Hlavní obsah

Od pondělí smíte otevřít, ale ne pracovat. Opravíme to, slibuje Havlíček

Foto: vláda.cz

„V pondělí bude na vládě opraveno, od úterý bude možné tyto služby poskytovat s testem,“ řekl k zákazu tetování nebo některých kosmetických služeb ministr Havlíček.

Reklama

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) sice slíbil, že tetovací a kosmetické salony mohou od pondělí zase tetovat, ale není to pravda. „V pondělí bude na vládě opraveno,“ slibuje Havlíček.

Článek

Tatéři se začali v pondělí opatrně radovat. Ministr Karel Havlíček (za ANO) je totiž na tiskové konferenci zahrnul do výčtu služeb, které se mohou opětovně rozběhnout od 10. května. A poté ještě zopakoval na přímý dotaz, že není možné tetování vyškrtnout z plánovaného rozvolnění.

„Vytrhnout dnes tetování ze stovek služeb není skutečně namístě. To říkám velmi kulantně,“ řekl jasně ministr Havlíček, že tatéři mohou od pondělí začít pracovat.

Jenže radost podnikatelů trvala jen do doby vydání mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví. To totiž jasně stanovuje, že se v kadeřnictvích, kosmetických a tetovacích salonech „neprovádí činnosti, při kterých dochází k narušení integrity kůže“.

„Vychází z toho, že sice můžeme otevřít, ale nesmíme tetovat. V pondělí tedy do salonu půjdu, ale klienty máme objednané až od středy. Do té doby budeme čekat na vysvětlení,“ zlobí se na postup vlády majitelka tetovacího salonu v Hradci Králové Krista Suderová.

Zdůvodnění opatření Ministerstva zdravotnictví je totiž nekompromisní.

„Mezi služby, kde dochází k narušení integrity kůže, je míněno například provádění permanentního make-upu, tetování, piercingu, nastřelování náušnic či obdobně,“ upřesňuje úřad ministra zdravotnictví Petra Arenbergera, které konkrétní činnosti jsou i 10. května nadále zakázané.

Z toho důvodu také Asociace kosmetických a kadeřnických oborů ČR doporučuje svým členům, aby v pondělí s činnostmi narušujícími integritu kůže nezačínali.

„Snažíme se to s ministerstvy řešit, ale zatím bez úspěchu,“ uvedla k tomu pro Seznam Zprávy Monika Dvořáková z Asociace kosmetických a kadeřnických oborů ČR.

„Je to chyba, ta věta se měla v novém opatření Ministerstva zdravotnictví již vypustit. V pondělí bude na vládě opraveno, od úterý bude možné poskytovat tyto služby s testem. Do té doby na bázi konzultace,“ odpověděl na dotaz Seznam Zpráv ministr průmyslu a obchodu Havlíček.

Mluvčí Ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová potvrdila, že se na přípravě upraveného opatření pracuje.

„Ministerstvo zdravotnictví nyní připravuje návrh opatření, za kterých by tyto služby mohly co nejdříve zahájit svůj provoz,“ napsala Seznam Zprávám mluvčí úřadu.

„Není to poprvé, kdy se tahle dvě ministerstva nedokážou dohodnout,“ vadí tatérce Suderové, že jí úřady opět zkomplikovaly práci.

Důležité je to i z pohledu kompenzací pro podnikatele. Někteří, včetně tetovacích salonů, totiž stále nemohou podnikat, přitom k 9. květnu končí podpůrný program COVID 2021. Kompenzační bonus a COVID nepokryté náklady poběží až do konce května.

Reklama

Doporučované