Hlavní obsah

Telička: Ondráček neměl na Donbasu vůbec vystoupit z auta. Nic mu nevyčítám, hájí poslance Konečná

Duel kandidátů do EP Kateřiny Konečné (KSČM) a Pavla Teličky (Hlas).Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Členství v NATO České republice dlouhodobě zajišťuje bezpečnost a v celé Evropě pak stabilitu, míní europoslanec a kandidát pro volby do Evropského parlamentu Pavel Telička. V Duelu před eurovolbami se střetl s Kateřinou Konečnou (KSČM), která také evropský mandát obhajuje a jejíž strana prosazuje odchod z Aliance.

Článek

„Díky NATO a Evropské unii máme 70 let na evropském kontinentu mír. Možná to mladé generace považují za samozřejmé, ale nikdy v historii jsme tak dlouhé období míru neměli,“ říká v Duelu Telička. Jeho hnutí Hlas se profiluje jako jednoznačně prozápadní.

Komunisté dlouhodobě chtějí z Aliance vystoupit a KSČM ve svém programu pro eurovolby mluví o „podřízenosti USA a válečnickém paktu NATO“.

Podle Konečné by ČR měla změnit svou politiku k Rusku. „Pokud tvrdíme, že jsou pro nás USA přítel, a oni těch agresí mají za posledních 30 let podstatně víc (než Rusko), tak nevidím důvod, proč k Rusku nepřistupovat jako k partnerovi. Je výhodnější pro české občany i podnikatele mít ho jako partnera a ne jako nepřítele,“ míní Konečná.

Anketa

Kdo z kandidátů do EP vás více přesvědčil?
Kateřina Konečná (KSČM)
44,6 %
Pavel Telička (Hlas)
35,5 %
Ani jeden, mám jiného favorita
13,3 %
K volbám nepůjdu
6,6 %
Celkem hlasovalo 9432 čtenářů.

O „ruské agresi“ mluvil například začátkem roku šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) při návštěvě v Kyjevě, kdy komentoval situaci na východě Ukrajiny ovládaném proruskými povstalci.

Na Donbas před pár dny vyrazil komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, který také kandiduje do europarlamentu. Česká diplomacie se od jeho setkání se šéfem doněckých separatistů Denisem Pušilinem distancovala a Petříček (ČSSD) prohlásil, že Ondráček „dělá ostudu České republice“.

Setkání poslance Zdeňka Ondráčka s vůdcem samozvané DLR Denisem Pušilinem:

„Odjel na soukromou cestu a možná by bylo fajn, kdyby do Doněcku odjela i řada českých novinářů, aby viděla, jak to tam vypadá,“ hájí svého kolegu Konečná. „Nejel tam s žádným poselstvím České republiky, chtěl se setkat s představiteli Doněcké republiky,“ dodává.

Doněcká lidová republika ale není mezinárodně uznaná a její představitelé Ondráčkovi i dalším přichystali oficiální přivítání, při kterém zazněla i česká hymna. „Tento protokol si Zdeněk Ondráček nevyžádal. Bylo to jejich rozhodnutí a on tam byl se zástupci ze slovenského parlamentu, byli tam Němci i Rakušané,“ vysvětluje Konečná.

Podle Teličky ale byla chyba, že se návštěva odehrávala v oficiálních kulisách.

„Kdyby šlo o mladého nezkušeného a naivního člověka, pak bych tomu možná věřil. Ale on je zkušený politik a s ohledem na to, jaká je zahraniční politika ČR a jak je to problematická oblast, tak bych si dal setsakramentský pozor na to, aby to mělo parametry soukromé cesty,“ říká Telička, podle kterého Ondráčkova cesta byla v rozporu se zahraniční politikou ČR. „Kdybych viděl, že je tam červený koberec, hraje hymna a je tam oficiální uvítání, tak bych z toho auta nevylezl,“ dodává.

Oslabená pozice Česka

Kromě zahraniční politiky oba kandidáti do europarlamentu v Duelu rozebírali také téma možnosti vypsat referendum o odchodu ČR z Unie a postavení Česka z EU.

Podle Teličky, který své hnutí Hlas založil s europoslancem Petrem Ježkem a oba byli původně do europarlamentu zvoleni za hnutí ANO, naši pověst v Bruselu poškozuje možný střet zájmů premiéra Andreje Babiše. Ten zkoumali auditoři Evropské komise a čeká se na jejich závěrečnou zprávu.

„Postavení českého premiéra je už v tuto chvíli výrazně oslabené. Je zjevné, že to ČR v Bruselu škodí. Pokud šetření prokáže střet zájmů a pan premiér i celá vláda budou strkat hlavu pod koberec, tak se situace ještě výrazně zhorší,“ míní Telička. Přiznává ale, že to pro něj jako bývalého europoslance za ANO není jednoduchá situace.

„Všichni čekáme na oficiální závěry Evropské komise (auditu o možném střetu zájmů Andreje Babiše). Českou republiku to bezpochyby poškozuje nebo jí to neprospívá. Zažívali jsme to i v Evropském parlamentu, ale já tam nebojuji za Babiše, ale za ČR,“ říká Konečná.

Reklama

Doporučované