Hlavní obsah
Online

ON-LINE: ČSSD míří z vlády. Babiš ji chce udržet. Jeho plán: jednat se šéfy stran o podpoře

Sledujte mimořádné studio Televize Seznam, kde nabízíme tiskovou konferenci a komentáře politiků.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Schůzka v Lánech řešení krize nepřinesla, naopak ji prohloubila. Prezident Miloš Zeman podle vyjádření premiéra Babiše neřekl definitivní stanovisko k výměně ministra kultury. Předseda ČSSD svolá předsednictvo strany. Není optimista, že by vláda vydržela.

Článek

Hamáček oznámil, že z jeho pohledu schůzka výsledek nepřinesla. Rozhodnout podle něj musí předsednictvo strany, které svolá šéf ČSSD v nejbližší době. Vzhledem k prázdninám by se ale mohlo konat podle Hamáčkova odhadu 15. července. Tam hodlá předložit návrh řešení, který má, ale nechtěl ho specifikovat.

„Určitě to tak nevnímám,“ řekl Babiš na otázku, zda je vláda blíž svému konci.

„Já jsem menší optimista,“ dodal Hamáček na stejný dotaz.

Podle premiéra by se měla konat další schůzka s prezidentem 12. července za přítomnosti ministra Antonína Staňka a Jana Hamáčka.

„Nevím, co tam budeme řešit, jestli chce prezident usmiřovat ministra s předsedou strany,“ říká Hamáček, který je k této schůzce skeptický.

Prezident se podle něj svými kroky pohybuje mimo ústavu. Premiér ale odmítá podat kompetenční žalobu.

Situace je podle šéfa ČSSD vážná.

Premiér Babiš řekl, že si přeje pokračování koalice s ČSSD. Pokud by sociální demokraté odešli, pak by se sešel s předsedy stran zastoupenými ve Sněmovně a snažil by se prý jednat o rekonstrukci vlády.

Několik týdnů trvající krizi kolem odvolání ministra kultury Antonína Staňka z ČSSD, která ohrožuje budoucnost Babišovy koaliční vlády, se dnes v Lánech snažila vyřešit napjatě očekávaná schůzka. jak ze situace ven, řeší s prezidentem premiér a předseda ANO Andrej Babiš a vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček.

Kvůli jednání v Lánech se prezident vrátil z dovolené.

Krize kolem Staňka začala v polovině dubna, kdy ministr kultury odvolal ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a ještě ředitele Muzea umění v Olomouci Michala Soukupa a vyvolal protesty velké části umělecké komunity.

Staněk poté v polovině května na naléhání předsedy ČSSD Jana Hamáčka podal demisi, kterou však Miloš Zeman nepřijal. Na přelomu května a června proto premiér Babiš podle ústavy podal prezidentovi návrh na Staňkovo odvolání.

Prezident mu však ani po týdnech nevyhověl a ČSSD pohrozila, že kvůli tomu zváží pokračování v Babišově vládě.

Dění kolem vlády sledujeme online:

  • Petříček i Maláčová jsou připraveni podat demisi

    Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) je připraven podat demisi, napsal ČTK. Nevidí v tuto chvíli mnoho možností, jak by mohla sociální demokracie pokračovat ve vládě. Výsledkem schůzky je zklamán.

    Setrvání ministra Antonína Staňka (ČSSD) ve vládě není podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) k diskuzi. Na Facebooku později uvedla, že pokud se porušuje Ústava a koaliční smlouva, jsou ministři ČSSD připraveni podat demisi.

  • Pospíšil (TOP 09): Tragikomedie pokračuje

  • Rakušan (STAN): Prezident si užívá svou představu ideálního horkého léta

    „Prezident Zeman pohrdá Ústavou, když nekoná ve věci odvolání ministra Staňka,“ napsal šéf hnutí STAN Vít Rakušan. „Vidí pánové Babiš a Hamáček, že v této zemi opravdu nehrají první housle? Silný prezident nerespektující Ústavu a slabá vláda, slaboch Babiš – to je smutná realita dneška,“ uvedl také.

    „Předčasné volby nepreferuji, jakkoliv se jich neobávám, vidím i jiná řešení, která mohou tomuto kroku předcházet. A toto je oddálení řešení problému. Prezident si užívá svou představu ideálního horkého léta,“ doplnil.

  • Fiala (ODS) tweetuje: Slabá ČSSD, slabý premiér

  • Zeman: Z protikorupční vlády nemá odcházet ministr, který odhalil korupci

    Stanovisko prezidenta republiky Miloše Zemana, jak jej na Facebooku zveřejnil jeho mluvčí:

    „Prezident republiky zastává názor, že ve vládě, která se označuje jako protikorupční, by neměl být odvoláván ministr za to, že odhalil korupci ve svém resortu.

    Prezident republiky zastává názor, že ve vládě, která se označuje jako vláda odborníků, by neměl být ministrem ten, kdo nezná problematiku svého resortu.

    Lány, čtvrtek dne 4. července 2019

    Jiří Ovčáček

    tiskový mluvčí prezidenta republiky a ředitel Odboru tiskového Kanceláře prezidenta republiky“

  • ČSSD v „šílené“ pozici

    „ČSSD se nechala vmanévrovat do šílené situace, že možná bude muset odejít z vlády kvůli postu ministra kultury, nikoliv kvůli nějaké programové prioritě, například miliardám na sociální věci,“ hodnotí pozici ČSSD Václav Dolejší ve studiu Televize Seznam.

  • Dolejš (KSČM): Rekonstruovanou vládu můžeme podpořit

    Komunistický poslanec Jiří Dolejš říká, že se KSČM nechce vyjadřovat ke sporu prezidenta a ČSSD. „I rekonstruovaná vláda je pro nás zajímavá, pokud bude realizovat naše priority sepsané v tolerančním patentu,“ prohlásil Dolejš. „SPD nemá šanci vstoupit do vlády, jsou nevypočitatelní,“ myslí si Dolejš. Pokud Babiš doplní vládu experty s realistickým rozpočtem, pak KSČM znovu zváží její podporu.

  • Rekonstrukce vlády: co by znamenala?

    Premiér Babiš po setkání s prezidentem v Lánech prohlásil, že předčasné volby nejsou jeho plánem. Mluvil podrobně o situaci, pokud by někteří ministři ČSSD opustili vládu: šel by nejprve do Sněmovny zjišťovat, které další strany jsou ochotny tolerovat Babišovu vládu. „To bude nejspíš plán prezidenta Zemana,“ říká k této variantě expert Seznamu Václav Dolejší.

  • Babiš: Chceme, aby ČSSD prosadila svého kandidáta

    Premiér opakuje, že chce, aby sociální demokracie mohla dosadit do křesla ministra kultury člověka, kterého tam chce mít.

  • Babiš: Stále věřím, že budeme pokračovat s ČSSD

    Premiér zopakoval, že je stále možné udržet současnou menšinovou vládu ANO a ČSSD s podporou komunistů. Hamáček ale odkazuje na to, jak rozhodne vedení sociální demokracie, které svolá v nejbližších dnech. Podmínkou, podle Hamáčka nepřekročitelnou, je odvolání ministra kultury Staňka.

  • Babiš: Kompetenční žalobu nepodám

    Andrej Babiš: Takových situací, kdy prezident uvažoval déle o odvolání ministra, bylo už asi devět. O kompetenční žalobě na prezidenta neuvažuji.

  • Co udělá Babiš, pokud ČSSD odejde z vlády

    Pokud ČSSD odejde z vlády, což si nepřeji, tak bych šel nejprve do Sněmovny zjistit stanoviska všech stran a podle toho bych postupoval dál, říká premiér Babiš. Dále uvedl, že předčasné volby jsou možné, ale nejprve by se zeptal na rekonstrukci vlády ostatních stran ve Sněmovně.

  • Vydrží vláda? Nejsem velký optimista, říká Hamáček

    Babiš říká, že vláda může vydržet. Počká na schůzku 12. července (opět u prezidenta). „Já jsem menší optimista,“ doplňuje Babiše Hamáček.

  • Hamáček: My smlouvy dodržujeme

    „Na rozdíl od jiných my dodržujeme dokumenty, které jsme podepsali,“ říká Jan Hamáček v narážce na koaliční smlouvu a na to, že prezident odmítá odvolat ministra kultury podle návrhu ČSSD.

  • Hamáček: Situace se neposunula

    Předseda ČSSD Jan Hamáček: Svolám předsednictvo, aby se vyjádřilo, jak dál. Situace se nevyvíjí dobře, osobně mám jasno, ale nejprve chci počkat na názor vedení sociální demokracie.

  • Babiš: Prezident se k nominaci nevyjádřil definitivně

    Premiér Andrej Babiš: Pan prezident se definitivně nevyjádřil. Bude další schůzka, jak bylo plánováno.

  • Schůzka skončila

    Schůzka prezidenta s premiérem Babišem a vicepremiérem Hamáčkem skončila. Čeká se na vystoupení vládních lídrů s informacemi, jak dopadla.

  • Výsledek klíčové schůzky v Lánech nabídne Televize Seznam v mimořádném vysílání

  • Babiš dorazil do Lán o 25 minut dříve

    Reportérka Televize Seznam je v Lánech. Zuzana Černá z místa uvedla, že Andrej Babiš dorazil do Lán jako první asi 25 minut před polednem. Připomíná, že chce prezidentovi zopakovat, aby pochopil jeho pozici premiéra – že je podepsána koaliční smlouva, podle níž si mohou koaliční partneři navrhovat své členy vlády.

Reklama

Hlavní zprávy