Hlavní obsah

Od klevetění u kávy po pražskou kavárnu. Cirkusové trio Holektiv předvádí, co s sebou nese pití kávy

Úryvek z představení Holektivu: A co dělá káva s vámi?Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

První artistické představení inspirované kávou uvedl Holektiv na Letní Letné. Rozverná klauniáda baví i pomáhá znevýhodněným dětem.

Článek

Kaffeeklatsch neboli klevetění u kávy pochází z období první poloviny 19. století. V této době nemohly ženy navštěvovat veřejné kavárny, a tak se začaly scházet ve svých domácnostech, kde popíjely kávu a povídaly si. Muži zvyku začali říkat Kaffeeklatsch.

„Hanlivé názvy pro pijáky kávy či pro návštěvníky kavárny jsou běžné i dnes. V našem představení jde najít narážky na všechna tato témata,“ konstatují členky Holektivu. „Kávová kultura se nám někdy zdá trochu předimenzovaná, kavárny nejsou přece jen pro kávové znalce nebo takzvané intelektuály.“

Soubor Holektiv pracuje na pomezí mezi nonverbálním divadlem a novým cirkusem. Pohybové divadlo uvádí také do škol, kde představení doplňuje workshop. Žáci mohou hovořit o vlastních zkušenostech se situacemi, kdy se cítili vyloučení ze společnosti.

„Prostřednictvím pohybu se žáci uvolní a potom se v tématu snáze hledají,“ doplňují artistky. Workshopy i samotná představení Holektivu jsou k vidění v pražské La Fabrice.

Rozhovor je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. V premiéře jej vysíláme každou neděli od 20:30 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Doporučované