny na svou vakcínu již od začátku očkování.“

Zdůrazňuje, že sice někteří praktici mají již proočkovanou rizikovou skupinu celkem dobře, jiní ale téměř vůbec. „Proto úplně nerozumím téhle strategii od vlády. Nedává zatím smysl snižovat hranici očkování.“

Smysl to podle něj dává jedině z toho pohledu, že některé malé ordinace nedosáhly na požadovanou hranici 100 lidí v rizikových skupinách, a teď už na to možná dosáhnou a budou moci začít očkovat taky. „Může se ale stát, že naočkují svých sto lidí, a při otevření nové skupiny se jim už tolik nenasbírá, a tak budou znova čekat.“

S předsedou Asociace praktických lékařů Petrem Šonkem ale souhlasí, že dodání vakcín Comirnaty a Moderna by v mnohém urychlilo očkování u praktiků.

„Moderna už v některých krajích k praktikům přichází, ne však ve všech. Co se týče té od Pfizeru, samozřejmě chápeme, že by to bylo komplikovanější, co se týče skladování, ale zvlášť v ordinacích, kde ještě naočkováno tu rizikovou skupinu nemají, by to výrazně pomohlo.“

Podle Šonky by bylo do budoucna ideální, kdyby praktičtí lékaři měli malou zásobu vakcín u sebe v ordinaci, a kdyby někdo přišel třeba na kontrolu tlaku, lékař by mu mohl nabídnout vakcínu.

„Samozřejmě, kdyby lékaři dostali vakcínu, vyočkovali by ji, objednali si další dávku a ona by hned přišla, fungovalo by to optimálně,“ uzavírá předseda Asociace praktických lékařů.

Reklama

Doporučované