Hlavní obsah

Stát pošle do Liberty Ostrava finanční kontrolu. Kvůli prodeji povolenek

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Ocelárna Liberty Ostrava prodala milion emisních povolenek sesterské firmě v Rumunsku. Odbory to kritizují. Firma prý chce část peněz vyplatit zaměstnancům. Do věci se vložil i stát a premiér Andrej Babiš (ANO).

Článek

Stát dává podnět k zahájení finanční kontroly ve firmě Liberty Ostrava (LO). Bude po firmě také žádat, aby příjem z prodeje emisních povolenek využila ke svému rozvoji. ČTK to napsal premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj ministerstvo průmyslu prostřednictvím svého zástupce svolává dozorčí radu firmy. Odbory dnes uvedly, že ostravský podnik prodal milion emisních povolenek za miliardu korun sesterské firmě do Rumunska. Liberty Ostrava je součástí globálního koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty.

„Jsme v kontaktu s panem Guptou a požadujeme, aby benefit z transakce byl použit na rozvoj společnosti. Gupta navíc navrhnul, že část ze zisku bude použita pro odměny pracovníkům Liberty. Prostřednictvím ministerstva průmyslu jsme svolali dozorčí radu, současně dáváme podnět k zahájení finanční kontroly a budeme společně s odbory kontrolovat využití získaných zdrojů,“ uvedl Babiš.

Okamžitý zisk z prodeje povolenek, který činí 260 milionů korun (10,05 milionu dolarů) bude podle vedení firmy použit zčásti na vyplacení mimořádného bonusu zaměstnancům při příležitosti 70. výročí podniku a zčásti na budoucí investiční projekty, uvedla firma v tiskové zprávě.

Transakce byla podle firmy provedena za nových parametrů, které jsou pro LO zcela bezpečné a velmi prospěšné. „Transakce byla provedena za aktuální tržní cenu, která bude Liberty Ostrava okamžitě zaplacena, navíc s možností koupit tyto povolenky v budoucnu zpět za nižší cenu,“ uvedla mluvčí Barbora Černá Dvořáková. Rumunský podnik povolenky potřeboval do konce dubna, protože své loni prodal.

Obavy odborů

V pátek firemní odbory uvedly, že podezírají britského podnikatele Sanjeeva Guptu, do jehož globálního koncernu GFG Alliance hutě Liberty Ostrava patří, že vyvedl podstatnou část emisních povolenek do Rumunska. ČTK to sdělil předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina, podle kterého odbory chystají trestněprávní kroky. Informace o vyvedení povolenek získaly od Ministerstva životního prostředí.

Odboráři jsou už několik týdnů ve stávkové pohotovosti, situace ve firmě podle nich ohrožuje chod podniku. S vedením LO jednal v polovině dubna v Ostravě i premiér Babiš.

„Sanjeev Gupta a někteří členové představenstva dali jasně najevo, co si myslí o zákonech, dohodách a zvyklostech v naší zemi,“ komentovali to Slanina a předsedkyně Odborové organizace Ostravská huť Alena Sobolová. Uvedli, že Gupta několikrát zopakoval, že povolenky nepoužije nikde jinde než v Ostravě. Neprojednal to ani s dozorčí radou firmy.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) dnes na Twitteru uvedla, že chce, aby o situaci v Liberty Ostrava v pondělí jednala vláda.

„Společnost se důrazně ohrazuje proti dezinformacím, které manipulují stanovisko odborů a ministryně Maláčové. Původní záměr společnosti zhodnotit v souladu se zákonem, a to velmi bezpečným a zajištěným způsobem, část přebytečných emisních povolenek, byl naprosto bezdůvodně blokován odbory a vládou,“ uvedla LO. Transakce je podle firmy vnitropodnikovou záležitostí soukromé společnosti, u níž je jakákoli intervence ze strany vlády zcela nevhodná a způsobilá poškodit reputaci České republiky v očích zahraničních investorů.

„Liberty Ostrava v tuto chvíli disponuje emisními povolenkami v hodnotě přibližně 5,6 miliardy Kč (220 milionů eur), výrazně vyšším množstvím, než nyní potřebuje. Tržní cena těchto povolenek krátkodobě dosahuje svého historického maxima, přesto však nejsou zhodnocovány a společnost ani zaměstnanci z nich nijak neprofitují,“ uvedla firma.

Dodala, že od převzetí v červenci 2019 podpořila skupina GFG ostravskou huť více než čtyřmi miliardami korun. „Nové vedení společnosti v průběhu pandemie covidu udělalo některá těžká rozhodnutí, jako například dočasné pozastavení jedné z vysokých pecí, proti němuž odbory v době jejich přijímání taktéž protestovaly. Díky tomuto rozhodnutí, které se tak ukázalo být s odstupem času správné, se podařilo udržet hospodaření společnosti ve výborném stavu a umožnilo ostravské huti využít příležitosti, kterou následně nabídl rostoucí trh,“ uvedla firma.

Koncern v problémech

GFG Alliance, třetí největší výrobce oceli v Británii, je v poslední době v problémech. V insolvenci totiž skončila společnost Greensill Capital, která koncern donedávna financovala. Gupta se snaží najít zdroj financování na zajištění běžného provozu, neúspěšně žádal britskou vládu o podporu 170 milionů liber (5,2 miliardy Kč).

Povolenky pro továrnu v rumunském Galati potřeboval do konce dubna. Rumunský podnik své povolenky loni prodal. Bez nich by nemohl vyrábět, a tak by povolenky musel kupovat, přičemž jejich aktuální cena je 46 eur za tunu.

Ostravská huť vlastnila povolenky dohromady za téměř šest miliard korun. V minulých letech si je šetřila a chce je využít k financování nezbytné modernizace huti, a to především k výstavbě hybridních pecí v ocelárně a k pořízení modernějších technologií pro válcovny.

„Využití emisních povolenek pro modernizaci huti je navíc součástí dohody skupiny Liberty s naší organizací uzavřené v době koupě,“ uvedli odboráři.

Ostravskou huť zatěžují jen problémy kolem skupiny, jinak se firmě podle výsledků hospodaření daří. Za první čtvrtletí společnosti vzrostla výroba meziročně o 20 procent. V lednu i březnu přesáhl objem výroby oceli 200 tisíc tun, což byla nejvyšší měsíční výroba od roku 2016. Ocelářství je ale od roku 2019 kvůli koronavirové pandemii v hlubokém propadu.

Předseda Asociace pro anglické právo Jakub Honzík uvedl, že situaci kolem GFG by nejlépe uklidnilo, kdyby vláda v Londýně vyslyšela Guptovu žádost o finanční injekci. „Loni a předloni ostatně podpořila jiné ocelářské firmy – Celsa Steel a British Steel. A po lednovém odchodu z EU může Británie pomáhat domácím podnikům snadněji a bez schválení z Bruselu,“ uvedl Honzík.

Součástí Liberty Steel Group z koncernu GFG je Liberty Ostrava od roku 2019. Ostravská huť vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Její roční kapacita výroby je 3,6 milionu tun. I s dceřinými společnostmi má firma šest tisíc zaměstnanců.

Reklama

Doporučované