Hlavní obsah

Oligarcha, hokynář, mafián. Takto to dnes Babiš schytal v Bruselu

Foto: Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Poslanci Evropského parlamentu debatovali na plenárním zasedání o střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše a budoucnosti dotací pro firmy kolem holdingu Agrofert.

Článek

Dle drtivé většiny vystupujících poslanců je Andrej Babiš ve střetu zájmů a volají po tom, aby odstoupil, vzdal se majetku nebo vrátil peníze daňových poplatníků.

„Je nepřijatelné, jak se v České republice rozpínají oligarchové. Že mají tu drzost…,“ uvedla například šéfka výboru pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeierová.

„Zneužívá fondy pro vlastní obohacení… Není možné, aby přijímal peníze a zároveň jednal o rozpočtu na následující roky… Podkopává evropské hodnoty,“ zněly jednotlivé názory poslanců napříč politickým spektrem.

Český stát trpí „kolektivní slepotou”

„Je to hokynář, který ví, jak vydělat…,“ uvedl europoslanec Mikuláš Peksa, který označil chování českého státu s ohledem na kroky Andreje Babiše za „kolektivní slepotu“.

Emotivní projev přednesl český europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Ten uvedl, že i přesto, že jemu a jeho rodinným příslušníkům chodí výhrůžky smrtí, vyšetřování střetu zájmů Andreje Babiše je pro něj otázkou podstaty demokracie.

Naopak podporu českému premiérovi vyjádřili dva poslanci ANO v europarlamentu. Europoslanec Ondřej Knotek označil vyjádření některých „svých kolegů i médií za silná slova“. Dodal také, že dochází ke změně a zavádění opatření, která posilují prevenci střetu zájmů, a ti, co to nechtějí vidět, to zkrátka nevidí. Poslankyně Dita Charanzová upozornila své kolegy na to, že řízení proti Babišovi může vést k pozastavení všech dotačních programů i pro další sektory v Česku.

Oba poslance následně ve svém proslovu zkritizovala europoslankyně Katarina Barleyová, která vyjádřila zklamání nad tím, „že její dva kolegové nerespektují závěry vydané zprávy“ o střetu zájmů premiéra Babiše.

Komise chce ochránit peníze daňových poplatníků

Komisař Johannes Hahn poslance ujistil, že Evropská komise chce zavést nové způsoby, jak ochránit rozpočet Evropské unie před střetem zájmů. Využito by podle něj mohlo být pravidlo spojující čerpání unijních peněz s dodržováním principů právního státu, ale i další chystaná úprava.

„Nejvyšší prioritou Komise je ochránit peníze daňových poplatníků. Podnikne všechny dostupné kroky, aby tak učinila,“ prohlásil. Zdůraznil také, že Komise v případech, jichž se audit týkal, neproplatila Česku žádné peníze a rozpočet EU nebyl zneužit.

Několik europoslanců nicméně Evropskou komisi při řešení střetu zájmů označilo za pomalou a vyzvali ji, aby v konání zrychlila. „Komise zaspala… protahuje to,“ vyjádřil se například Peksa.

Europoslanecká diskuse byla reakcí na dubnové zveřejnění auditu Evropské komise, podle jehož závěrů je předseda české vlády ve střetu zájmů, neboť nadále přes svěřenské fondy ovládá Agrofert. Firmy s ním spojené proto podle Bruselu nemají nárok na dotace ze strukturálních fondů. Babiš to odmítá a tvrdí, že převedením majetku do svěřenských fondů vyhověl českému právu. Podobný postoj má i jeho vláda.

Část europoslanců v čele se šéfkou výboru Hohlmeierovou vyzvala EK, aby vůči posuzování dotací pro české firmy postupovala důsledněji. Komise by podle nich mohla k ochraně unijního rozpočtu využít nově schválené pravidlo podmiňující čerpání peněz mimo jiné nezávislou a efektivní prací úřadů při vyšetřování korupce či střetu zájmů.

Evropský parlament již rezoluci, jež požaduje jasné kroky Komise a českých úřadů v Babišově případu, schválil loni a nový návrh je v mnoha směrech podobný. Hlasovat se o něm bude za měsíc. Poslanci také hovořili o připravované rezoluci, jejíž návrh vyzývá orgány EU k aktivnějšímu přístupu v ochraně unijního rozpočtu. I o té se bude hlasovat v červnu.

V novém sedmiletém rozpočtovém období zahájeném letos by podle EK mohla unijní exekutiva využívat k ochraně společných fondů nové nástroje. Jedním z nich je loni schválené spojení peněz z rozpočtu a vlády práva v přijímající zemi, které podle komisaře doporučí EK využívat v případech, kdy nebudou vůči střetu zájmů dostatečně efektivní současné nástroje.

Reklama

Doporučované