Hlavní obsah

Odměna 2400 korun na hodinu. Krnáčová si nechala prověřit advokáta, který pracoval pro Agrofert

Audit smluv advokáta Květoslava Hlíny s pražským dopravním podnikem nařídila pražská primátorka Adriana Krnáčová. Vedení Prahy tlačí na to, aby s ním byly smlouvy ukončeny.

Reklama

Článek

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová má v ruce hotový audit prověřující působení externího advokáta pražského dopravního podniku Květoslava Hlíny.

Audit souvisí s tím, že vedení pražské radnice tlačí na to, aby přerovský právník, který v minulosti pracoval mimo jiné pro Agrofert či státní firmy v resortu dopravy, spolupráci s dopravním podnikem ukončil.

Například radní Petra Kolínská poukazuje na to, že Hlína se jako externista dostává k citlivým informacím dopravního podniku.

„Jestli se pan Hlína nechá dopravním podnikem zaměstnat, to je mi jedno. Ale je špatně, že interní citlivé věci podniku řeší externí právník,“ uvedla Kolínská.

2400 na hodinu

Samotný audit, který má 11 stran, uvádí, že Hlínova advokátní kancelář odeslala dopravnímu podniku již 104 faktur. Podle nich Hlína inkasoval za právní služby téměř 3,9 milionu.

Podstatnou část - 2,3 miliony korun - dostal za to, že se účastní klíčových jednání představenstva nebo zastupuje vedení dopravního podniku na obchodních jednáních.

Za každou hodinu inkasuje 2400 korun.

Audit také uvádí, že například za přípravu smlouvy pro plánovanou výstavbu metra D inkasoval odměnu zhruba 138 tisíc korun.

Zároveň však auditoři dopravního podniku nenašli ve vyplacených odměnách a honorářích žádné pochybení.

Seznam se s výsledky auditu pokusil Květoslava Hlínu konfrontovat, ale na otázky adresované jemu odpověděla advokátka jeho kanceláře Lenka Příkazská. Uvedla, že Hlínovy služby jsou levnější než služby právníků, které najímal dopravní podnik v minulosti.

Podobně to popisuje i audit dopravního podniku. Uvádí, že jiným advokátům platí za hodinu práce i 3000 korun.

Smlouvy s Hlínou bude řešit dozorčí rada

Navzdory tomu hodlá primátorka Adriana Krnáčová s auditem dále pracovat. „Budu to i nadále prověřovat,“ řekla.

Také tlak vedení pražské radnice, aby ředitel dopravního podniku Martin Gillar spolupráci s Hlínou ukončil, pokračuje.

Případ advokáta Hlíny se například díky náměstkyni primátorky Petře Kolínské brzy dostane i na jednání dozorčí rady dopravního podniku.

Kolínská, která je také členkou dozorčí rady, považuje za problematické, že se Hlína za dopravní podnik účastní klíčových jednání představenstva.

Ke Kolínské se přidá i předseda dozorčí rady Lukáš Kaucký, bude chtít po řediteli Gillarovi - mimochodem někdejším koncipientovi v Hlínově kanceláři - slyšet vysvětlení k některým smlouvám, které s Hlínou podnik uzavřel.

Dozorčí rada pak může představenstvo kvůli smlouvám s Hlínou zaúkolovat. Právě to totiž může jako jediné právní služby vypovědět.

Reklama

Doporučované