Hlavní obsah

Odborníci začali opravovat morový sloup na Riegrově náměstí v Kroměříži

Foto: Autor: P.matel – Vlastní dílo, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3451423

Ilustrační foto.

Reklama

Odborníci začali opravovat sloup se sousoším Nejsvětější Trojice na Riegrově náměstí v Kroměříži. Zakázku získala firma Chládek a Tintěra z Pardubic, restaurátorské práce potrvají do podzimu.

Článek

„Město za ně zaplatí 7,3 milionu korun, přičemž 620.000 korun z této částky pokryje dotace z Programu regenerace městské památkové rezervace,“ sdělil mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Podle místostarostky Daniely Hebnarové je morový sloup na Riegrově náměstí významnou a výraznou dominantou této části města. „Je ve špatném stavu a jeho restaurování bude pracné a nákladné. Jedná se o objekt v kroměřížské městské památkové rezervaci a díky tomu opravu podpoří z dotačního programu ministerstvo kultury,“ uvedla Hebnarová.

Firma, která zakázku získala, má podle zástupců kroměřížské radnice za sebou řadu prací podobného charakteru po celé republice, mimo jiné i v kroměřížské Květné zahradě. Opravu sloupu se sousoším Nejsvětější Trojice zajistí tým odborníků, restaurátorů kamene a kovů a akademický malíř. Hotovo by mělo být do 30. listopadu letošního roku.

Státní památková péče se nyní zabývá postupem demontáže soch a kovových prvků, který firma zpracovala. Po jeho schválení budou sochy a kovové prvky ze sloupu postupně odstraněny, uvázány, naloženy jeřábem a rozvezeny do tří ateliérů. „Restaurovat se budou všechny kamenné prvky - sochy, sloup s volutami, schody i kovové kotvící prvky, budou se opravovat a zlatit nápisová pole,“ uvedla Jana Gregorová z radničního odboru regionálního rozvoje.

Sloup Nejsvětější Trojice je zapsaný na seznamu českých kulturních památek. Jde o významnou 12 metrů vysokou sochařskou památku vrcholně barokní tvorby Jana Sturmera zhotovenou z pískovce v letech 1724 až 1726. Pořídili ji kroměřížští měšťané jako projev vděčnosti za překonání morové epidemie v roce 1715.

Reklama

Doporučované