Hlavní obsah

Odveta za hold Navalnému. Policie tlačila novináře hlavou k psí misce

Foto: Profimedia.cz

Ruská policie. Ilustrační fotografie.

Reklama

Ruská policie stupňuje reakci na protesty proti uvěznění Alexeje Navalného. Petrohrad a Vladivostok hlásí razie, podle ministerstva jde o domovní prohlídky v rámci trestního stíhání za bránění dopravnímu provozu.

Článek

Petrohradská policie v sobotu provedla ve druhém největším ruském městě několik razií. Důvodem mají být aktuální protesty proti uvěznění opozičního předáka Alexeje Navalného. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na sdělení ministerstva vnitra. To informovalo o domovních prohlídkách v rámci trestního stíhání za bránění dopravě. Podobně podle médií postupovala policie i ve Vladivostoku.

„Dnes ráno policie obnovila sérii domovních prohlídek v souvislosti s trestním řízením v případu omezování dopravy, které bylo zahájeno po nepovolených akcích v centru města z 23. ledna. Akce vyšetřovacích orgánů se uskutečnily na 30 adresách,“ citovala agentura informaci tiskové služby úřadu ministerstva vnitra v Petrohradu.

Ve Vladivostoku policisté zamířili i k novináři Gennadimu Shulgovi, kterého měli podle německé agentury DPA zatknout. Z „návštěvy“ koluje na sociálních sítích video, kde mu příslušníci policie tlačí hlavu k psím miskám s vodou a granulemi.

Podle DPA byli cílem razií nejen příznivci uvězněného Navalného, ale také podporovatelé podnikatele Michaila Chodorkovského, který je znám jako hlasitý kritik ruského prezidenta a momentálně se nachází v exilu v zahraničí.

Demonstrací na podporu Navalného se 23. a 31. ledna zúčastnily navzdory úředním zákazům desítky tisíc lidí v desítkách ruských měst. Protesty se konaly i 2. února, kdy soud změnil podmíněný trest opozičního vůdce na nepodmíněný, a Navalnyj si tak má odpykat ve vězení dva roky a osm měsíců.

Na ruské úřady se kvůli zatčení zhruba deseti tisíc demonstrantů v celé zemi a místy až brutálním zásahům policie vůči protestujícím snesla vlna kritiky. Kreml však odmítá obviňování státu z hromadných represí proti podporovatelům Navalného. Podle vyjádření mluvčího prezidenta Vladimira Putina nelze velké počty zadržených účastníků „nezákonných a nepovolených“ protestních akcí pokládat za represe.

Agentura DPA s odvoláním na místní nezávislá média napsala, že četné policejní razie namířené proti aktivistům kritizujícím vládu se v sobotu odehrály kromě Petrohradu také ve Vladivostoku. V obou městech také pokračovalo zatýkání. Podle francouzského webu La Libre kolují důkazy o raziích a zatýkání převážně na sociální síti Telegram.

Petrohradský zpravodajský web fontanka.ru informoval, že v Petrohradě byla řada ulic uzavřená zátarasy. Situace podle portálu připomínala město ve výjimečném stavu, připravující se na útok. V pohotovosti byly stovky policistů.

Tým Navalného ve čtvrtek sdělil, že vzhledem k vysokému počtu zadržených v nejbližších týdnech pravidelné protesty neplánuje. „Pokud půjdeme ven každý týden, tisíce dalších budou zadrženy, stovky dalších zbity,“ řekl blízký spolupracovník Navalného Leonid Volkov. Demonstrace by se měly obnovit na jaře a v létě, přičemž Navalnyj podle Volkova chce, aby se pozornost soustředila na podzimní volby do Státní dumy, dolní komory parlamentu.

Do Ruska se Navalnyj vrátil 17. ledna, ihned na letišti však byl zadržen. Předešlé měsíce strávil převážně v Německu, kde se zotavoval z otravy jedovatou látkou ze skupiny novičok. Investigativní novináři z webových portálů Bellingcat, CNN, The Insider a Der Spiegel v prosinci odhalili, že za činem nejspíše stojí agenti ruské tajné služby FSB. Ruské úřady však jakýkoliv podíl odmítají.

Reklama

Doporučované