Hlavní obsah

Ondráček zvolen. Komunisté prosadili odborníka s pendrekem do čela komise pro GIBS

Komunista Zdeněk Ondráček byl zvolen předsedou sněmovní komise pro GIBS.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Sněmovna v pátek na druhý pokus zvolila předsedu komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Článek

Poslanec komunistů Zdeněk Ondráček hlídal v lednu 1989 na Václavském náměstí s pendrekem v ruce budoucnost komunistického režimu, nyní bude jako poslanec hlídat v čele sněmovní komise činnost instituce, která prověřuje policii demokratického státu.

V prvním kole zvolen nebyl, ale ve druhém už ano. Ondráček dostal 79 hlasů, potřeboval jich 78. Takový je výsledek mnoha hlasování a hádek o to, kdo má řídit sněmovní komisi pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Video: Havel byl gauner a Praha by se měla oplotit

Havel byl gauner a Praha by se měla oplotit a nechat vychcípat. Drsné vzpomínky komunisty.

A vzhledem ke zmíněné kariéře vítězného kandidáta, kritici mu předhazují zejména předlistopadovou éru příslušníka Pohotovostního pluku VB, se volba neobešla bez vzrušené diskuze na téma života v totalitě a dnešního postoje k časům komunistického režimu.

Odstartovala ji slova Václava Klause mladšího. „Všichni víme, o co se jedná, všichni známe kandidáty - komunistu Ondráčka, vlasatou šedesátikilovou máničku a naši zrzavou paní poslankyni Majerovou, takže všichni víme, oč jde, všichni známe kandidáty a pojďme volit a volte zrzku,“ pronesl před plénem a sklidil bouřlivý potlesk.

Video: Proč trváme zrovna na tomto odborníkovi? Vysvětluje komunista Dolejš

Nominace si rozvracet nedáme.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Piráti vzali označení svého kandidáta Mikuláše Ferjenčíka, který má být onou máničkou, s humorem.

Přezdívka „mlátička“, kterou mnozí politici dávají Zdeňku Ondráčkovi, ale rozčílila předsedu jejich poslaneckého klubu Pavla Kováčika.

„Nikdo z nás s výjimkou těch mladších, se nenarodil až v roce 1989. Jestli jste v té době nepracovali, byli jste příživníci. Škoda, že to dnes možná tak není,“ zavzpomínal Kováčik na minulý režim.

Sám Ondráček se pokoušel svoji minulost vysvětlit. „Odpusťte mi, že jsem šel v osmnácti letech splnit náhradní vojenskou službu. Místo nabídky od armády jsem se rozhodl přijmout nabídku stát se policistou, tehdy esenbákem,“ hájil se poslanec, který u policie pracoval i po listopadové změně režimu.

Celý projev Zdeňka Ondráčka (KSČM) ve Sněmovně.Video: Seznam

Generální inspekce bezpečnostních sborů je instituce, která hlídá práci policie, a tento týden se stala i důležitým politickým tématem. Vyšlo totiž najevo, že premiér v demisi Andrej Babiš, jehož vyšetřují kriminalisté kvůli dotačnímu podvodu, vyzval dvakrát ředitele GIBS Michala Murína, aby se vzdal funkce.

Babiš tvrdí, že v něj nemá důvěru a pochybuje o jeho morální a profesionální integritě. Premiér v demisi zároveň - avšak jen v náznacích - mluví o pochybném financování GIBS.

Murín rezignovat ale nehodlá. Babiš kvůli záležitosti svolá Bezpečnostní radu státu a v půli března ji chce vysvětlovat poslancům z bezpečnostního výboru. Tam by chtěl vystoupit i Michal Murín.

Reklama

Doporučované