Hlavní obsah

Olomouckou radnici opět zdobí sluneční hodiny z 19. století

Foto: Statutární město Olomouc

Sluneční hodiny na radnici připomínají bohatou historii i tradici Olomouce

Reklama

Jihozápadní nároží radnice v Olomouci ode dneška opět zdobí obnovené sluneční hodiny, které odsud nechali před osmi desítkami let odstranit nacisté. Náročná rekonstrukce vrátila co možná nejpřesněji hodinám podobu z 19. století.

Článek

Historická radnice se tak vrátila do podoby, v jaké ji znali obyvatelé Olomouce do roku 1918. Sluneční hodiny byly obnoveny při rekonstrukci radnice.

„Sluneční hodiny na olomouckou radnici tradičně patří, bývaly zde po staletí. Věřím, že i Olomoučané budou s tímto výtvarným oživením vzhledu radnice spokojeni,“ řekl dnes novinářům primátor Mirek Žbánek (ANO).

Dvojité sluneční hodiny na nároží pocházejí v dnešní podobě z druhé poloviny 19. století. Zabírají plochu více než 17 metrů čtverečních a ukazují čas na dvou číselnících najednou pomocí dvou ukazatelů. První ukazatel měří 150 centimetrů a druhý 160 centimetrů.

Původní hodiny jsou na řadě dobových fotografií či kreseb. „Jejich podoba ale nebyla na žádném z dokumentů zachycená natolik přesně a detailně, aby je bylo možné jednoduše a doslovně zrekonstruovat. Dnešní výsledek je tedy novým autorským dílem, ovšem inspirovaným v maximální míře původním dílem,“ uvedl akademický malíř a restaurátor Radomír Surma, který hodiny rekonstruoval.

Dominantním prvkem slunečních hodin je heraldický orel. Z poloviny jej tvoří černý rakouský orel, z druhé poloviny červeno-stříbrně šachovaná orlice z olomouckého městského erbu. Tvůrci tím v 19. století chtěli dát najevo úzkou vazbu Olomouce k habsburské dynastii a k monarchii.

Sluneční hodiny mají na olomoucké radnici staletou tradici. Velmi pravděpodobně zde byly instalovány už nedlouho po gotické fázi výstavby radnice v 15. století. Výrazné výtvarné zpodobnění dostaly ve druhé polovině 19. století. Krátce po vzniku československé republiky je ale nová česká reprezentace města nechala zabílit, protože vadil jejich silně prohabsburský ráz. Za okupace byly hodiny při opravě fasády radnice zcela odstraněny.

Reklama

Doporučované