Hlavní obsah

Odmítnutá Schillerová: Je špatně, že se kvůli politickému tlaku kontrolují všechny dluhopisy

Alena Schillerová nevnímá svou funkci náměstkyně ministra financí politicky. Video: Lucie Stuchlíková

 

Reklama

Podle neúspěšné kandidátky na ministryni financí postupovala Finanční správa v kauze dluhopisů standardně. Zároveň odmítá premiérovy výtky, že by bránila vyšetřování a byla Babišovou prodlouženou rukou.

Článek

Náměstkyni Alenu Schillerovou čekala v pondělí na vládě studená sprcha. Premiér Bohuslav Sobotka se s ní ani nesešel a rovnou zamítl návrh na její jmenování ministryní financí. A navíc přidal vlnu kritiky – je prý příliš spojená s Andrejem Babišem a jeho hnutím ANO a navíc se jí nedá věřit v kauze dluhopisů.

Lubomír Zaorálek pak v pondělních Událostech České televize řekl, že Schillerová nesouhlasila s vyšetřováním dluhopisů, a proto je pro sociální demokraty nepřijatelnou kandidátkou. Takové tvrzení ale dosavadní náměstkyně odmítá.

Podle Schillerové není správné, že úřady nyní začaly kontrolovat všechny korunové dluhopisy plošně. „Domnívám se, že to není dobře. Finanční správa provádí kontrolní činnost na základě svých vlastních analýz. Nikoliv na politickou objednávku,“ řekla Schillerová v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Finanční správa podle ní rozhodla pod politickým tlakem a nyní věnuje dluhopisům kapacity, které by mohla využít jinde. Odmítá ale výtky premiéra, že by chtěla vyšetřování bránit.

Část rozhovoru o dluhopisech si pusťte zde: 

Video: Lucie Stuchliková

Z ministerstva odcházet nehodlá, i když premiérovy výtky považuje za „zostouzení“. Trvá na tom, že je striktně apolitickou náměstkyní, přestože v rodině má členy i sponzory hnutí a v minulosti se účastnila tiskové konference ANO nebo jednání špiček v Babišově průhonické Sokolovně.

„S Andrejem Babišem jsem se předtím vůbec neznala. Vyzvali mě kolegové z Finanční správy. Rozhodně mě neoslovil nikdo z ANO,“ tvrdí Schillerová o své cestě do křesla náměstkyně.

Když jí Babiš nabízel své místo, nechtěl prý nijak dál do ministerstva zasahovat. „Žádné záruky jsem ale nepotřebovala, protože to je naprosto jasné,“ dodala Schillerová.

Reklama

Doporučované