Hlavní obsah

Olympiáda bez diváků? Tokio zvažuje zavedení nouzového stavu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Pouhé dva týdny před olympijskými hrami, které letos hostí Tokio, tamní vláda zvažuje vyhlášení nouzového stavu. Nadcházející olympiáda tak může proběhnout úplně bez diváků.

Článek

Tokijská vláda kvůli šíření nákazy koronavirem zvažuje zavedení výjimečného stavu, podle místních médií má platit do 22. srpna. Do stejného data se stav nouze prodlouží v prefekturách Okinawa, Osaka, Saitama, Čiba či Kanagawa.

Rozhodnutí uzavřít hlavní město přichází dva týdny před zahájením letních olympijských her, které letos probíhají v Tokiu. Olympiáda, která byla kvůli koronavirové pandemii odložena, se uskuteční v rozmezí od 23. července do 8. srpna 2021.

Nová opatření budou podle listu The Japan Times mít na tuto mezinárodní sportovní akci dramatický dopad, olympiáda s největší pravděpodobnosti bude probíhat bez diváků. Před tím, že jejich přítomnost na stadionech může vést k rychlejšímu šíření nákazy a způsobit nové koronavirové vlny, již před několika týdny varovali místní experti a zdravotníci. Organizátoři olympiády tak v reakci na varování zakázali vstup na tribuny zahraničním fanouškům.

„Skutečnost, že se diváci ze zahraničí nemohou her zúčastnit, je zklamáním a také politováníhodná,“ reagovala tehdy předsedkyně organizačního výboru Seiko Hašimotová. Dané rozhodnutí však podle ní bylo nevyhnutelné. Pořadatelé rovněž výrazně omezili kapacitu stadionů, a to asi na 10 tisíc diváků. Slavnostní ceremoniál předání olympijského ohně nově také proběhne bez diváků.

O tom, zda nouzový stav bude skutečné vyhlášen, se podle předsedy vlády Yoshihide Sugy rozhodne ve čtvrtek. „Počet infekcí v Tokiu stoupá a my přijmeme veškerá nezbytná opatření, abychom omezili šíření koronaviru,“ řekl ve středu novinářům.

Vláda se má podle médií také setkat s prezidentem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomasem Bachem, aby projednali otázku diváků. Podle japonských politiků ale tento návrh bude schválen. „Je to nevyhnutelné,“ cituje agentura Reuters nejmenovaný zdroj z vládnoucí strany.

Výkonný ředitel organizačního výboru Toshiro Muto již dříve uvedl, že organizátoři se během olympiády snaží zajistit maximální bezpečnost pro všechny. „Prostřednictvím úspěšného pořádání her v Tokiu chceme ukázat světu, že i za obtížných okolností lidé mají právo žít zdravěji a šťastněji,“ uvedl.

Tokijská guvernérka Yuriko Koikeová uvedla, že hostitelské město i nadále bude pokračovat v přípravách na „bezpečnou olympiádu“, a to bez ohledu na případné zavedení výjimečného stavu. Koikeová rovněž očekává, že vláda zpřísní pandemická opatření, stávající restrikce zatím platí do 11. července. Situaci v hlavním městě přitom označila za „extrémně vážnou“.

Hlavním důvodem pro zavedení výjimečného stavu jsou hlavně obavy z dalšího šíření koronavirové nákazy. Počet nově nakažených podle místních úřadů v japonské metropoli pomalu stoupá.

Za posledních 24 hodin tokijské úřady zaznamenaly 920 nových případů, což je nejvíce od 13. května, kdy bylo zaznamenáno 1010 nakažených. I když oproti ostatním zemím Japonsko nehlásí extrémní čísla, podle webu Worldometers země eviduje téměř 809 tisíc nakažených a přes 14 tisíc úmrtí. Více než 778 tisíc se přitom z nákazy vyléčilo.

126milionová země se také potýká s pomalým tempem očkování. Podle tamních úřadů pouze jedna čtvrtina japonské populace dostala jednu dávku vakcíny.

Reklama

Související témata:

Doporučované