Hlavní obsah

Odpoledne do Čech znovu přijdou prudké bouřky a přívalové deště

Foto: ČTK

Do Česka se opět ženou silné bouřky, varuje předpověď.

Reklama

Předpověď Českého hydrometeorologického ústavu varuje, že bouřky budou pokračovat i v dalších dnech.

Článek

Většinu území Čech mohou v pondělí odpoledne a večer opět zasáhnout silné bouřky. Doprovázet je bude přívalový déšť s kroupami, kvůli kterému se mohou rozvodnit menší toky. 

Silné bouřky s přívalovými dešti přešly přes Česko i koncem minulého pracovního týdne a způsobily na mnoha místech citelné škody.

Video: Přílivová vlna z prudkého deště poničila hřiště v Březiněvsi

Situace z minulého týdne - v Březiněvsi spláchla voda hřiště.Video: Jan Šimek, Seznam Zprávy

Předpověď Českého hydrometeorologického ústavu varuje, že bouřky budou pokračovat i v dalších dnech.

„Kolem tlakové výše nad severní a východní Evropou k nám proudí velmi teplý vzduch od jihovýchodu. Počasí u nás částečně ovlivní mělká tlaková níže nad Německem,“ uvedli meteorologové.

Bouřky se očekávají odpoledne a večer. Mají je doprovázet přívalové srážky s úhrny kolem 40 milimetrů a kroupy.

Přívalový déšť může ojediněle zatopit níže položená místa a sklepy. Lze také očekávat rychlé rozvodnění malých toků, podemletí cest a rychlý odtok vody ze svahů.

Výstraha ČHMÚ platí od pondělních dvou hodin odpoledne v Praze, Středočeském, Plzeňském, Karlovarském, Jihočeském, Ústeckém, Libereckém a Královéhradeckém kraji. „Předpokládáme, že bouřková činnost bude pokračovat i v následujících dnech, proto budeme výstrahu průběžně upřesňovat,“ dodal ČHMÚ.

V Česku je nyní teplo, venkovní teploty mají dnes překonat 30 stupňů Celsia. Horko by mělo být do konce května, pak se má mírně ochladit.

Reklama

Související témata:

Doporučované