Hlavní obsah

Hamáček: Tvrdá opatření potřebujeme déle. Velikonoce se bez nich neobejdou

Foto: Jan Mihaliček

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Reklama

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) oznámil, že situace v Česku ještě není stále tak dobrá, aby bylo možné víc cestovat. Omezení pohybu mezi okresy by prodloužil o týden.

Článek

Ministr vnitra Jan Hamáček dnes na tiskové konferenci ČSSD řekl, že není rozumné vytvářet ve společnosti různá očekávání. Na mysli tím měl uvolnění zákazů a opatření na Velikonoce. Urychlené uvolňování podle Hamáčka teď není na místě. Omezení pohybu mezi okresy by o týden prodloužil.

„Vzhledem k tomu, jak vypadá situace, a jaký je odhad dalšího vývoje, bych podporoval prodloužení aktuálních opatření ještě minimálně o týden. Co je k diskusi, a co by mohlo být změněno, je pohyb za účelem rekreace v rámci obce. Což je hodně kritizované v obcích s malým katastrem,“ reagoval Hamáček na dotaz Seznam Zpráv.

Některá zpřísněná opatření proti šíření koronaviru tedy budou nejspíš platit i po této neděli, dokdy byla původně nastavená jejich účinnost. „Návrh představí Ministerstvo zdravotnictví,“ dodal Hamáček. Sám by zachoval většinu opatření, která se podle něj ukazují jako funkční. Zda bude vláda žádat o prodloužení nouzového stavu, rozhodne kabinet tento týden.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce na dnešním jednání vlády navrhnout zvýšení ošetřovného ze současných 70 procent.

„Na vládě bych si přála racionální diskuzi, jak zamezit tomu, abychom desítky tisíc rodin dostali do finančních problémů,“ řekla před jednáním vlády.

Je ale otázkou, zda její návrh podpoří například ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Dohoda v rámci koalice zatím totiž není hotová.

Reklama

Doporučované