Hlavní obsah

Olomoucká teologická fakulta otevřela nové badatelské vědecké centrum

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

21. 9. 17:08

Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci získala nové vědecké a badatelské zázemí ve zrekonstruované budově v centru Olomouce.

Článek

V historickém objektu v Kateřinské ulici mají vědci k dispozici moderní laboratoř i bohatě zásobenou knihovnu. Přestavba, která začala v květnu 2019, stála 70 milionů, budova byla slavnostně otevřena tento týden.

Objekt nyní slouží dvěma vědeckým centrům fakulty: Institutu sociálního zdraví a Centru pro práci s patristickými, středověkými a renesančními texty. Institut se zaměřuje na otázky tělesného i duševního zdraví, druhé centrum na filozofické a náboženské texty. „Rekonstrukce byla časově i finančně náročná, ale výsledek za to stojí. Historická budova prošla důkladnou a efektivní změnou, kterou vedl architekt s citem pro detail, materiály i účel. Čisté plochy, přiznaná cihlová zeď, dřevo, světlo. Všichni svou práci odvedli skvěle,“ uvedl děkan fakulty Peter Tavel.

Srdce domu tvoří malá kaple, ke které vede schodiště točené spirálou z přízemí až k půdní terase. V přízemí mají svůj prostor laboratoře, v dalších patrech jsou učebny, přednášková místnost, zázemí pro workshopy, terapeutické i dětské skupiny. Zásadní pro fungování domu je vznik společného setkávacího prostoru - kopíruje schodiště, doplňují jej kuchyňky, čítárna, zázemí pro odpočinek. Pod střechou je vědcům a jejich hostům k dispozici prostorná terasa se zelení. Unikátní je také špička věže, která vznikla v zámečnické dílně na jižní Moravě. Měří přes pět metrů a na střechu ji osadil jeřáb.

Přestavba objektu se odehrávala pod dohledem architekta Lukáše Blažka ze studia Ječmen. „Stavba se potýkala se složitostmi malého staveniště, nemožností vjet nákladním autem do dvora, lockdownem a dalšími obtížemi, typickými pro historické budovy,“ doplnili zástupci fakulty.

Budova s adresou Kateřinská 17 sloužila do roku 2013 pro ubytování studentů jako kolej Marie Kudeříkové, poté jako dočasné útočiště některých pracovišť filozofické fakulty. Cílem přestavby byl vznik moderního zázemí pro vědecké týmy fakulty nebo pro studenty doktorského studia, smyslem bylo získat prostor, v němž by mohli být všichni doktorandi a vědečtí pracovníci fakulty pohromadě. Dosud byli na několika různých místech, mimo jiné v pronajatých prostorách na třídě 1. máje.

Sdílejte článek

Reklama

Související témata:

Doporučované