Hlavní obsah

Odchod Pirátů do opozice? Podle dohody by do vlády nesmělo ani hnutí STAN

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ivan Bartoš a Vít Rakušan při kampani.

Reklama

Spolu do vlády, nebo spolu do opozice. Tak zní předvolební slib, který voličům dala koalice Pirátů a Starostů. Zatímco Starostové se chystají na vládní angažmá, u Pirátů se řeší i možnost jít do opozice.

Článek

Chybělo deset dní do Štědrého dne roku 2020, když Ivan Bartoš společně s Vítem Rakušanem oznamovali veřejnosti, že se v rámci chystané koalice dohodli, že celostátním lídrem bude šéf Pirátů Bartoš a Rakušan ze Starostů bude jeho „dvojka“.

Tehdy také poprvé padla slova, která nyní mohou povolební jednání zkomplikovat. Rakušan po boku Bartoše řekl, že pokud koalice uspěje, půjdou obě strany společně do vlády, a pokud neuspěje, půjdou společně do opozice.

„To je naše nepřekročitelná podmínka,“ zdůraznil tehdy Rakušan.

Jenže situace po volbách je naprosto odlišná, než stratégové obou partají předpokládali. Ambiciózní Piráti skončili jen se čtyřmi poslaneckými mandáty, naopak z „pidižvíka“ Sněmovny, Starostů, se stal třetí nejsilnější klub s 33 členy.

Šok z volebního fiaska proto otevřel na pirátském fóru diskusi, zda Piráti raději nemají jít do opozice. Jenže klíčová věta „společně do vlády, nebo společně do opozice“ stále platí, byť před volbami byla myšlena tak, že ani jedna strana neuteče ke spolupráci s Andrejem Babišem.

O koaliční smlouvě a nové vládě bude v závěru hlasovat celostátní fórum, tedy celá Pirátská strana. „Až bude jasný návrh vlády, tak se můžeme bavit o tom, zda je dobrý, či špatný,“ uvedl pražský exposlanec Ondřej Profant.

Seznam Zprávy proto pátraly, jestli Piráti se Starosty mají plán pro situaci, kdy by Piráti skutečně vstup do vlády odmítli.

Předseda strany Ivan Bartoš stejně jako jeho první místopředsedkyně Olga Richterová na dotaz neodpověděli. Nová poslankyně Klára Kocmanová a člen vyjednávacího týmu o vládě, senátor Lukáš Wagenknecht, pak zaslali téměř shodnou zprávu, že otázka je předčasná.

Jiní členové strany ale naznačují, že v případě odchodu do opozice by se nejspíš slib voličům musel rušit.

Krví podepsaný slib

„Koaliční smlouva byla vytvořená s úplně jinými předpoklady výsledků a podobně. Je to předvolební závazek toho, jak k sobě jako partneři budeme přistupovat, aby koalice dávala smysl, ne krví podepsaný slib,“ míní europoslankyně Markéta Gregorová, která spojení se Starosty od počátku nepodporovala.

Podle jejího kolegy Mikuláše Peksy takové okamžiky, kdy se lidé rozejdou, jsou i v běžném životě. „Moudří lidé v takové situaci slušně jednají o civilizovaném rozvodu, aby mohli zůstat přáteli,“ uvedl.

Pokud se podle něj nepodaří dojednat pro Piráty dobré podmínky, nemá cenu ve vládě ‚hamáčkovat‘. „Pevně doufám, ze STAN dodrží své závazky a umožní nám dobré podmínky vyjednat, takže to nebudeme muset vůbec řešit,“ dodal.

V koaliční smlouvě je však explicitní pojistka právě proti povolebním změnám: „Koaliční strany prohlašují, že výsledek voleb nemá vliv na platnost ustanovení koaliční smlouvy a že bez ohledu na výsledky jsou připraveny tuto smlouvu plnit.“

Předseda STAN Vít Rakušan pro Seznam Zprávy řekl, že s Piráty o této situaci nemluvili, protože k tomu nebyl důvod. „Momentálně míříme společně do budoucí vlády a není důvod předpokládat, že to tak nebude – koalice Spolu byla už před volbami naším preferovaným politickým partnerem a jiné řešení se nerýsuje. Takže zcela v souladu s naší povolební strategií ladíme parametry i složení nové vlády,“ řekl Rakušan.

V neformálních rozhovorech ale členové hnutí STAN přiznávají, že u nich vývoj na pirátském poli vyvolává obavy. Pokud by se hned po volbách koaliční smlouva v tak významném bodě měnila, vypadali bychom před voliči jako zrádci, obávají se.

Že jednání o vstupu do vlády nejdou na pirátské straně hladce, dokazují i události z tohoto týdne. Piráti zatím neřekli jasné požadavky, jaká ministerstva chtějí. Olga Richterová, jež byla kandidátkou koalice na ministerstvo práce a sociálních věcí, se rozhodla, že do vlády vůbec nepůjde.

Podle zdrojů Seznam Zpráv Starostům postupně dochází trpělivost, neboť vyjednavači Pirátů neustále mění svá stanoviska. Strana chce, aby bylo jasno v příštím týdnu.

Reklama

Doporučované