Hlavní obsah

Od kravaty po Gretu. Jak strany zvládají krize

Foto: ČTK / Seznam Zprávy, ČTK

Hnutí ANO vyčerpalo scénář „kampaň“, tak se brzy dočkáme další fáze. Dojde na scénář „roundup“.

Reklama

Článek

Předvolební hemžení nabízí dobrý přehled krizových scénářů, které fungují uvnitř jednotlivých politických stran.

Před rokem jsem napsal v návaznosti na tehdejší politickou krizi glosu do šuplíku. Když jsem ji předevčírem vytáhl, zjistil jsem, že je (s drobnými úpravami) tak nadčasová, že by se s klidem dala publikovat i teď. Text je samozřejmě inspirován legendárním dílem Johna Cleese Alerts to terror threats in 2011 Europe.

Jak zvládají strany krizové situace?

ČSSD je nyní ve stavu „můžeme odejít z vlády“. Tento stav nastal potom, co Andreje Babiše nezburcovaly dva předchozí krizové stavy „svoláváme předsednictvo strany“ a „svoláváme grémium strany“. Dalšími kroky, které už ale znamenají skutečný problém, jsou „opravdu můžeme odejít z vlády“, „jsme krůček od odchodu z vlády“ a „koukejte na nás, jak už skoro odcházíme z vlády“.

Hnutí ANO krize zvládá s větším klidem a řeší je jenom třemi stavy. Nejnižší stav „já jsem v pohodě“ se od doby, co se proti Babišovi spikl celý svět, už nevrátil. Současná fáze „označte to za kampaň“ už začíná být také nedostatečná, takže se pravděpodobně brzy dočkáme i fáze 3: „Polijte to roundupem.“

Piráti jsou skoro pořád v klidu a slovo krize neznají. Až do momentu, kdy přijde každoroční hlasování o rozpuštění strany, protože proč si tu krizi nevytvořit uměle, že.

ODS balancuje periodicky mezi třemi stavy: stav klidu „Petr Fiala má všechno“, stav bdělosti „Petr Fiala sundal vestičku“ a stav znepokojení „Petr Fiala sundal kravatu“. Marketéři ODS se také pokoušeli přidat ještě fázi „Petr Fiala sundal sako“, ale když se jednou pokusili to sako mu opravdu sundat, pokousal je Petr Fiala tak, že skončili na Bulovce.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Hnutí STAN zná pouze dva stavy: klid a panika. Nastavují se podle toho, jestli jim poslední průzkum CVVM zrovna přisoudil víc nebo míň než pět procent.

TOP 09 je v krizi permanentně, takže má velmi detailní plán na její řešení. Současnou (a nejnižší) fází je „začněte nadávat na Babiše“ následovaná fázemi „vyvěste vlajky Tibetu“ a „ať dá Feri na Instagram nějaký meme“. Poslední fází je „probuďte někdo Schwarzenberga“, aktivovat tuto fázi si ale nikdo od roku 2013 netroufl.

Trikolóra se na politickém poli teprve etabluje, takže se můžeme jen domnívat, jak vypadá její playbook. Prvotní fáze je nicméně určitě „obviňte z něčeho Gretu“. Ta je pravděpodobně následována fázemi „najděte nějakou jinou 17letou holku, na kterou si troufneme“ a „vyhlašujeme válku ČT Déčku“.

Zelení mají hned několik fází krizového managementu. Nikoho to ale nezajímá.

A na závěr SPD – má přibližně sto krizových stavů. Tedy on je jen jeden: „Uprchlíci!“ Zbylé jsou pouze pravopisně chybné variace tohoto slova.

Reklama

Související témata:

Doporučované