Hlavní obsah

Online: Zákaz propagace džihádu a práva šaría? Okamura o svém návrhu jednal s hnutím ANO

Novináři zpovídají lídra hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamuru.

 

Reklama

Tomio Okamura ve čtvrtek dopoledne pro Seznam Zprávy řekl, že zvažuje, že jeho strana vyšle svého kandidáta do prezidentských voleb. Okamura dnes jednal s hnutím ANO mimo jiné i o zákazu propagace džihádu a práva šaría.

Článek

Tomio Okamura jako další z kandidátů na prezidenta?

To je zatím jedna z hlavních otázek, která vyplynula z dalšího kola povolebních vyjednávání o příští vládě a Sněmovně, jejichž složení určuje výsledek víkendových voleb.

Právě Okamurovo hnutí SPD ve čtvrtek začalo další kolo jednání. Okamura po jedné ze schůzek řekl, že se po setkání v Lánech s prezidentem Zemanem rozhodne, zda jeho hnutí postaví vlastního kandidáta do přímé volby hlavy státu. Rozhodne prý to, zda podle SPD bude někdo z dosavadních prezidentských kandidátů sdílet protiislámské a protiimigrantské postoje. Navíc chce Okamura zakázat propagaci džihádu a práva šaría.

Sledujeme online:

16:37 - Opoziční šéf Sněmovny by podle Fialy garantoval kontrolu. Opoziční předseda Poslanecké sněmovny by podle šéfa ODS Petra Fialy garantoval, že Parlament bude plnit všechny své funkce, důležitá by byla i jeho kontrolní role. Fiala je kandidátem ODS na předsedu Sněmovny. ANO prosazuje dosavadního místopředsedu Sněmovny Radka Vondráčka. Podle Fialy není v české tradici nijak neobvyklé, aby předsedou Sněmovny byl opoziční politik. „Za situace, kdy je celá politická scéna takto rozložená, kdy tu je hnutí ANO, které má vládní ambici a výraznou sílu ve Sněmovně, když tu máme strany, jako je SPD a komunisté, tak prostě za této situace nám připadá důležité, aby předsedou byl reprezentant demokratické opozice," vysvětlil Fiala, proč ODS o funkci usiluje.

16:34 - Poslanecký klub SPD povede Radim Fiala. Poslanecký klub hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamury povede místopředseda uskupení Radim Fiala. Fiala (48) je poslancem už od roku 2006, původně působil v ODS. Ze strany vystoupil kvůli nesouhlasu se zvyšováním daní, které prosazovala vláda někdejšího premiéra Petra Nečase. V části končícího volebního období byl místopředsedou rozpočtového výboru a členem organizačního výboru. Místopředsedou klubu se stal člen předsednictva SPD a místostarosta středočeské obce Všechlapy Radek Rozvoral.

Video: První dva muži SPD před novináři

Vůdce hnutí a jeho pravá ruka. Radim Fiala bude předsedou klubu SPD.

16:16 - Fiala: Je na Babišovi, zda dokáže získat většinu pro svou vládu. „Je na předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, aby ukázal, zda dokáže získat většinu pro svou vládu. Pokud se mu to nepodaří, měl by vrátit pověření k sestavení kabinetu a začne se hledat náhradní plán,“ řekl dnes předseda ODS Petr Fiala, jehož strana skončila ve volbách druhá, koalici s ANO ale vyloučila. „Hnutí ANO chce sestavovat vládu. Andrej Babiš nám před volbami říkal, že jeho ideální představa je jednobarevná vláda, říkal, jak všechno zařídí, co všechno udělá. Tak teď je to opravdu na něm. On bude sestavovat vládu a musí předvést, co dokáže a zda je schopen si najít většinu pro vládu, kterou hnutí ANO chce,“ řekl.

15:49 - Politici finišují, SPD podporuje Vondráčka do čela Sněmovny. Ve Sněmovně dnes pokračovaly rozhovory mezi stranami, které se do dolní komory Parlamentu dostaly. Zástupci hnutí SPD po jednání s ANO potvrdili, že podpoří na předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), hnutí ANO naopak respektuje právo SPD na pozici místopředsedy Sněmovny. ODS a KDU-ČSL se shodly, že opoziční strany by měly vést sněmovní komise pro kontrolu tajných služeb. ČSSD zopakovala, že míří do opozice. Předseda SPD Tomio Okamura potvrdil podporu pro Vondráčka, zároveň vznesl nárok na vedení bezpečnostního výboru Sněmovny. Myslí si, že od ANO získá v této věci podporu. SPD kromě toho chce získat i vedení hospodářského výboru. Okamura také uvedl, že vidí programovou blízkost s ANO, o vytvoření koalice ale podle něj obě hnutí nejednala. Také místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že jednání s SPD se vytvoření vlády netýkala. Podle něj platí předvolební vyjádření ANO, že hnutí nebude vstupovat do vlády s SPD a KSČM. ANO nicméně respektuje nárok SPD na místopředsedu Sněmovny, kterým by se podle představ SPD měl stát Okamura.

15:44 - Exministr Pospíšil se stal řádným členem TOP 09, bude předsedou? Europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil byl do strany přijat v Praze 6 a už zaplatil členský příspěvek. Zda bude kandidovat na některou ze stranických funkcí, není jasné. „Mým cílem je straně především pomoci,“ řekl dnes Pospíšil. Do europarlamentu kandidoval za TOP 09 jako nestraník. Do roku 2014 byl členem ODS. Po víkendových parlamentních volbách se o Pospíšilovi v médiích mluví jako o možném nástupci předsedy Miroslava Kalouska v čele strany. „Jsem řadový člen. Nyní bude probíhat velmi hluboká debata, jak dál a co musí strana udělat. Do té debaty se zapojím a jsem připraven ji poslouchat. A zda na nějakou funkci budu kandidovat, to se rozhodnu na základě většinového názoru v TOP 09,“ řekl Pospíšil.

14:57 - V tuto chvíli by bylo dobré, abychom se zklidnili a začali reálně uvažovat, říká místopředseda strany Jan Birke. „Já pevně doufám, že jsem pořád v demokratické straně. Rozhodli jsme, že bude předčasný sjezd. A ti, kteří tlačí na to, abychom odstoupili rychle, dostali nářez stejně jako já a já také nevzkazuji mým kolegům, aby odstoupili.“

Podívejte se na reportáž:

14:53 - Lidovci a Starostové chtějí ve Sněmovně úzce spolupracovat. Lidovci a Starostové a nezávislí (STAN) chtějí ve Sněmovně úzce spolupracovat a sdílet informace. „Není vyloučeno ani to, že by společně usilovali o pozici místopředsedy dolní komory Parlamentu,“ řekli dnes zástupci obou uskupení po prvním povolebním jednání. O společném postupu chtějí KDU-ČSL a STAN jednat i pro nadcházející senátní volby. „Chceme, aby naše oba poslanecké kluby koordinovaly svoje kroky v názoru na ty nejdůležitější otázky. Jsme ochotni sdílet naše kapacity tak, abychom mohli pokrýt celou agendu,“ řekl po jednání předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

14:41 - Volební poutače politiků lidi obtěžují, město je zakáže. Při předvolebních kampaních již ve Zlíně nebudou moci stát reklamní stojany ve tvaru písmen H a A, takzvaná „háčka“ a „áčka“. Rozhodli o tom radní města. „Tyto nosiče se budou na komunikacích a veřejných prostranstvích umísťovat pouze v souvislosti s vybranými kulturními, sportovními či společenskými akcemi,“ sdělil dnes mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák. „Během voleb, a ty teď máme každý rok, je město plné politiky a politiků, což mnoho občanů obtěžuje. Stojany navíc byly často překážkou v pohybu chodců, zejména zdravotně handicapovaných či maminek s kočárky. Je proto jen dobře, že se využívání těchto reklamních zařízení výrazně omezí,“ uvedl primátorův náměstek Ondřej Běták (STAN).

14:28 - Zaorálek zopakoval, že ČSSD míří do opozice, názor asi nezmění. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek po dnešním jednání se zástupci hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamury zopakoval, že se sociální demokracie chystá do opozice. Nepředpokládá, že by ČSSD tento postoj přehodnotila. S Okamurou a místopředsedou hnutí Radimem Fialou mluvili představitelé ČSSD hlavně o ustavení Sněmovny. „Sledujeme to, abychom měli prostor pro opoziční práci,“ řekl Zaorálek, s nímž se jednání zúčastnil úřadující předseda sociální demokracie Milan Chovanec. Zástupci obou uskupení probírali také programy. Okamura i Zaorálek podotkli, že mezi nimi panují velké rozdíly. „Opravdu máme jiné programy,“ konstatoval Okamura.

Video: Lubomír Zaorálek míří do opozice

Zaorálek: Mezi SPD a ČSSD jsou velké rozdíly. Ale moc jsme to neřešili.

14:23 - Středočeská TOP 09 navrhuje do vedení strany Czernina. Středočeská TOP 09 navrhuje do nejužšího vedení strany senátora a místostarostu Dymokur na Nymbursku Tomáše Czernina. „Usnesl se na tom tento týden krajský výbor TOP 09,“ řekl dnes předseda středočeské organizace TOP 09 Jan Jakob. O Czerninovi se mluví jako o jednom z možných nástupců Miroslava Kalouska, který na listopadovém sněmu nebude obhajovat funkci předsedy. „Krajský výbor téměř jednomyslně podpořil Tomáše Czernina do nejužšího vedení TOP 09. Bez toho, že bychom upřesňovali, zda má být předseda, či místopředseda, ale minimálně by měl být na pozici místopředsedy,“ tlumočil Jakob stanovisko krajského výboru.

13:50 - Fiala je připraven spolupracovat ve Sněmovně s KDU-ČSL. „My budeme spolupracovat ve věcech, kde máme programovou shodu. Takové určitě najdeme. O tom, jak intenzivní bude ta spolupráce, o tom se ještě budeme bavit,” řekl. Hlubší integraci stran od politického středu napravo, kterou navrhoval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, ale prosazovat nechtěl. „Není teď potřeba nějak horečně spěchat s jakousi integrací pravice,” řekl.

Video: Petr Fiala o schůzce s KDU-ČSL

Fiala: Výbory, které kontrolují tajné služby, by měli vést zástupci opozice.

13:45 - ODS nechce zvyšovat počet výborů ve Sněmovně a je připravena mít zástupce v čele jakéhokoliv výboru. ODS bude uvažovat o návrhu lidovců, aby každá sněmovní strana měla předsedu výboru. „Já jsem přesvědčený, že těch 18 výborů je dostatečný počet. Pokud přijde někdo s nápadem, že to rozšíříme, a ten nápad bude dobře odůvodněný, tak to určitě budeme diskutovat. V této chvíli nevidím žádný důvod,” řekl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

13:40 - KDU-ČSL a ODS se shodly, že by sněmovní komise pro kontrolu tajných služeb měla vést opozice. „Jsme ve shodě s tím, aby komise pro kontrolu tajných služeb byly v rukou opozice. Považujeme to za zásadní, protože to je pro nás nástroj zachování demokracie v České republice,” řekl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Podle lidovců by měl být zástupce opozice i v čele bezpečnostního výboru.

Video: Pavel Bělobrádek říká, o čem se jednalo

Bělobrádek: Jednali jsme o tom, jak uspořádat Sněmovnu.

13:25 - Faltýnek podpoří ve volbě Zemana. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek dnes řekl, že osobně podpoří v prezidentské volbě současnou hlavu státu Miloše Zemana.

13:20 - Lídr hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura se může stát místopředsedou Sněmovny, jak požaduje. Po schůzce zástupců obou hnutí - SPD a ANO - řekli představitelé ANO novinářům, že respektují právo SPD na tuto pozici. Koho si pak hnutí SPD vybere, bude záležet čistě na něm, uvedl kandidát ANO na šéfa dolní komory Radek Vondráček. „Nebudeme zasahovat do vnitřního jednání, takže bude-li jejich kandidátem pak Okamura, tak to bude pan Okamura,” konstatoval.

Video: Jaroslav Faltýnek říká, co ANO slíbilo Okamurovi

Jaroslav Faltýnek: Co jsme dnes probírali s Okamurou.

13:00 - Šaría? Okamura musí říct, co přesně chce, reagoval Radek Vondráček (ANO). K případnému referendu o zákazu šaríi dodal, že Okamura musí konkrétně a písemně představit svůj návrh. Podle Vondráčka samozřejmě není možné zakazovat islám, tedy náboženství uznané ústavou. Současně dodal, že některé země mají postup vůči právu šaría ošetřený a že je otázkou, zda by ho nějak neměla ošetřit i Česká republika. „Samozřejmě nechceme podporovat nic, co v lidech vyvolává strach nebo obavy,” řekl Vondráček pro Seznam Zprávy.

12:45 - Okamura: ANO je ochotno pracovat i na omezení udělování azylu muslimským migrantům. „Třetí bod, zákaz propagace džihádu a práva šaría, tam se zamysleli. Máme z toho dojem, že bychom to mohli legislativně posunout,” uvedl. Dalšími tématy, která SPD a ANO podle Okamury spojují, je zásadní změna systému exekucí a pomoc lidem v dluhové pasti. Značnou podporu viděl Okamura ze strany ANO v tématu přesunu státní podpory k pracujícím rodinám od těch, kteří se dlouhodobě vyhýbají práci. „Bylo jednoznačně řečeno, že systém je potřeba změnit,” uvedl.

Ve videu níže najdete, jak Okamura hodnotí schůzku s hnutím ANO:

Okamura má za sebou jednání s ANO. O jeho programových bodech se prý Babišovo hnutí bavit neodmítlo.

12:40 - Okamura našel s Babišem další shodu, mimo jiné v zákonu o referendu. Okamura po jednání s Babišem uvedl, že se o vládní koalici nebavili, tématem pro SPD není v tuto chvíli ani podpora menšinové vlády. Průsečík našli ale v dalších programových bodech. Okamura chtěl slyšet, zda chce ANO podpořit návrh SPD o zákonu o celostátním referendu. „V tomto bodě nám bylo řečeno, že určitě chtějí zákon prosadit,” uvedl. Podporu má prý u komunistů, takže k prosazení zákona zbývá SPD získat pět poslanců.

12:30 - Okamura: Kdo chce do opozice, tomu jde jen o peníze. Tomio Okamura dnes kritizoval strany, které od začátku povolebních jednání hlásají, že chtějí jít do opozice. Takovým stranám podle něj nejde o práci, ale jen o statisícové poslanecké platy. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek se tomu podle reportérky Seznam Zpráv Pavlíny Kosové pousmál a konstatoval, že podle této logiky sám Okamura zřejmě v posledních čtyřech letech v opozici nic nedělal.

12:05 - Pekarová Adamová se nebude ucházet o funkci předsedkyně TOP 09. Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se nebude ucházet o funkci předsedy strany, kterou nebude na listopadovém sněmu obhajovat Miroslav Kalousek. Serveru Aktuálně.cz řekla, že se chystá založit rodinu. O Pekarové Adamové se spekulovalo jako o jednom z možných Kalouskových nástupců. „Nikdy jsem se netajila tím, že chci brzy založit rodinu. S prací poslankyně mateřství skloubit jde, předseda teď ale straně musí obětovat vše,” zdůvodnila Pekarová Adamová své rozhodnutí.

12:03 - Vedení SPO dalo kvůli neúspěchu ve volbách funkce k dispozici. Vedení Strany práv občanů (SPO) dalo kvůli neúspěchu ve volbách své funkce k dispozici. Stranu chce vést do mimořádného sjezdu, který byl svolán na březen. Ke straně má blízko prezident Miloš Zeman, který stál za jejím založením. Ve vedení strany jsou jeho blízcí spolupracovníci. SPO ve volbách získala pouze 0,36 procenta hlasů, za cíl měla dostat se do Sněmovny. O čtyři roky dříve strana získala důvěru 1,51 procenta voličů.

11:58 - Kandidátem STAN do Senátu na Trutnovsku asi bude Jan Sobotka. Politické strany zatím většinou nerozhodly, koho vyšlou do doplňujících senátních voleb na Trutnovsku 5. a 6. ledna. Jen krajské vedení Starostů a nezávislých (STAN) už oznámilo, že chce jako svého kandidáta do Senátu vrchlabského starostu Jana Sobotku. „Pokud budeme někoho nominovat, tak tím jménem bude vrchlabský starosta Jan Sobotka. Není to ještě definitivní, ale s největší pravděpodobností to bude on,” řekl krajský předseda STAN a starosta Nové Paky Josef Cogan. Nominace totiž ještě musí projít schválením uvnitř strany.

11:55 - Poslanci zůstanou ve vedení měst, část příjmů dají na charitu. Tři noví poslanci z Pardubického kraje, kteří zároveň zastávají vysoké pozice ve vedení měst, si většinou chtějí své funkce v samosprávě ponechat. Část odměny, již by jim práce na radnici přinášela, by v takovém případě poskytli k obecně prospěšným účelům, pokud by šlo o větší částky. Starosta Poličky Jaroslav Martinů (ODS)  chce v čele města zůstat, uvedl, že o vstup do Parlamentu neusiloval. „Obě funkce nejsou podle zákona neslučitelné, z několika rozhovorů mám pocit, že podporu mám. Pokud bych vycítil, že tomu tak není, nechal bych k tomu vyjádřit zastupitelstvo. Kdyby nesouhlasilo, pustil bych mandát poslance,“ řekl Martinů.

11:47 - „Vaz nám zlomil rozvod s hnutím STAN a špatná komunikace,“ tvrdí druhý muž lidovců.

11:42 - Okamura chce křeslo v čele bezpečnostního výboru. Tomio Okamura dnes pro Seznam Zprávy zopakoval, že vzhledem k výsledkům voleb SPD respektuje právo hnutí ANO na předsedu Sněmovny. SPD žádá křeslo místopředsedy, navrhla na něj Okamuru. SPD je prvním subjektem, se kterým ANO zahájilo druhé kolo povolebních jednání. „Mluvit dnes chce o programových prioritách, SPD hovoří o reformě systému sociálních dávek či o zrušení Senátu,” hlásí reportérka Seznam Zpráv Pavlína Kosová. Hnutí ANO zatím koaliční spolupráci s SPD vylučuje. Okamura řekl, že by ale byl rád ve vládě, protože by to usnadnilo prosazení programu.

10:49 - Tomio Okamura prezidentem?

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura právě řekl reportérce Seznam Zpráv Pavlíně Kosové, že zvažuje, zda jeho hnutí postaví kandidáta do prezidentských voleb. Učiní tak, pokud se do začátku listopadu neobjeví na scéně žádný jiný kandidát, který by vyznával jejich hodnoty, tedy především antiislamistickou a antiimigrantskou politiku. Šestého listopadu pojede Okamura na jednání do Lán. „Sedmého oznámíme, zda budeme mít kandidáta, a pokud ano, kdo jím bude,” dodal Okamura.

10:00 - Poslancům zvoleným před čtyřmi lety končí dnes mandáty

K dnešnímu dni končí volební období Sněmovny vzešlé z voleb před čtyřmi lety. Poslancům, kteří byli tenkrát zvoleni nebo nastoupili později jako náhradníci z kandidátek, zanikne mandát, pokud se jim ho nepodařilo obhájit.

Stálé zasedání nové Sněmovny svolal prezident republiky na 20. listopadu. Ve stejný den by měla začít ustavující schůze povolební dolní komory. Do té doby bude Česko fungovat bez ní.

9:00 - Dopoledne se sejdou zástupci ANO i SPD a také občanští demokraté s lidovci

V 10:30 se ve Sněmovně sejde vedení hnutí ANO s představiteli SPD ve druhém kole povolebních jednání. Od 11:00 se rovněž v dolní komoře chystá schůzka ODS s lidovci. O budoucím uspořádání Sněmovny budou pak přímo v poledne na půdě Ministerstva vnitra mluvit zástupci SPD se sociálními demokraty.

Odpoledne se potkají Starostové a nezávislí s lidovci a také se sejde nově zvolený klub hnutí Svoboda a přímá demokracie.

Reklama

Doporučované