Hlavní obsah

Okolí lipenské přehrady nabídne desítky kilometrů tras pro běžkaře

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Desítky kilometrů tras pro běžecké lyžování nabídne v zimě v zimě okolí Lipna. Jejich provozovatelé nyní upravují terén, kterým stopy povedou. Loni mohli běžkaři využít v lokalitě více než 100 kilometrů upravených tras.

Článek

V blížící se sezoně by měl být rozsah stop podobný jako loni, informovali zástupci Turistického spolku Lipenska, který se stará o rozvoj cestovního ruchu v okolí přehrady od Stožce po Rožmberk nad Vltavou.

„Po dohodě s nájemci pastvin mírně upravíme vedení tras na frymburských loukách. Běžkařské trasy tam budou po loňské zkoušce pravidelně upravovány až nad Moravický potok do nadmořské výšky 900 metrů. Stopy tam jsou sice náchylnější na zafoukání větrem, ale jsou tam nádherné výhledy na frymburské údolíčko. Vyřezali jsme náletové křoviny a motorovými kosami vysekali místa hůře přístupná technikou. Nyní nás ještě čeká závěrečné strojní mulčování tras na loukách a úprava dvou problematičtějších míst bagrem,“ uvedl Martin Řezáč z lyžařského oddílu, který se o údržbu stop stará v okolí Frymburku.

Nedaleká Horní Planá využívá pro údržbu dalších tras dvě rolby. „Pokud to sněhové podmínky dovolí, pokrýváme stopami pro klasiku území od Hůrky po Horní Planou. Za hezkého počasí lze spatřit sluncem zalité údolí jezera a na obzoru zasněžené Alpy,“ uvedl starosta Horní Plané Jiří Hůlka. Další trasy udržují například provozovatelé v okolí Nové Pece a Stožce.

„Ačkoli cestovní ruch v okolí lipenské přehrady loni v zimě svíral koronavirus, tak v první polovině sezony byly sněhové podmínky na velmi dobré úrovni a lyžařské stopy byly kvalitní. Díky práci obcí a dobrovolníků je region i letos na zimu výborně připravený. Co bylo možné udělat, je hotové a nyní zbývá jen se modlit, aby bylo opět dost sněhu a aby nás nebrzdila omezení kvůli koronaviru,“ uvedl předseda Turistického spolu Lipenska Jiří Mánek.

Reklama

Doporučované