Hlavní obsah

Olomoucký varhanní festival se nebude konat v kostele sv. Mořice

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Letošní dvaapadesátý ročník olomouckého Mezinárodního varhanního festivalu poprvé ve své historii opustí tradiční místo konání, kostel svatého Mořice. Důvody souvisejí s opravou Englerových varhan.

Článek

Špičkoví varhaníci z celého světa se návštěvníkům tentokrát představí v katedrále svatého Václava a v chrámu Panny Marie Sněžné. „Přehlídka nabídne pět koncertů s pěti mezinárodními hvězdami. Uskuteční se od 3. do 17. září,“ řekli zástupci pořádající Moravské filharmonie Olomouc.

„Varhanní festival je historicky zcela spjat s kostelem svatého Mořice. Letos je to poprvé v historii, kdy se kompletně koná mimo zdi tohoto chrámu. Důvodem je rozsáhlá rekonstrukce Englerových varhan, která podle původních plánů už měla probíhat. Z toho důvodu jsme zvolili jiné kostely, protože jsme za nic na světě nechtěli dopustit, aby byl festival přerušen,“ řekl dramaturg festivalu Karel Martínek.

Englerovy varhany měly být součástí velké rekonstrukce kostela, která začala v roce 2018 a skončí příští rok. Oprava varhan se však opozdila. Varhany, jejichž jádro tvoří barokní nástroj vratislavského varhanáře Michaela Englera, prodělaly velkou opravu naposledy před půl stoletím. „Těšíme se, až budou varhany opraveny, že se tam zase vrátíme a kostel bude opět číslo jedna pro varhanní festival,“ doplnil Martínek.

Na zahajovacím koncertu vystoupí 3. září právě Karel Martínek, který patří mezi nejlepší české improvizátory a současně je dramaturgem akce. Druhý koncert představí jednoho z nejžádanějších amerických varhaníků a držitele prestižní ceny Grammy Nathana J. Laubeho. O třetí koncert se postará ruský virtuozní varhaník Timur Chaliullin. Hostem festivalu bude také německý varhaník a cembalista Bernhard Klapprott, který se během koncertu představí jako hráč na oba tyto nástroje. Závěrečný koncert bude patřit titulárnímu varhaníkovi pařížské katedrály Notre-Dame Vincentu Duboisovi, jehož program zakončí vlastní improvizace na jméno Louis Vierne, který byl v letech 1900 až 1937 v Notre-Dame varhaníkem.

Letošní 52. ročník připomene 150 let od Viernova narození a deset let od úmrtí dlouholetého prezidenta a dramaturga festivalu Antonína Schindlera, který stál u zrodu akce v roce 1969.

Podle ředitele filharmonie Jonáše Harmana si mohou na festival poprvé zájemci koupit zvýhodněnou permanentku na všech pět koncertů. Festival se podle něj uskuteční v režimu aktuálních bezpečnostních opatření, návštěvníci tak budou muset mít na koncertech roušky.

Reklama

Doporučované