Hlavní obsah

„Politika už jen jako hobby.“ Piráti se hromadně vrací k původní práci

Foto: Pirátská strana

Vojtěch Pikal je jedním z těch, kdo Sněmovnu opouští.

Reklama

Pirátský poslanecký klub se po sněmovních volbách smrsknul ze 22 jmen na 4. Poražení teď často řeší další živobytí. Někteří přiznávají, že politika musí na druhou kolej.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Tak to jsem si nemusel před měsícem kupovat ten nový oblek.“ S dávkou černého humoru komentoval volební šok pirátský místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal.

Ač Piráti v koalici se Starosty a nezávislými získali necelých 16 procent hlasů a 37 mandátů ve Sněmovně, většina jejich pirátských politiků teď vyklízí poslanecké kanceláře. Kvůli kroužkování ztratili většinu mandátů a ve Sněmovně zůstávají čtyři.

Zatímco šéf strany Ivan Bartoš nebo místopředsedkyně Olga Richterová vyjednávají pro Piráty místa ve vládě, většina jejich stranických kolegů teď řeší elementární otázky spojené s dalším zaměstnáním.

Více než dvacetihlavý klub z většiny přijde o poslanecké kanceláře v regionech nebo o týmy svých asistentů, nehledě na další poslanecké výhody. Logicky tak utlumí politickou činnost. Třeba Morava nemá ve Sněmovně jediného pirátského zástupce.

Platí to i pro Pikala, který čtyři roky dohlížel na poslance u řečnického pultíku. Dvojku kandidátky v Olomouckém kraji potkal stejný osud jako většinu jeho kolegů. Díky kroužkům Pikala přeskočila původní pětka, prostějovská zastupitelka Starostů Hana Naiclerová. Získala necelých 8 tisíc přednostních hlasů, o čtyři tisíce víc než místopředseda Sněmovny. Mezi nové poslance tak z kraje zamíří pouze dva kandidáti Starostů. „Nikdy jsem neměl v úmyslu být kariérním politikem. Tohle mělo být moje druhé a poslední volební období ve Sněmovně. Nemám teď v úmyslu kandidovat nějak vysoko ani v komunálních či krajských volbách,“ sdělil končící poslanec, který už téměř vyklidil kancelář.

Odmítá jakékoli vládní posty. S kolegy ve straně chce ještě vyhodnotit chyby v kampani. „Neúspěch co do počtu mandátů je určitě i moje chyba, takže je potřeba před ní neutíkat. Pak si najdu práci zpátky v oboru, tedy programátor nebo analytik v IT,“ řekl.

Jsem členem pirátského resortního týmu životního prostředí. To zachováme. Ale samozřejmě potřebuji zabezpečit rodinu, politika teď půjde na druhou kolej a bude spíš koníček. Zvážím, jestli se později vůbec vracet.
František Elfmark, exposlanec za Piráty

Stejný efekt mělo kroužkování i ve Zlínském kraji. Překvapení se dočkal pirátský poslanec František Elfmark. Ve Sněmovně se zabýval třeba životním prostředím, včetně kauzy otrávené Bečvy. Koalice se Starosty, proti níž od počátku vystupoval, se mu vymstila. Jedničku v kraji přeskočil poslanec Petr Gazdík a čtyřka kandidátky, starostka Valašských Klobouk Eliška Olšáková.

A to směruje i další Elfmarkovy kroky. „Mám malou reklamní agenturu a před sebou nějaká výběrová řízení. Chci pracovat v tomto oboru,“ řekl zastupitel Uherského Hradiště a šéf místní pirátské buňky.

Politickou dráhu také hodlá utlumit. „Jsem členem pirátského resortního týmu životního prostředí. To zachováme. Ale samozřejmě potřebuji zabezpečit rodinu, politika teď půjde na druhou kolej a bude spíš koníček. Zvážím, jestli se později vůbec vracet,“ potvrdil Elfmark.

Piráti se shodují, že sešup v počtu mandátů škrtí stranu v dalším rozmachu. Zatímco se dřív dostali do vedení měst i krajů, na celostátní úrovni přišla stopka. Do Sněmovny tak neprošli ani „nováčci“, kteří si na ni podle předvolebních preferencí logicky mysleli. Platí to třeba pro čtyřku v Jihomoravském kraji Michala Marciniszyna. Přeskočila jej i dvanáctka v barvách koaličního partnera. Starostka brněnských Černovic Petra Quittová získala 11 600 preferenčních hlasů a po boku tří stranických kolegů v kraji míří do poslanecké lavice. Opět na úkor Pirátů. „Několik měsíců jedeš od rána do večera. Pak si na to ‚lehneš‘ a ani tam, kde tě lidé znají, kde žiješ, zastupiteluješ, děláš věci a tak dále, to nestačí ani na 5 procent kroužků,“ postěžoval si na Facebooku frustrovaný brněnský zastupitel.

Marciniszyn krátce po výbuchu ve volbách ohlásil konec v politice. Ač později po vlně podpory vyjádření mírnil, dál avizuje, že politiku teď spíš bude brát jako hobby. „Naposledy jsem se živil jako manažer v IT firmě. V bývalé práci jsem skončil, teď si hledám novou. Uvidím, jaké budu mít zaměstnavatele a nakolik to půjde se politice věnovat,“ sdělil.

Předseda představenstva městské firmy Technické sítě Brno a zastupitel městské části Brno-střed přiznává, že se na práci ve Sněmovně chystal. Chtěl se zaměřit na digitalizaci a kyberbezpečnost státu. „Poslanecká sněmovna je seriózní práce, chtěl jsem změnit kariéru a dostat se tam. Celou dobu jsem se nějakého takového kroužkovacího scénáře bál, ale ne takového sešupu. Evidentně byl problém v komunikaci, kterou jsem vedl já i celá strana. K tématům si voliči nepřiřadili obličeje. To vedlo k brutálnímu překroužkování,“ dodal. U Pirátů chce zůstat jako řadový člen, do komunálních voleb za rok nehodlá kandidovat na žádném čelním místě.

Po výsledkové sprše teď část Pirátů kromě další obživy řeší reflexi a případné změny ve fungování strany.

Elfmark už před volbami považoval koalici se Starosty za hloupost. Podle něj se straně vymstila naivita při vyjednávání. „Věřte, že hodně lidí z našich řad v tomto týdnu politicky dospělo. Když je někdo starosta nebo pracuje pro komunál a proti němu postavíte politického nováčka z Pirátů, tak je jasné, že lidé víc volí známějšího,“ řekl.

Končící poslanec, který se ve svém původním oboru specializuje i na brand značek, přiznává, že Piráti o tu svou v kampani přišli. „Grafické výstupy s námi nemají nic společného. Zelenožluté čtverečky potlačily tu čistotu černobílé Pirátů. Ztratili jsme autenticitu,“ doplnil. Podle něj byl i distribučně těžkopádný rozvoz zmrzlin v kampani.

Zatímco šéf Ivan Bartoš drží podporu velké části členů, až příliš „otevřené“ pirátské webové fórum nejspíš dozná změn. „Musíme se bavit o tom, jaká míra otevřenosti je pro ně ještě srozumitelná. Běžní lidé často nerozumí tomu, že když někdo něco napíše na fórum, tak to není názor celé strany,“ Marciniszyn.

Pikal mluví také o uživatelské přívětivosti. „Tedy aby jedno téma nebylo rozstrkané na šesti různých místech,“ naznačil.

Podle něj však stranu čekají i důležité debaty ohledně provozních nákladů. „Jejich růst byl neudržitelný už před volbami, teď to bude ještě těžší,“ dodal. Jen za letošní rok strana na transparentním účtě pro příspěvky ze státního rozpočtu, příjmy z darů a jiných plnění eviduje výdaje za téměř 40 milionů korun. Na tomto kontě zůstává necelých 360 tisíc korun.

Piráti, kteří mají celorepublikově 1100 členů, se shodují, že je volební sešup může i posunout. „Zaznamenal jsem hodně lidí, kteří nás chtějí podpořit a hlásí se teď po volbách. Strana to přežije, ideálně ještě v lepší kondici,“ dodal Pikal.

Reklama

Doporučované