Hlavní obsah

Okamžitě přerušte hladovku, jde o váš život, vyzývají lékaři Navalného

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ruský opoziční lídr Alexej Navalnyj drží ve vězení protestní hladovku. Jeho okolí a lékaři se obávají, že by vězení nemusel přežít. Teď na něj apelují lékaři, aby protest ukončil.

Článek

Lékaři, kteří se snaží Navalného léčit, na něj ve čtvrtek apelovali, aby ukončil protestní hladovku. Světová média o tom informují poté, co bylo externím lékařům dovoleno ho vyšetřit.

„Jako ošetřující lékaři apelujeme na Alexeje Navalného a žádáme ho, aby okamžitě zastavil hladovku, aby byl zachován jeho život a zdraví,“ napsalo pět jeho lékařů v otevřeném dopise zveřejněném na zpravodajském webu Mediazona.

Dva z lékařů, kteří dopis podepsali, potvrdili apel s tím, že jim byl poskytnut přístup k podrobným výsledkům testů. „Jsme zoufalí,“ řekl Jaroslav Ashikhmin. Další z lékařů, Anastasia Vasilieva, výzvu k ukončení hladovky publikovala na Twitteru, ale tweet později smazala. Podle serveru Bloomberg ji později nebylo možné kontaktovat kvůli komentáři.

Navalnyj ani jeho právníci na apel ihned nereagovali. Leonid Volkov na Twitteru napsal, že lékaři Navalného dostali výsledky testů po středečních celostátních protestech požadujících řádnou lékařskou péči.

Podle monitoringové skupiny OVD-Info policie na shromážděních po celém Rusku zadržela přes 1900 lidí. Vlády USA a evropských zemí varovaly, že Rusko bude čelit následkům, pokud by opozičník ve vězení zemřel.

Kremelská ombudsmanka pro lidská práva Tatiana Moskalková ve středu uvedla, že Navalného život ohrožen není a že dostává veškerou potřebnou péči, včetně kapačky. Uvedla, že ho externí lékaři mohli vyšetřit ve vězeňské nemocnici na IK-3 ve městě Vladimir, kde je držen.

Reklama

Doporučované