Hlavní obsah

Dopravní podnik dostal nabídku, jak pokrýt metro mobilním signálem

Dopravní podnik dostal od operátorů nabídku na pokrytí metra mobilním signálem.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Dozorčí rada pražského dopravního podniku řekne, jestli schválí pokrytí metra mobilním signálem na dalších dvacet let.

Článek

Možnost, že by pražské metro bylo po letech jednání pokryto mobilním signálem, přece jenom existuje. Dopravní podnik má na stole nabídku od telefonních operátorů.

Za dvacet let pokrytí metra mobilním signálem chtějí zaplatit 120 milionů korun bez DPH.

Nabídku už tento týden projedná dozorčí rada dopravního podniku. Pokud ji odmítne, mobilní signál v metru už zřejmě do komunálních voleb nebude. Primátorka Adriana Krnáčová (hnutí ANO) přitom takový slib dala voličům.

„Dozorčí rada o tom bude jednat ve středu. Vše bude jasné až po radě,“ říká náměstek primátora Karel Grabein Procházka (hnutí ANO), který je zároveň místopředsedou dozorčí rady dopravního podniku.

Operátoři nabízí dopravnímu podniku, že by signál naistalovali v prvním úseku metra do letošního října. Cestující by ho mohli využívat nejprve na lince C v úseku Muzeum – Roztyly.

Ve všech stanicích metra by pak měl být mobilní signál do konce roku 2022.

„Všechna ta složitá jednání probíhala poslední čtyři roky. Za operátory mohu říct, že tohle už máme vyřešeno a mohli bychom, pokud se ta smlouva s dopravním podnikem podepíše, začít okamžitě pracovat na pokrytí toho pilotního úseku,“ uvedla mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

„Ten největší problém je konflikt se zabezpečením metra, ale jsme v roce 2018 a technologicky to musí být řešitelné, když to zvládli všude na Západě. Možná jsme jednou z posledních evropských metropolí, kde to takhle vázne,“ prohlásil Ondřej Mirovský, pražský zastupitel (Trojkoalice).

Dopravní podnik si nechal vypracovat dva znalecké posudky. Oba mluví o tom, kolik by mohl od operátorů za pronájem prostor metra dostat.

Jeden mluví o částce až 260 milionů. Druhý pak o necelých 96 milionech.

Operátoři dospěli ke zmíněným 120 milionům a částku by chtěli městu splácet deset let.

Tvrdí také, že je už přípravné práce stály miliony.

„Ty dosavadní přípravné práce, aniž jsme mohli kopnout do země, nás stály už několik milionů korun. Kolegové mluví třeba až o desítkách milionů korun, kam se to až může vyšplhat,“ dodala Kemrová.

Reklama

Doporučované