Hlavní obsah

Od Agrofertu až k Asterixovi. Babiš se ve Slovinsku rozvášnil

Foto: Bled Strategic Forum 2020

Snímek Andreje Babiše z debaty na Bledském strategickém fóru ve Slovinsku.

Reklama

Premiér Andrej Babiš na sebe strhl pozornost při debatě na Bledském strategickém fóru ve Slovinsku. Řekl si o minutu času a spustil kritiku na smysl debaty, přes rozličná témata se dostal až k politování svého vstupu do politiky.

Článek

Do Slovinska se Babiš vydal společně s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem a ředitelem Národního úřadu pro kybernetickou informační bezpečnost Karlem Řehkou. Na fóru ve společné debatě s Babišem vystoupil předseda chorvatské vlády Andrej Plenkovič, maďarský premiér Viktor Orbán, předseda polské vlády Mateusz Morawiecki, slovinský premiér Janez Janša, bulharský ministerský předseda Bojko Borisov, prezident Srbska Aleksandar Vučić a na dálku se přes video připojil i předseda italské vlády Giuseppe Conte.

Debatu moderoval bývalý zahraniční zpravodaj BBC Nik Gowing. Babiš se stal nepochybně nejvýraznějším řečníkem diskusního bloku, když se ke konci přihlásil o slovo a poprosil o minutu času. Co začalo výtkou, že se debata stočila k tématu právního státu, pokračovalo vypíchnutím úspěchů české vlády v ekonomice i zvládání pandemické krize, střípky z kariéry Babiše ve stylu tvrdě pracujícího manažera, kterého nezastaví ani voda v chemické továrně, a skončilo Babišovou vizí Evropy jakožto vesnice Asterixe a Obelixe.

„Fake news z Guardianu a Spiegelu“

„Já a mí kolegové jsme se shodli, že se budeme bavit o Evropě po covidu a brexitu,“ pustil se Babiš do moderátora, který kontroval odpovědí: „To právě děláme.“ „Ne. Já jsem sem nepřišel, abych diskutoval o V4 a právním státu. Já nevím, kdo vy jste, ale vím, že vaše otázky jsou založené na fake news z Guardianu a Spiegelu a novin, které jsou proti V4,“ pustil se Babiš do novinářského veterána, který v Británii platí za jednoho z nejzkušenějších v oboru zahraničního zpravodajství. Ten to ponechal bez komentáře a Babiš pokračoval.

O tématu právního státu se už podle českého premiéra hovořilo v minulosti v Bruselu a všechno bylo objasněno. „Co vy víte o České republice?“ zeptal se Babiš Gowinga a pokračoval výčtem, kolikrát vyhrál volby, a tím, jak je Česko úspěšné v boji s covidem a že má nízkou nezaměstnanost. Došlo i na zmínku, jak se Babišovi dařilo v roli ministra financí, když snížil státní dluh.

+1

„Nejdůležitější věc v životě“ i politování vstupu do politiky

Babiš pokračoval návrhem, aby se debata zabývala migrací, a prohlášením, že on sám má pro Evropu spoustu skvělých nápadů. Když ho Gowing vyzval, aby řekl, jaké jsou top tři Babišovy nápady pro Evropu, český premiér přišel s okamžitou odpovědí. „Ano, mám mnoho nápadů. A víte, co je v životě nejdůležitější? Realizovat své nápady. Byl jsem naštvaný z korupce v české politice. Vybudoval jsem společnost z ničeho. Ze čtyř na 35 tisíc zaměstnanců, jedna z největší společností ve střední a východní Evropě. A potom jsem šel do politiky… lituji toho každý den, bylo to hloupé rozhodnutí, je to jiný svět,“ uzavřel myšlenku český premiér a v sále se ozval smích i potlesk.

Než moderátor českého premiéra přiměl odpovědět na otázku, vyslechl si ještě, že Babiš ví, „co je akce a co je krizový management“, protože musí řešit skutečné problémy, jako když mu například záplavy vytopí chemickou továrnu. Jeho konečnou odpovědí pak byl odkaz na to, co už řekl na začátku debaty, tedy že Evropa potřebuje rozšířit Schengen o státy Balkánu, obchodní dohody (např. s USA po prezidentských volbách) a širší spolupráci v rámci NATO.

„Čekal jsem v Dubrovníku dvě hodiny na lodi“

Babiš následně vychválil bulharského a chorvatského ministra, kteří podle něj chrání hranice lépe než někteří „jiní kolegové“. „Když jsem jel ještě jako ministr financí na lodi do Dubrovníku, čekal jsem se svým diplomatickým pasem dvě hodiny, než jsem mohl vystoupit na břeh,“ prohlásil Babiš vášnivě.

Nakonec český ministerský předseda přišel se svým příměrem Evropy k vesnici Asterixe a Obelixe. Jde o přirovnání, které použil už vícekrát v minulosti. EU se má podle tohoto konceptu stát onou vesnicí Asterixe a Obelixe, kde vevnitř všichni spolupracují, ale od okolního světa ji dělí tvrdá hranice. Ta by podle Babiše měla ležet na moři.

Reklama

Doporučované