Hlavní obsah

Online není ani polovina světa. Rychlost pokrývání planety internetem dramaticky klesla

Foto: pxhere.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Podle zatím nezveřejněné zprávy OSN, kterou s předstihem získal britský deník The Guardian, prudce klesla rychlost pokrývání světa internetem. Digitální revoluce je tak pro miliardy sociálně nejslabších na dlouhou dobu pouhým snem.

Článek

Podle zprávy OSN od roku 2015 výrazně poklesla rychlost pokrývání internetem ve světě. Mnozí lidé žijící v sociálně a ekonomicky zkoušených regionech jsou proto částečně vyloučeni ze společnosti. Nedostává se jim takového vzdělání a pracovních příležitostí jako těm, již internetové připojení mají. Ze 3,8 miliardy lidí, kteří nemají přístup k internetu, je podle zprávy alarmující podíl žen.

Lidé si kromě chybějících ekonomických příležitostí stěžují i na to, že se nemohou zapojovat do veřejných on-line diskusí nebo sociálních skupin. Bez internetu je také těžké komunikovat s úřady ohledně daní nebo žádostí o průkazy totožnosti.

„Vzhledem k tomu, že se každodenní život stává čím dál tím víc digitálním, bude tato offline populace dále tlačena na okraj společnosti,” uvádí se ve zprávě.

Podrobnou analýzu OSN má příští měsíc zveřejnit organizace World Wide Web Foundation. Podle vynálezce World Wide Webu Tima Bernerse-Leeho analýza ukázala, že rychlost pokrývání světa internetem klesla z 19 procent (2007) na méně než 6 procent (2017).

„Podcenili jsme zpomalení a tempo růstu je nyní opravdu znepokojující,” řekl pro The Guardian ředitel výzkumu World Wide Web Foundation Dhanaraj Thakur. „Problém situace, kdy jsou někteří lidé online a jiní ne, tkví v tom, že se prohlubuje už stávající nerovnost. Pokud toho nejste součástí, máte tendenci se ztrácet,” dodal.

Podle předpovědí OSN z roku 2014 měla být polovina světa online v roce 2017. Kvůli poklesu rychlosti pokrývání se tak ale nestane dříve než v roce 2019. V roce 2020 přitom OSN chtěla docílit úplného pokrytí dostupného pro všechny.

Podle telekomunikačních expertů musí dojít ke změně například v ceně připojení a obsahu za účelem přílákání více uživatelů. Vysoké ceny poskytovatelů telekomunikačních služeb jsou překážkou zejména v chudých zemích, kde na připojení k internetu lidé nemají peníze.

Řada studií již v minulosti prokázala, že přístup k internetu vede k růstu ekonomiky. Podle zprávy společnosti Deloitte zdvojnásobení používání mobilních dat v roce 2012 přineslo posílení HDP na obyvatele o půl procentního bodu. Internetové připojení má v rozvojových zemích pozitivní dopad na úroveň vzdělávání, politiky, a dokonce i osobní vztahy.

Reklama

Související témata:

Doporučované