Hlavní obsah

Ohýbací revoluce nabrala zpoždění. Zákazníci by se měli skládacích displejů dočkat o prázdninách

Galaxy Fold a Huawei MateX by měly zamířit na prodejní pulty.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Telefony s ohebnými displeji od dvou největších světových značek by se měly začít prodávat v letních měsících. Ten od Huawei by měl být brzy po globálním debutu dostupný i v Česku. U Samsungu se to zatím ještě neví.

Článek

Před čtyřmi měsíci slíbili dva největší výrobci mobilních telefonů revoluci, když představili smartphony s velkými ohebnými a skládacími displeji. Ty jednoduše řečeno umožní rozložit telefon klasických rozměrů tak, že vznikne displej jako u tabletu. Navíc oba telefony nabízejí stále ještě spíše raritní možnost přijímat 5G signál.

Nejprve v únoru v New Yorku Samsung ukázal Galaxy Fold, telefon, který se dá otevírat jako kniha a nabízí kromě základního displeje i ten rozložený s úhlopříčkou 18,5 centimetru. Ani ne týden po Samsungu ukázal na World Mobile Congress v Barceloně podobný přístroj i Huawei. Otevírá se opačně než Samsung a má o trochu větší úhlopříčku – konkrétně 20,3 centimetru.

Oba telefony také zaujaly cenou, která se v případě Galaxy Fold má pohybovat okolo 50 tisíc korun, u Huawei ještě o několik tisícovek výš. Za tolik peněz neprodává své nejnašlapanější modely ani Apple.

Zdálo se, že tudy povede cesta na úkor modelových řad plus, tedy smartphonů s displeji o velikosti 5,5 palce a více. Dosud ale zůstalo pouze u slov z prezentací. Ani jeden telefon zatím stále nelze koupit a skoro nikdo zvenčí je ani pořádně nevyzkoušel. Při odhalovací show je na pódiu ukazovali jen manažeři asijských firem a během barcelonského veletrhu zůstaly oba netradičně za sklem.

První měl jít do prodeje Galaxy Fold koncem dubna. Těsně před uvedením na trh ho Samsung zapůjčil několika americkým recenzentům. A recenze dopadly víc než špatně. V několika případech během testu telefon přestal úplně fungovat. Například recenzentka The Wall Street Journal Joanna Stern popsala, že se jí telefon rozbil v momentě, kdy se pokusila sloupnout ochrannou nálepku, která ale v tomto případě není ochrannou nálepkou, ale částí displeje.

Samsung proto datum zahájení prodeje posunul dle oficiálního vyjádření „o několik týdnů“, aby vyladil nedostatky. Z týdnů se staly měsíce a Fold na trhu stále není. Nyní přinesl korejský server Newstomato a několik dalších zdrojů zprávu, že na domácí trh by Galaxy Fold mohl vstoupit v červenci. Samotný výrobce to nepotvrdil. „Datum oznámíme v následujících týdnech,“ řekl pouze mluvčí firmy pro server CNET.com.

Nic přesnějšího nyní Samsung oficiálně neříká ani o tom, zda a kdy bude rozkládací telefon k dostání v Česku. „Česká ani Slovenská republika nebyly mezi prvními zeměmi, kde se měl Samsung Galaxy Fold prodávat. V současné době stále není zřejmé, kdy bude tento mobilní telefon znovuuveden do prodeje a zda se objeví i na pultech českých obchodů,“ uvedl mluvčí Samsungu pro Česko a Slovensko David Sahula.

Huawei při představování Mate X zmiňoval uvedení do prodeje v polovině roku. I čínská společnost ale od té doby musí řešit velký problém. Nikoli poruchy ohýbacího modelu jako takového, ale blokádu amerických firem, včetně poskytovatele operačního systému Android.

Některá média jako Tom's Guide a BGR přesto píší o tom, že už v červnu by se měl skládací telefon začít prodávat v Číně. Firma ale oficiálně uvádí pozdější termín. „Na launch nového MateX současná situace vliv nemá. Spíše se ladí technické parametry a detaily produktu. Globální uvedení do prodeje je zatím plánovano na konec srpna,“ říká pro Seznam.cz česká mluvčí firmy Gabriela Löbel.

Narozdíl od Samsungu počítá Huawei i s tím, že novinku bude prodávat i v Česku. A to přesto, že zde nejsou (a v dohledné době nebudou) v provozu 5G sítě. „V Česku by se měl Mate X poté objevit s malým zpožděním,” dodává Löbel.

Reklama

Související témata:

Doporučované