Hlavní obsah

Zpátky k dopravě. Pomůžeme vám vyhnout se zácpám, říká šéf Mapy.cz

Rozhovor s Martinem Jeřábkem, šéfem nejpoužívanější tuzemské aplikace pro cestování Mapy.cz.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mapy.cz se z ryze turistické aplikace proměňují na aplikaci, která lidem nabízí ucelené řešení pro každodenní cestování dostupné na jednom místě.

Článek

Aplikace Mapy.cz české internetové jedničky Seznamu uživatele už v létě upozorní, kde se na jejich cestě po České republice nacházejí uzavírky, nehody, radary, kolony nebo stavby na silnici. Nově zobrazuje plnohodnotnou dopravní mapu s rozšířenými možnostmi navigace, jak uvedl Seznam.cz v tiskové zprávě.

Cesta k novým vymoženostem zabrala vývojářskému týmu dva roky. „Postupně jsme se snažili zkoumat jednotlivé vychytávky, nakolik jsou uživatelsky použitelné,“ řekl šéf týmu Mapy.cz Martin Jeřábek ve studiu Seznam Zpráv.

„Minulý rok se Mapy postupně naučily nové zajímavé věci, které se týkaly dopravy. Začaly podporovat Car play, naučili jsme se navigovat v pruzích, aby řidič mohl ve správnou chvíli odbočit. Nově nabalujeme i nové záležitosti. V rámci nich umíme ukázat uzavírky, dopravní omezení, dopravní situaci, hustotu dopravních proudů a další,“ doplnil Jeřábek.

Na projektu se podílelo zhruba osmdesát lidí. „Vůbec nejnáročnějším procesem bylo zařazení Car play. Dostat verzi s Car play do App store zabralo tři čtvrtě roku. Tak dlouho jsme čekali na povolení od Applu,“ upřesňuje Jeřábek. Dodává, že celý proces vylepšování stál nižší desítky milionů korun.

Projekt zpomalila i koronavirová krize, během které se výrazně snížila hustota dopravy. „Během koronaviru jsme se zaměřili na monitoring, pomocí kterého jsme se snažili zamezit šíření koronaviru. Ten využívá jeden a čtvrt milionu uživatelů. Teď, když se opatření rozvolnila, je potřeba se znovu věnovat dopravě,“ dodává.

Od dnešního dne může veřejnost testovat beta verzi s dopravními novinkami, a to v mobilní aplikaci Mapy.cz pro platformy Android a iOS.

Reklama

Doporučované