Hlavní obsah

Olomoucký kraj chystá další transformaci pobytových sociálních zařízení

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Olomoucký kraj chystá transformaci sedmi sociálních zařízení, která poskytují pobytové služby pro lidi se zdravotním postižením nebo patří do kategorie domovů se zvláštním režimem.

Článek

Část klientů by díky transformaci mohla opustit zdi sociálních zařízení a najít nové bydlení ve městech a obcích. Hejtmanství chce zároveň vybudovat moderní ubytovací kapacity pro klienty domovů pro seniory, které nyní fungují například ve starých zámeckých objektech. Celkové investice by se měly pohybovat mezi dvěma až třemi miliardami korun.

„Bavíme se o záměru na dvě až tři volební období,“ řekl hejtmanův náměstek Ivo Slavotínek (Společně-Koalice pro Olomoucký kraj).

Hejtmanství podle Slavotínka plánuje dokončit transformaci sociálních ústavů v Nových Zámcích a ve Šternberku na Olomoucku a zahájit přeměnu dalších pěti zařízení na území kraje, mezi které patří například centra Dominika v Kokorách na Přerovsku či Paprsek v Olšanech na Šumpersku. „Ředitelé těchto zařízení dostanou za úkol zpracovat transformační plány, což je podmínka čerpání finančních prostředků z alokace ministerstva práce a sociálních věcí,“ uvedl Slavotínek. Záměr počítá s nákupem bytů i vybudováním malých pobytových jednotek pro nejvýše šesti klientů. Podobná jednotka byla v květnu otevřena v Měrotíně na Olomoucku.

Hejtmanství delší dobu jedná v Drahanovicích a Náměšti na Hané na Olomoucku o vybudování nového zázemí pro klienty z Nových Zámků. V Drahanovicích už byla jedna bytová jednotka zřízena, v Náměšti na Hané jsou jednání se samosprávou zatím komplikovaná. Naopak do Měrotína se na jaře přestěhovala část klientů z Nových Zámků. V obcích, kde bylo nové bydlení pro klienty sociálních ústavů vybudováno, se projekt podle Slavotínka osvědčil. „Vznikají sousedské vztahy. Některé starší ženy z obcí nosí klientů buchty, časopisy či knihy. Naopak klienti navštěvují obecní slavnosti a zábavy. Prostě běžný komunitní život, na který jsme v obcích zvyklí,“ podotkl Slavotínek.

Na transformaci pobytových sociálních služeb, díky které klienti budou žít v nových domácnostech, chce hejtmanství získat dotaci ministerstva práce a sociálních věcí. „V tuto chvíli máme příslib 440 milionů korun, což samozřejmě není částka, za kterou bychom všechny záměry dokončili stoprocentně. Ale aspoň ty první etapy tam, kde se nám podaří nejvíce pokročit s přípravou transformačních plánů, tak tam už bychom mohli tyto prostředky využít. Doufám, že je využijeme všechny,“ řekl Slavotínek.

Hejtmanství plánuje také vybudovat nové ubytovací kapacity pro klienty domovů pro seniory v obcích Kobylá pod Vidnávkou na Jesenicku a Jesenec na Prostějovsku, kteří nyní pobývají ve starých zámeckých budovách. Na investiční projekty chce krajský úřad získat dotace z evropských fondů i národních zdrojů. Část nákladů pokryje z vlastního rozpočtu.

Reklama

Doporučované