Hlavní obsah

Navalnyj stane před soudem, prokuratura pro něj chce 3,5 roku vězení

Foto: Profimedia.cz

Alexej Navalnyj se odvolal proti uvalení vazby, soud ale 28. ledna odvolání zamítl.

Reklama

Soud v Moskvě v úterý rozhoduje o trestu pro opozičníka Alexeje Navalného. Ten je od 17. ledna ve vazbě a hrozí mu až 3,5 roku ve vězení.

Článek

Ruská vězeňská služba Navalného viní ze „systematického porušování“ režimu podmíněného trestu, který dostal politik za údajnou zpronevěru.

K zatčení Navalného došlo přímo při pasové kontrole po přistání v Moskvě na letišti Šeremeťjevo. Tam politik dorazil z Německa, kde se několik měsíců léčil po úmyslné otravě nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Z otravy viní Navalnyj režim prezidenta Vladimira Putina.

O den později poslal Navalného do vazby improvizovaný soud uspořádaný na policejní stanici ve městě Chimki severozápadně od Moskvy. Soudkyně Elena Morozovová, která má podle nezávislé televize Dožď pověst zkorumpované, rozhodla o uvalení třicetidenní vazby.

Změnu podmíněného trestu na 3,5 roku ve vězení, kterou teď pro Navalného žádá vězeňská služba, podpořila v pondělí i ruská prokuratura. Právě takový trest totiž dostal Navalnyj v roce 2017 v tzv. kauze Yves Rocher, ve které jde o údajnou zpronevěru několika milionů francouzské kosmetické firmy.

Zatímco Navalnyj dostal trest podmíněný, jeho bratr Oleg šel do vězení. Evropský soud pro lidská práva označil rozsudek ruského soudu za svévolný a neodůvodněný a přiznal bratrům odškodné, ruský nejvyšší soud ale verdikt odmítl a případ otevřel znovu. Právě kvůli údajnému „systematickému porušování“ podmínek trestu ve zmíněné kauze Yves Rocher Navalného v lednu po příletu do Ruska zadrželi. Navalnyj se totiž v době svého léčení po otravě novičokem nedostavil na úřední kontrolu.

Navalnyj a jeho tým po uvěznění opozičníka vyzvali k protestům. Demonstrace se konaly dva víkendy po sobě a jejich účastníci čelili tvrdým represím ze strany státu. Podle ruské organizace OVD-Info, která monitoruje politické represe, zadržela policie v neděli v 90 městech více než 5600 lidí. OVD píše také o zadržení více než 90 novinářů v celkem 31 městech

Podle Kremlu se protestů účastní „chuligáni a provokatéři“. Mluvčí prezidenta Vladimira Putina v pondělí na jejich adresu řekl, že dialog s takovými lidmi nebude možný.

Represím čelí i Navalného rodina a spolupracovníci. Navalného manželku Julii zadržela policie už druhý víkend po sobě a za účast na nepovolené demonstraci dostala pokutu 20 tisíc rublů (přes 5500 korun). Až do konce března má být v domácím vězení Navalného mluvčí Kira Jarmyšová. Důvodem je výzva k protestům, které porušují hygienická opatření.

Navalnyj při svém návratu do Ruska zveřejnil několikaměsíční investigativu o údajném Putinově paláci na břehu Černého moře, který měl být postaven za úplatky a peníze státních firem. Téměř dvouhodinový film o vyšetřování má na YouTube už více než 106 milionů zhlédnutí a ukazuje složitou síť vazeb a propletenec zájmů kolem Putina.

Prezident odmítl, že by s okázalou rezidencí měl cokoliv společného. O víkendu se přihlásil k vlastnictví sídla oligarcha a jeden z nejbohatších Rusů Arkadij Rotenberg. Muž má velmi blízko k Putinovi, se kterým trénoval judo. Rotenberg je na seznamu sankcí, který USA zavedly po ruské anexi Krymu. Nemovitost prý koupil před dvěma roky a chce v ní zřídit hotel.

Reklama

Doporučované