Hlavní obsah

Zaplatí vysokou cenu? Čína Vystrčila nemá jak potrestat, shodují se experti

Foto: Profimedia.cz

Miloš Vystrčil.

Reklama

V sobotu odpoledne odletěl společně s delegací předseda českého Senátu Miloš Vystrčil na návštěvu Tchaj-wanu. Čína mu v pondělí pohrozila „zaplacením vysoké ceny“. Odborníci se shodují, že na něco takového Čína nemá páky.

Článek

Pondělní ráno patřilo vyjádření šéfa čínské diplomacie Wanga I. Ten ostrými slovy hodnotil cestu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan jako „krátkozraké chování a politický oportunismus“. Oficiální návštěva podle něj totiž narušuje princip jedné Číny.

„Přimějeme ho zaplatit vysokou cenu,“ stojí v prohlášení, které zveřejnilo čínské ministerstvo zahraničí. Podle Kateřiny Procházkové z projektu Sinopsis jde o unikátní situaci a také velice agresivní rétoriku. Naposledy se takový případ, kdy se tímto způsobem čínská státní média i celá propaganda rozvášnila, vázal k poslednímu britskému guvernérovi v Hongkongu lordu Chrisu Pattenovi nebo aktuálněji k americkému ministru zahraničí Miku Pompeovi.

Sinopsis

Sinopsis je projekt neziskové organizace AcaMedia z. ú., realizovaný za odborné spolupráce s Katedrou sinologie FF UK v Praze. Jeho cílem je podávat pravidelný přehled o vývoji v Číně a dopadech v současném světě z pohledu čínských, českých a světových médií a pozorovatelů.

„Včera jsem četla Global Times, kde je nazýván chuligánem a člověkem, který porušuje diplomatické konvence. Co se týče nějakého dopadu, tak pan předseda Vystrčil bude mít pravděpodobně omezený přístup do Čínské lidové republiky, jinak ho ale Peking potrestat nemůže,“ komentovala pro Seznam Zprávy Procházková.

Podobný názor zastává i sinolog Martin Kříž. „Není to nic víc než deklarativní taktika a defenzivní snaha o to, neztratit tvář. V současné době Čína čelí vyhroceným vztahům se Spojenými státy v oblasti mezinárodního obchodu. Vzhledem k nevýznamným vzájemným investicím mezi Českou republikou a Čínou pak zde existuje jen velmi málo skutečně účinných opatření, která by mohla jedna nebo druhá strana použít pro donucení ke změně názorových pozic.“

Čína momentálně bojuje také s vlastní pošramocenou pověstí ohledně koronaviru nebo kritikou kvůli zásahům v Hongkongu. Podle analytičky projektu Sinopsis je Peking Vystrčilovou návštěvou zasažen.

„Wang I měl na turné po Evropě žehlit renomé Čínské lidové republiky pošramocené právě takovými projevy ‚diplomacie vlčích válečníků‘, k jakým se nakonec uchýlil v případě Vystrčilovy cesty i on sám. Urážky a výhrůžky na adresu suverénních států okamžitě anulují jeho snahu předvést Peking v Evropě v lepším světle,“ podotkl ředitel Sinopsis Martin Hála.

Kritice v posledních dnech ale neunikla ani Česká republika obecně, upozorňuje Procházková. Některé nedělní čínské články ji popisovaly jako bezvýznamnou a nerozvinutou krajinu. „To se přiznám, že mě pobavilo. Najednou se po té „bráně do Evropy“ stáváme nevýznamným partnerem a přátelství navěky se nám rychle zhroutilo.“

Reklama

Související témata:

Doporučované