Hlavní obsah

Odškodnění pro Češku vězněnou v Pákistánu by byl logický krok, říká velvyslanec

Foto: Profimedia.cz

Tereza Hlůšková bude ještě tento týden propuštěna z vězení.

Reklama

Osvobození Češky Terezy Hlůškové, která si odpykávala trest v pákistánském vězení, připomíná zápletku ze slavného filmu o anglické průšvihářce Bridget Jones. A to nejen dobrým koncem.

Článek

Mladou ženu z Moravy, kterou pákistánské úřady v roce 2018 přistihly s kufrem plným heroinu, stejně jako filmovou hrdinku zachránilo právnické eso specializující se na „vznešenou“ právnickou agendu lidských práv.

Mezinárodně uznávaný advokát Saif ul Malúk našel procedurální nedostatky v obžalobě a díky tomu se Hlůšková dostane na svobodu.

Důležitou roli spojky se špičkovým právníkem podle diplomatů sehrála česká novinářka Tereza Engelová, která v Pákistánu v minulosti žila. Zároveň s ním ale čeští diplomaté mají dlouhodobější kontakt, protože jde o pákistánskou osobnost s mezinárodním kreditem.

„S panem Saifem ul Malúkem jsem se stýkal nejen kvůli slečně Hlůškové, je to významná osoba v oblasti lidských práv, jako právní zástupce figuroval v procesech, v nichž byli pakistánští křesťané odsouzeni za rouhání, to nás zajímá jako zástupce zemí EU. Takže my jsme s ním tyto záležitosti konzultovali a využívali jsme jeho expertizy a znalostí, “ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy český velvyslanec v Pákistánu Tomáš Smetánka.

Malúk má podle českých diplomatů ve své domovině kvůli citlivým náboženským procesům policejní ochranu.

Hlůškovou prý propustí z vězení ještě tento týden, ten příští by se měla dostat domů do Česka. Rozsudek zároveň podle velvyslance otevírá pro Češku možnost usilovat o odškodnění za věznění po pákistánských úřadech.

Jaké jsou poslední informace k případu? Kdy bude Tereza Hlůšková propuštěna z vězení?

Předpokládám, že po administrativních procedurách, které následovaly po vynesení rozsudku, to bude během tohoto týdne. Její odjezd z Pákistánu, k tomu by mohlo dojít příští týden. To je současný odhad.

Jste s ní v kontaktu, poskytnete jí jako ambasáda dočasné zázemí?

Až bude propuštěná z vězení, bude svobodná osoba, která rozhoduje sama o sobě. Ale podařilo se nám s ní dnes spojit prostřednictvím asistenta našeho honorárního konzula, který se jí ptal, zda má zájem, abychom jí poskytli ubytování do té doby, než bude odjíždět. Projevila o to zájem a my jsme připraveni jí to poskytnout.

Máte informace o tom, jak zprávu přijala? V jakém je psychickém rozpoložení?

Nemám tuto informaci, asistent našeho honorárního konzula se s ní neviděl. Návštěvní dny jsou v tom vězení v pondělí a on tam byl až dnes. Komunikoval s ní jen nějak zprostředkovaně. Nemám tedy další zprávy než to, že chce využít naší nabídky, že se o ni postaráme do jejího odjezdu.

Jak fungovala ambasáda v celém jejím případu?

Nabídli jsme jí zprostředkování právní pomoci, což se různě vyvíjelo. Standardně jsme v takových případech připraveni najít právníka a nabídnout ho. Potom jsme se snažili ověřit, že není nijak diskriminována a že ty podmínky ve vězení jsou únosné, což se dělo prostřednictvím našich návštěv od nás z Islámábádu. A dále za ní poměrně často chodil asistent našeho honorárního konzula, což je pákistánský občan, který žije v Lahauru, kde je to vězení. A ten, čas od času, protože její rodina ji finančně podporovala, jí obstarával nějaké doplňky stravy nebo jiné věci, které potřebovala. Ale to bych řekl, že je už celkem nadstandardní záležitost. Také jsme byli samozřejmě ve styku s její rodinou.

Byla i nějaká podpora případu na politické rovině, přímluvy, dohody?

Toto byla záležitost pákistánské justice a nebyl to případ typu vězněných obhájců lidských práv, takže ne. Řešilo se to tak, že jsme Pákistánu navrhli, abychom sjednali dohodu o vydávání odsouzených osob. Aby slečna Hlůšková po případném potvrzení rozsudku mohla být vydána do České republiky a tam případný trest vykonat.

Jak na tuto vaši nabídku reagovala pákistánská strana?

Snažili jsme se o to poměrně intenzivně a bylo to součástí řady jednání na různých úrovních, nicméně pořád nemáme formální pákistánskou odpověď.

Můžete vyloučit nějakou politickou dohodu, jejíž součástí by bylo propuštění slečny Hlůškové?

To, na co jsme my jako ČR hleděli, bylo kvalitní právní zastoupení, aby byly respektovány pákistánské zákony, aby nebyla ve vězení diskriminována a měla tam slušné podmínky k životu.

Jak je to nyní z právního hlediska – ten původní rozsudek o vině je zrušený? Slečna Hlůšková bude mít čistý rejstřík?

Já jsem ještě neviděl ten rozsudek, nebyl zatím ani vyhotoven. Ale od právníka vím, že ten původní rozsudek byl zrušen na základě toho, že fakta, která uvedla obžaloba, nejsou dostatečně průkazná pro tu vinu.

Takže jde spíše o procedurální rozhodnutí?

Ano. Podle toho, co mi právník říkal před tím samotným soudem, když jsme se bavili o tom, na čem bude založena obhajoba, že je tam několik nesrovnalostí v procesech, které vedly k obžalobě a prvnímu rozsudku. Ty napadl.

Vy jste tedy s jejím právníkem Malúkem byli v kontaktu?

Ano, vcelku pravidelně. Bylo to už několikáté řízení, některá se také nekonala, takže my jsme byli neustále v kontaktu a řešili, kdy je další řízení a tak dále.

Advokát Malúk je mezinárodně známá osobnost, pákistánské právní eso známé z řady citlivých kauz s mezinárodním přesahem. Jak se ho podařilo zaangažovat?

Svou úlohu sehrála novinářka Tereza Engelová, která dříve žila v Pákistánu a už tehdy s ním přišla do styku. Já přesně nevím, protože to dělal náš pan konzul Antonín Hradilek, který teď má dovolenou. Ale vím, že potom nějakým kontaktem mezi Terezou Engelovou a naším velvyslanectvím jsme s ním navázali kontakt a on to pak celé převzal.

Já sám jsem se s panem Malúkem stýkal nejen kvůli slečně Hlůškové, protože je to významná osoba v oblasti lidských práv, byl právním zástupcem v procesech, v nichž byli pakistánští křesťané obviněni za rouhání a byli i odsouzeni. To nás zajímá jako zástupce zemí EU. Takže my jsme s ním tyto záležitosti konzultovali a využívali jsme jeho expertizy a znalosti v těchto záležitostech.

Pašování drog je ale trochu odlišný případ, jak se pana Malúka podařilo přesvědčit vzít takový případ, „obyčejný“ bez lidskoprávního rozměru?

To byste se musela zeptat jeho. My jsme nemuseli vynakládat úsilí, abychom ho přesvědčili. Já sám za sebe musím přiznat, že jsem byl překvapen, jak ochotně se toho ujal. Nebudu spekulovat o tom, čím to bylo dáno.

Podílela se na tom česká strana finančně?

Stát určitě ne. Myslím, že ani paní Hlůšková panu Malúkovi neplatila, alespoň zatím.

Otevřela se pro slečnu Hlůškovou možnost odškodnění ze strany pákistánských úřadů za uvěznění, když bude zrušený rozsudek o její vině?

Já myslím, že to napadne každého, kdo to sleduje. Je to moje laická úvaha, ale předpokládám, že by to byl logický krok.

Reklama

Související témata:

Doporučované