Hlavní obsah

Odhalila je, ale nezapočítala. Kolik je v Číně nakažených bez příznaků?

Ilustrační fotografie.

Reklama

S rostoucím tlakem začíná Čína publikovat data o lidech nakažených koronavirem, kteří nevykazují příznaky. Doposud tak nečinila a do statistik je nezahrnovala.

Článek

S přibývajícími informacemi o útlumu nákazy koronavirem v Číně se objevují obavy z druhé vlny pandemie. Čína totiž zmírňuje bezpečnostní opatření. Hrozí tak obnovení pohybu nakažených osob, u kterých se neprojevují symptomy onemocnění.

Nikdo neví, kolik jich může být. Kvůli tomu, že na sobě nic nepociťují, je těžké je izolovat. Dosud navíc Čína ty, které se jí pomocí trasování podařilo vypátrat, nezahrnovala do oficiálních statistik. Po rostoucí kritice Peking uvedl, že o takových případech začne poskytovat data.

První taková data zveřejnila Čína v pondělí, kdy uvedla, že v zemi je 1541 asymptomatických nakažených. Z tohoto čísla ale nebylo patrné, jestli jde o počet aktivních případů (tedy těch, co jsou ještě pozitivní a zůstávají v karanténě) nebo zda jde o součet všech asymptomatických nakažených, které se povedlo vypátrat během celého trvání epidemie.

Ve středu Čína doplnila, že se jedná pouze o v současnosti aktivní případy. Kolik jich zaznamenala v minulosti, nezveřejnila.

Údaje o asymptomatických nakažených Čína publikovala den po výzvě premiéra Li Kche-čchianga, Ten nařídil soustředění testování právě na nakažené bez příznaků. Učinil tak v reakci na celosvětovou kritiku Číny. Ostatní státy do statistik běžně zařazují veškeré případy, u kterých se potvrdil pozitivní test na COVID-19.

U jaké části nakažených se neprojeví příznaky?

V tuto chvíli tak víme, že do čínské oficiální statistiky se neuvedlo nejméně 1541 asymptomatických případů, kolik to ale mohlo být celkem?

Názory se liší a často jsou i protichůdné. Zatím není jasné, kolik procent ze všech nakažených je v průměru asymptomatických, natož kolik jich Čína dokázala vytrasovat a následně vypustit ze statistik.

Například deník South China Morning Post napsal, že podle uniklých čínských vládních dokumentů až třetina nakažených v zemi měla symptomy nákazy opožděně či vůbec. V nich se také údajně píše o 40 tisících asymptomatických případech. Čína oficiálně uvádí přes 80 500 potvrzených případů a přes 3 300 mrtvých.

Jižní Korea evidovala 20 % nakažených, u kterých test potvrdil nákazu a neměli symptomy vůbec žádné. Jde přitom o zemi, která provedla v poměru na počet obyvatel mnoho testů, je proto pravděpodobné, že se jí povedlo odhalit víc asymptomatických případů než jinde.

Čínští výzkumníci podle webu The Guardian odhadují, že 59 % nakažených má „mírné nebo žádné symptomy“.

Server The New York Times informoval o analýze, která studovala vývoj nákazy u nakažených na výletní lodi Diamond Princess. Podle ní 33 z 104 nakažených nevykazovalo žádné symptomy po dobu zhruba deseti dnů. Zatímco mnoho z nich byli asymptomatičtí po celou dobu nemoci, u několika z nich se projevily vážné zdravotní potíže později.

Podle další studie citované americkým prestižním deníkem z 28. března, která sledovala nakažené v čínském městě Čchung-čching, jich bylo 18 % bez příznaků. Jiná studie dokonce došla k závěru, že je pravděpodobnost přenosu nákazy vyšší, pokud se u nakaženého projevují jen mírné symptomy. To umocňuje obavy z neznámého počtu nakažených bez příznaků, kteří mohou virus dál roznášet.

Reklama

Doporučované