Hlavní obsah

Odborníci v Brně zmapovali pohyb lidí v centrech na sekundy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Odborníci v Brně na základě dosavadního fungování velkokapacitního očkovacího centra na brněnském výstavišti zmapovali pohyb lidí v centru na vteřiny. Data pomohou i při chystání očkovacích center v regionech.

Článek

V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí kraje Michal Cagala.

Odborníci z kraje, univerzit i nemocnic zmapovali, jak dlouho trvá nejen očkování, ale i chůze seniorů a odkládání oblečení. Například přečtení a vyplnění dotazníku na alergie s čestným prohlášením trvá průměrně dvě minuty a 15 sekund, ověření vyplnění dotazníku a měření teploty 45 vteřin, odložení bundy u očkovací židle minutu a 15 sekund.

Lépe tak lze naplánovat chystaná regionální očkovací centra. S hejtmanem Janem Grolichem (KDU-ČSL) na dnešním společném workshopu kvůli tomu stavěli i model vakcinačního centra ze stavebnice Lego.

„Působí to možná vtipně, ale moc to pomohlo si očkovací centrum vizuálně představit. Srovnávali jsme modely očkovacích center i z různých krajů a je vidět, že člověk od stolu to sice nějak vymyslí, ale je potřeba to ověřit praxí. Měli jsme tu lidi z provozu na brněnském výstavišti a jejich přímé zkušenosti byly tím největším přínosem,“ uvedl hejtman.

Logistika očkování je podle něj velmi důležitá. Víc než polovina ze současně očkovaných seniorů nad 80 let má zhoršenou mobilitu, takže je pro ně důležité zkrátit vzdálenosti a zajistit snadnou orientaci v prostoru, aby poznali jednotlivé profese očkovacího týmu.

„Praktickými tipy, nad kterými uvažujeme, jsou například výstupní prohlídka u lékaře ne po jednom, ale po čtyřech lidech, očkování po skupinkách, kdy se očkovaní během třicetiminutové čekací doby vzájemně kontrolují, ušetří se tak personál,“ doplnil Grolich.

Se zatěžující administrativou pomáhají na výstavišti dobrovolníci, v menších městech jich ale může být nedostatek. Podle účastníků workshopu by řešením mohla být pomoc skautů či studentů. Koordinovat dobrovolníky by měli lidé z Masarykovy univerzity, kteří s tím mají od jara zkušenosti. Vysoké učení technické představilo model vykreslující pohyb lidí v centru, který dokáže odhalit nedostatky v organizaci před vlastním očkováním.

Regionální očkovací centra mají vzniknout v okresních městech, kraj už vyzval vedení měst, aby pomohlo s výběrem vhodných míst. V Blansku jako vhodné místo vybrali budovu okresního soudu, Břeclav vytipovala sál v takzvaném Domě školství, v Hodoníně jej plánují umístit na zimní stadion. Velkokapacitní očkovací centrum na brněnském výstavišti bude denně schopné naočkovat až 3600 lidí. Regionální očkovací centra mají mít kapacitu 500 až 1000 lidí.

Reklama

Doporučované