Hlavní obsah

Proč se Babiš a Sobotka pohádali o Schillerovou? Videozáznam dává odpověď

Rozpočtový výbor griluje Finanční správu (záznam části jednání rozpočtového výboru z března 2017, kde zazněly inkriminované výroky, o kterých byl spor při pondělní koaliční radě).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Exkluzivní videozáznam Seznam Zprávy z března tohoto roku ukazuje, co se přesně stalo při jednání rozpočtového výboru, kam na „grilování" dorazila mimo jiných i Alena Schillerová.

Článek

Co vlastně bylo hlavním důvodem toho, že premiér Bohuslav Sobotka odmítl náměstkyni Alenu Schillerovou povýšit do křesla ministryně financí?

Byla to její návštěva na emotivní schůzi poslanců rozpočtového výboru 8. března, kde Schillerová spolu s ředitelem Finanční správy Janečkem čelila tvrdé kritice opozičních politiků.

Právě kvůli jejímu vystupování se na pondělní koaliční radě pohádaly špičky ČSSD a hnutí ANO. Premiér a lídr sociální demokracie Sobotka vyčetl Schillerové pomalý a velmi neochotný přístup ke kontrolám firem, jež emitovaly korunové dluhopisy.

Nazval ji dokonce „nesamostatnou loutkou a převodovou pákou“, která by jen dál ochotně vykonávala Babišovy příkazy. A dodal, že nevěří, že by nechala prošetřit daňové kauzy současného ministra financí.

Místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek konkrétně připomínal výrok náměstkyně Schillerové z rozpočtového výboru, že vlastně neví, podle jakých právních instrumentů by něco takového měli šetřit.

Rozčílený šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš okamžitě označil Zaorálka za „největšího lháře“. A jako důkaz, že Schillerová nic takového neřekla, vytáhl na koaliční radě zápis z rozpočtového výboru, kde opravdu nic takového není.

Náměstkyně Schillerová tam mluvila obecně o dluhopisech a pravomocech Finanční správy. Ale kritizovanou větu, že případné podvody neumí vyšetřit, vyslovil šéf Finanční správy Martin Janeček.

Reportérka Seznam Zpráv Pavlína Kosová tehdy byla na schůzi přítomna a pořídila z ní videozáznam. Podívejte se na něj nahoře ve videu.

Redakce Seznam Zprávy má k dispozici celý záznam jednání, které trvalo bezmála dvě hodiny.

Premiér Sobotka kromě zmíněného výroku vyčetl Aleně Schillerové další „vady": Například že její rodina má blízko k ANO a její zeť je významným sponzorem Babišova hnutí.

Reklama

Doporučované