Hlavní obsah

Od vraždy Chášakdžího uplynulo sto dní a spravedlnosti jsme se nedočkali, vzkázala AI

Uplynulo 100 dní od zmizení a vraždy novináře Chášakdžího.Video: Reuters

 

Reklama

Aktivisté ve čtvrtek v Istanbulu vyvěsili pouliční štít s novinářovým jménem. Uvedli také, že stále v případě nebyla vykonána spravedlnost a případ by se měl vyšetřit pod záštitou OSN.

Článek

Lidskoprávní organizace Amnesty International si ve čtvrtek v tureckém Istanbulu připomněla sto dní od smrti saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího. U této příležitosti aktivisté vyvěsili symbolickou pouliční ceduli s Chášakdžího jménem. Uvedli také, že trvají na mezinárodním vyšetřováním vraždy.

„Dnes uplynulo sto dní od zmizení a vraždy Džamála Chášakdžího na konzulátu Saúdské Arábie v Istanbulu. Je opravdu šokující, že jsme stále velmi vzdáleni od vykonání spravedlnosti. Sto dní uteklo bez jakéhokoliv konkrétního potvrzení, že se případ vyšetří pod záštitou Spojených národů. Je to skutečně nutné kvůli zajištění spravedlnosti a zlepšení situace novinářů a aktivistů v Saúdské Arábii i jinde ve světě,“ uvedl na akci poradce Amnesty International pro Turecko Andrew Gardner.

Chášakdží byl kritikem saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána. Zmizel poté, co 2. října navštívil saúdskoarabský konzulát v Istanbulu. Rijád následně poskytl několik protichůdných vysvětlení, co se s novinářem stalo. Nakonec potvrdil, že byl zabit a jeho tělo rozřezáno, to se však dosud nenašlo. Není také jasné, kdo vraždu nařídil.

Minulý týden začal v Saúdské Arábii proces s 11 podezřelými z vraždy. Podle saúdskoarabské státní tiskové agentury SPA prokurátor žádá trest smrti pro pět z těchto osob.

Reklama

Doporučované